Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2014 22:40 - Готите прочее имали и различни кораби от германите и викингите
Автор: rizar Категория: История   
Прочетен: 5501 Коментари: 10 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

През 258г. голямата коалиция от отвъддунавски племена под командването на готите предприема голям поход срещу Римската империя .

Споменавам първо за нея , за да покажа просто един сигурен , terminus ante quem, след който просто жив римлянин  не е останал на север от Дунав.
      Поредната голяма глупост, която е наложена от историографията , ако не се лъжа от бай Момзен или Хоровиц е ,че Отвъддунавска Дакия  - или по-точно -   провинциите - Dacia Porolensis, Dacia Supperior и  Dacia Inferior  е загубена от Рим през 271-275г. по времето на Аврелиан.  Фактически това е станало доста по-рано и виновниците за това както знаем всички са готите. Момзен за Римската история е все едно бай Иречек за българската на квадрат, че и на кубик. Та Момзен пак ни в клин, ни в ръкав се изхвърля твърдейки, че готските лодки , едва ли не точно копие на "викингските" и "германските" нападнали де що има римски пристанища и прогонили римляните от Северното крайбрежие на Черно море - Олбия, Херсон , Тира  и т.н.  Проблема е, че  КАМАРИТЕ (корабите на готите) са си точно копия на всички стари скитски кораби от време оно и още повече, че те "доживяват" в автентичния си вид почти до средата на по-миналия век във вид на фамозните казашки "чайки" - http://www.logos.biz.ua/proj/vynahid/online/14.php.

Цялата каша около терминологията на готите - вези и тервинги, които после чудодейно се превърнали в остготи, или по-точно остроготи и визиготи
се състои във факта, че всички тези имена са им дадени след тяхното християнизиране и всички стари хроники , дори тези , които са на езичници , като Амиан Марцелин и Зосим са преписвани от християни и то много по-късно.

Още по-кофти остава съмнението, че никой имащ се за сериозен учен не вижда връзката между натоварването на 70 хилядната армия на Гордиан на кораби в Анхиало през 242г. и след това на Валериановата кампания, която отправила също доста над 100 хил. римски войници към Персия с започналите точно по същото време "пиратски набези" на готските кораби в Черно море, по което също плавали римски кораби натоварени за кампаниите си в Армения срещу Персия, както казахме.
И корабите на готите не били, като германско-викингските, е да, де ще възрази там някой, все пак нали във флотилиите участвали и еднодръвките на бораните - "бъдещите славяни", така, че спете спокойно деца, готи-германи и борани-славяни си разпределили ролите удачно, за да не оспорят тенденциозните писания на късните драскачи присвоили си като собствена територия полето на историята ...

Остават и писанията на драскачите, че първо  Галиен, а после и  Клавдий Готски победили готите през 269г.  Победили ги , но след това Аврелиан е трябвало наново да ги побеждава и не само да ги побеждава, а напълно да признае загубата на Дакия (отвъдунавска) и да се примири с останалата му Дакия отсамдунав, която в периода 249-269г. била напълно подвластна на готите.

Думата беше за корабите - моноксила , проблема е, че тази гръцка дума буквално означава едно дърво или , ако трябва все пак да вложим известен смисъл - плавателен съд с една мачта .
Още по диалектичен смисъл може да си доизмайсторим, като вложим идеята, че върху една дървена монолитна основа се надграждат странични бордове.
Заедно с готите в наказателните експедиции са участвали и т.н.  ерули, борани, тайфали, бургунди и др.
Тъй като навярно за конните алански (скито-сарматски) племена (към тях ще прибавим аорси, язиги и др. нямало място на "еднодръвките" учьоните ги пращат в унгарската пуста .
Според нас баш скитите са си понатоварили и по-някое конче - справка древние козаки и са си напердасали хубай,  де що римляни видят от Синоп до Атина.


Все пак в края на краищата развихрилия се във фантазийните си полет Момзен е принуден да кацне на едно клонче извън великата "готизация" и изрично да признае -
"В числото на тези народи се срещат и готите - обаче доколкото работата засяга морските походи в собствения смисъл на думата, за които има достатъчно точни сведения, участието на готите в тях не било собено значително ; казано по същина , тези походи би било правилно да бъдат наречени не готски , а СКИТСКИ".

Което означава, че с други думи, подобно на Х. Волфрам и бащицата на новейшата историография е признал, че нито на земята, нито на водата (морето) готите-германци  ги е имало. 

Навярно отдавна "германците" на Тацит са били горе  във "валхала", а долу са си били гетите(скитите) , които отдавна са живели по тези ширини и се знаели, като конни и морски народи !

Глупостите за някакви си "източногермански" племена през 3-4век. , които нападали Рим , докато той титанично се биел с персите, са си просто една историографска фантазия и дори нейните доайени си го признават тихомълком со кротце, со благо и со малце казашки кютек. 






Гласувай:
5



1. germantiger - ...
27.11.2014 23:23
Най-велик в Античността е тракийския флот ;) той превзема елинските полиси, блокира Индия при Александър Мегалото и открива южна Америка при Нуритдинов.

Прабългарския флот е широко известен с това, че по земя с амфибии преминава Дунав, преди това се задържа в блатата на Онгъла.

Векове по-късно ПБЦ съгражда флот, който десетки пъти атакува Константинопол...

Какво ти думам ;) попе

Траките не са морски народ и флот на ниво никога нямат - това имат елините

Прото или пра или просто българите не са морски народ - те никога, дори векове когато вече имат дунавска България не съграждат флот с който сериозно да застрашат и ударят Цариград.

ПРОДЪЛЖАВАМЕ НАПРЕД И НАГОРЕ ;) българите са най-велики, но шампионите са други.
цитирай
2. rizar - Ех, ж(г)ермен без пари
28.11.2014 09:49
Научната школа на Българския реализъм или школата "Натан" отдавна надскочи и изживя проблемите на детерминираните и колониални псевдоисторически школи от 17-19 век. начиная с Виенска, папищашка, англобеззъба, рушняшка и накрая швестерска и ливин ин америка ала курта (де арджеш) .

Все още след 5 години четене на Единствената научна школа -НАТАН не можа да разбереш дори някои от основните нейни ПОСТУЛАТИ -

1. Постулат номер 1 - т.нар. в изворите германи, скити, траки не отделни обособени племена или народи . Името им е субективно и не е "конспиративно", а просто фиктивно за да може да обясни на читателите на древната елинска и латинска публика , що за хора живеят на север от тях .

2. Името "дураки" - траки и цялата "орфическа" школа е въведена изкуствено и обслужва различни политически процеси и явления.
Конкретно аз се отказах от "тракийската" цивилизация още преди 2-3 години, ако не си забелязал.

3. Главен постулат е, че с Натан поддържаме единствено вярното научно мнение- а то е , че България не е имала нужда от флот, тъй като тази роля е била изпълнявана от Византийския такъв.
Поне и това трябва все някъде да си го прочел ...
Ама не четеш ... ами май само продължаваш да пишеш ... понякога откровени глупости .
цитирай
3. syrmaepon - Какво мисли научната школа &quo...
28.11.2014 11:12
Какво мисли научната школа "Натан" по въпроса за основното племе иницииращо образуването на съюз или държава ? Възможно ли е все пак "готи" да е име на племе или род и възможно ли е неговия произход да не е славянски, ако и в съюза-държава се включват славяноезични племена ? Например балтийско ?
цитирай
4. germantiger - ;)
28.11.2014 11:31
Разбира се, че флота е византийски - то България дунавска няма - тя е подчинена на империята - федерати.

С Маркомагарето Натан нямате школа - вие имате кибуц плюс юрта - в което няма нищо лошо ;) а иначе основния постулат на двете племена е крадлив

И за това като зашават много крадливите бугаро-траки, намира се един германец възпят от Енодий който им хвърля един здрав побой.
цитирай
5. iliyanv - Контейнерски радости
28.11.2014 12:12
Един тайгър от Сапарева баня (демек Германия), докато дебнел край контейнера за недвижима плячка, разумял, че елините имали супер флот.
Супер елински флот, ама плавал в Тракийско море. Половин хилядолетие.
Преглътнал тайгъра недвижимата плячка и зафанал да дращи в блога. До следващото хранене все требва да се прави нещо.
цитирай
6. germantiger - Здравей Илиянче
28.11.2014 18:59
Без да съм историк няколко години моите постинги с аргументи за германското в готите НЕ бяха опровергани от никой, вкл Спароток - Павел Серафимов

КОНКРЕТИКА, НЕ ЛАЛАДЖИЙСТВО

Света не започва и не свършва с конската опашка ;)

И сериозно:

http://germantiger.blog.bg/politika/2012/09/17/kontra-sparotok-az-i-istinata-1.1000665

http://germantiger.blog.bg/politika/2012/09/17/kontra-sparotok-az-i-istinata-2.1000670

http://germantiger.blog.bg/history/2013/05/24/severa-protiv-trakiia.1113616

http://germantiger.blog.bg/history/2011/06/30/anti-sparotok-1-za-rasata-i.774600

http://germantiger.blog.bg/history/2011/06/30/anti-sparotok-2-za-izvorite-i.774801

http://germantiger.blog.bg/history/2011/06/30/anti-sparotok-3-sreshtu-avtohtonizma.774825

http://germantiger.blog.bg/history/2011/06/30/anti-sparotok-4-sled-posting-3.774838

http://germantiger.blog.bg/history/2013/01/06/sparotok-i-drugite-quot-nravstvenost-quot.1038923
цитирай
7. shtaparov - Имената на споменатите четири п...
29.11.2014 18:03
Имената на споменатите четири племена впрочем са лесно обясними и тълкуваеми на Български:

1. Ерули (Херули)= Карели (Угро-Финско,сиреч Бугро-Хунско племе,произхождащо от Кария в Мала Азия,където са били съседи на Мизите и Фригите),чието значение на Български е Корали (Колари- Поклонници на Слънчевия/Колесния бог).
2. Борани= Буряни (Поклонници на Бога на бурите и гърма).
3. Тайфали= Тофари (с прех. Л-Р),сиреч Тохари- Поклонници на Юпитер,чиито алтернативни имена са Бохари и Богари.
4. Бургунди= Вуругунди (древно-Българско племе,живяло според древните очевидци при Кавказ и човек трябва да е сляп или много корумпиран,за да се престори,че не вижда това! Е,има и безрезервно вярващи в правотата на германската наука като нашия уважаван приятел Германтигер,но откъдето и да го погледнеш,"Бургунди" (Вургунди) и Вуругунди са едно и също племе,без никакво съмнение! Значението на името се открива лесно с помощта на Българския език: Бургунди= Бургуди (без носовката),Бургичи (с осъвременяване на суфикса),Булгичи (с прех. Р-Л както във формите Българи- Вургари,известни от различни говорими и писмени извори). Т.е.,това е още един диалектен вариант на нашето народностно име,чийто древен суфикс "-уди" (получен след премахване на носовката) е вариант на суфикса "-ути" (-ати),познат от древни етноними и дори от съвременни думи като Бохарати,Сармати,Пернати,Космати,Прокляти и т.н.
цитирай
8. rizar - Какво мисли ....
01.12.2014 00:02
syrmaepon написа:
Какво мисли научната школа "Натан" по въпроса за основното племе иницииращо образуването на съюз или държава ? Възможно ли е все пак "готи" да е име на племе или род и възможно ли е неговия произход да не е славянски, ако и в съюза-държава се включват славяноезични племена ? Например балтийско ?


Сирма - какво мисли трябва да попиташ лично него.
Не изключвам - "балти" - да са тръгнали от юг, а не е невъзможно и от север.

За мен извеждането на въпроса стои по следния начин -

Готите са хора, които запазвайки племенния си състав, залагат на народностното, племенното съхраняване , управлявани са от родове, които се знаят през 3-6 век.
Българите са хора, които са създадени на базата на федеративен съюз, който включва готи, алани, хуни и много други племена, които обаче се ангажират да надградят един конфедеративен съюз, който по същество е надплеменен и управляващата династия е влязла в преки отношения с Константинополския двор, това става по времето на Зенон.
Първото споменаване е задействането на българите, които се сблъскват с готски елементи, които не искат да интегрират към Империята.

Но специално за готите след 376-7 г. трябва още да се дълбае, защото част от тях остават езичници, други стават ариани , а трети ортодоксални. Някои се интегрират успешно в Империята и почти загубват племенния си произход, като днешните българи заминали още в началото на миналия век, други по-ново заминали за Европа тепърва се претопяват, трети , като нас остават тук, а четвърти като циганите въобще никъде не се интегрират, но се наричат "българи", защото едно са с българско самосъзнание и второ имат български паспорти.
Отделен е въпроса с онези цигани, които започват да се помохаменданчват - навремето не е имало друга сила освен християнството, но да речем остатъците от гето-аланските народи някъде в твоята зона (Краснодар, Прикавказие и т.н.) са останали и по-късно стават хазари или мюслита.

Пропуснахме и най-важното твоите "славяни" - това са
цитирай
9. rizar - прод. към Сирма
01.12.2014 00:15
Това са онези "готи", "алани" и други, които са продадени в робство през 377-378 г.
и не само тогава.
Склави, при арабелките се наричат - "сакалиби" - това са хора с правно положение приблизително равни на "роби" (в класическия смисъл - на латинското право).
Но правото се мени при различните империи, държави и племенни съюзи .

Склавите- след гражданските войни - значи бият се по времето на Зинон и преди него Атила и др. - в новела 131 за Българската (Нова Юстиниана) архиепископия е указано, че гражданските войни нанасят големи последици и проблеми -
държавните власти са в процес на разпад или конверсия -
имаме от една страна централно правителство
от друга хора останали на племенен принцип
други, като аварите формирани на бандитско-мутренски принцип
имаме различни малки формирования местни и останали изолирани и откъснати от централното правителство -
едно такова "графство" е на по-късен исторически етап - Венеция, в която градския сенат поема функциите на императора , а после и тотално ги маргинализира.
Имаме периоди на "екзархати" през 7 век.
Но през 5-6 още е голяма каша -
имаме вулгаризирани местни управители
имаме все още възприемащи се като готи (макар, че са отдавна остроготи) - това са готите, които тръгват към Италия
малоготи - на Балканите (Мизия тук е България) - тези малоготи фактически -
MODO - от скоро живеят на юг от Дунав - след 346 г.(гонението, което изхвърля от Готия готите -християни водени от Урфила) и след 377-8 г. с присъединени към тях нови съплеменници
но те вече са Българи , защото са сключили федеративен съюз с Империята.

и отделно разпръснати "готски" общности смесили се с Балканско и др. население, което е обособено в някакви княжества , което обаче не получава дотации от Държавата, а само Й плаща налози . Това са склабите вече през 5-6 век. Те все още не са достатъчно християнизирани, но вече имат един "бог", подобно и на "хазарите" през 8-9 век. , но не са нито ариани, нито са с Константинопол , станало е един синкретизъ
цитирай
10. rizar - Синкретизъм
01.12.2014 00:17
в който е пълна каша. Като днешните мангали -
уж мюслита пък празнуват Банговасилий , Гергьовден и си пазят и стари езически беснувания.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rizar
Категория: История
Прочетен: 1078783
Постинги: 163
Коментари: 1630
Гласове: 913
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930