Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2012 02:46 - Анализ на моментното състояние на сирийската армия и възможна турска атака
Автор: rizar Категория: История   
Прочетен: 6769 Коментари: 7 Гласове:
3

Последна промяна: 15.10.2012 03:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Анализ на Сирийската армия и възможна турска атака  

 

 От началото на конфликта до днес Сирийската армия  понесе известни загуби, но въпреки това засега запазва  своите качества

 

Методи на анализа и цели .

 

Методите са строго професионални и освен на изнесените данни  от западни и въстанически извори се базират на оценка на руски анализатори и български специалисти.

 

Използвал съм за съавтор бивш командир на танков батальон служил в БА  в сериозни танкови поделения , като Момчиловград, Казанлък и  Горна баня.

 

 

 

Сирийски загуби досега –

 

 

 

Около 5-10 самолета – предимно стари модификации на Миг-21  и 23, както и учебно –бойните Л-39 , които се използват като леки бомбандировачи заради добрата им маневреност и възможност за нанасяне на точни удари. Разбира се сирийците разполагат с такъв самолет като Су-24 , но те да достатъчни.

 

 

 

Досега въстаниците съобщиха, че са превзели няколко ПВО бази на сирийската армия, но това може да се окаже един голям каламбур, защото няма никакви  видеоматериали  за бойните действия, а всичко се показва  “след боя”, което навежда на мисълта ,че е измайсторено в някое  студео с либийско или  иракско  въоражение, което се представя за  сирийско. Разбиара се имаше и някои ПВО части, които преминаха на страната на въстаниците.  Това бяха един девизион  мобилни бронирани  ЗСУ Шилки и вероятно един  ракетен батальон въоражени с Волхов-ки.

 

 

http://www.guardian.co.uk/world/middle-east-live/2012/jun/11/syria-crisis-snc-urges-defections#block-3

 

 

 

Интересното в случая  е, че досега няма вътрешни  безпилотни зони в сирийското въздушно пространство, което говори най-малко за две неща –

 

1.Сирийските  пилоти не се притесняват от някаква по-мощна противникова ПВО, която да разполага с нещо повече от 12,7 и 23 мм зенитни картечници.

 

2.Или сирийските бунтовници тотално са унищожили завоюваните ракетни поделения с техниката в тях или не могат да ги използват – поне засега.

 

 

 

Един руски самолет не може да донесе кой знае какво обурудване за ракетните войски , така, че едва ли ПВО –то има някакви големи загуби , които да не може да попълни.

 

Да както и всички родове войски и сирийските ПВО са понесли загуби , но те не са толкова осезаеми .

 

Факта, че и до днес въстаниците не могат да покажат нещо повече от безоткатни оръдия и натовски миномети, говори, че те досега не са успели да овладеят нито едно артилерийско поделение. И до днес виждаме въстаниците да сглобяват своите реактивни системи, а по някога и единични бройки за реактивен огън по подобие на либийските бунтовници с тази разлика, че я няма НАТО-вската  авиация , която да подави огъня на сирийската артилерия.

 

Направете си изводите кой стреля с миномет по турския крайграничен град и защо ?

 

От направения анализ се вижда, че основните сили на сирийската ПВО са незасегнати и съвременните й средства като С-300  и Панцир са в пълна бойна готовност. А тази отбрана включваща ПВО системи от ново поколение 3++ , а  за Панцир  -4-то  засега не може да бъде преодоляна нито от турските, нито от европейските натовски партньори на Щатите, които лесно си разиграваха коня над либийското небе.

 

 

 

Загубите сред танковите части на сирийската армия са наистина големи –особено на по-старите Т-55 и 62 , а и 72ки са големи .

 

Само по показаните по интернет данни могат да се наброят около 200 бр.  При избраната партизанска тактика  тези загуби са наистина обясними.

 

Големи загуби понасят и сирийските кашици, чийто основен боен кон е произвежданото и в България БМП-1  и БМП-23.

 

На едно видео е показан РПГ снаряд да удря едно също произведено в България оръжие като 2С1 Гводика, наричано галено у нас “Карамфилче”.

 

Въпреки тези загуби  се видя, че някъде към началото на лятото сирийската армия вкара в боя новите танкове Т-72 ММ 1 + , на които бяха сложени активна защита и някои нови прибори , като новия руски лазерен  далекомер, който се използва и на Т-90.

 

В самия Алепо сирийската армия няма нито един загубен танк от началото на август. Това говори, че армията работи достатъчно грамотно.

 

Ще се попита защо все пак бунтовниците се държат .  Град с големината на две Софии е трудно да бъде  завоюван , когато вътре в него е собственото ти население. Освен това терористите използват партизанска тактика много успешно. Често в завоювани територии и квартали избухват нови боеве. Към терористите се присъидиняват  нови вълни, които влизат в града или по тайни проходи или като цивилно население.

 

Някои загуби на сирийската армия идват , както от недооценяване на обстановката, подценяване на противника , така и от умора  и не добра подготовка на личния състав.

 

Да не се забравя , че към терористите насъбрани от клоаките на Арабския свят има много сериозни и добре обучени военни, тренирани специално по програми на американските зелени барети.

 

На страната на бунтовниците се намират няколко отряда на САС,  които са планирали нападенията над ПВО поделенията,  катарски  , саудитски и не на последно място турски спецчасти. 

 

Някои от ислямските бунтовници имат голям боен опит натрупан още  от  80-те години от Афганистан. Други  имат опит в Иракската война, която приучи ислямистите да устройват много добре замаскирани бомбени капани , а и отряди, които да атакуват изненадващо , турски командоси  с опит в антипартизанската война с кюрдите и не на последно място ветерани от либийския конфликт, които започнаха да прилагат успешно  т.нар. тактика на джиповете.

 

Основните загубн на сирийската армия се дължбат или на засади на  движещи се колони и бронирани  бойни машини или използване на бронирана техника (най-често БМП-1 и танкове) без пехотна поддръжка.

 

Сирийските части се отказаха от  използването за бой на  руските бронетранспортьори  от колесното семейство БТр-152 , 60 и 70  заради  слабат а броня и лошия ъгъл на стрелба на техните картечници, които не са пригодени за градски бой.  Тези бронирани машини се използват само за транспорт на боеприпаси .

 

Затова пък армията бързо се нагоди и започна да използва пленените джипове с тежки картечници  срещу  терористите.

http://www.youtube.com/watch?v=iP0wwC_SJRc&feature=endscreen

 

От пленените джипове  можете да си направите груба сметка, колко бунтовници са ликвидирани и колко джипа са пленени. Разбира се сирийските телевизии рядко снимат бомбандирани колони с джипове на терористите, които случаи са почти ежедневни.

 

 

 

Армията  понатрупа опит и в егерските боеве, като сега основна цел са превантивните удари по дадени  бунтовнически групировки, които целят  да сковат техните действия и да отнемат инициативата им.

 

 

 

Последно два типични методи на  танков бой, които се срещат масово по показани по интернет  клипове.

 

 

1.       Даден град  (Хомс, Идлиб , Азаз и Алепо  особено в началото на битката, в края на юли )  е превзет, окупиран или нападнат от бунтовническите сили , които са разположили отбранителни позиции по краищата му .  Сирийската армия се придвижва, като в бой влиза танкова рота, а понякога и батальон. Руснаците , а  и  ние сме ги учили сирийците да пращат в дозор (т.е. разузнаване)  2-3  танка машини , които да проучат обстановката  и да направят първоначална рекогносцировка . Тези машини са “изписани”, сиреч те се жертват, защото доктриата за влизане  в бой не е изпращане на лека, а на най-тежката и възможно защитена  Този опит е още приет от руснаците чиито ученици са сирийците още през Втората световна война. Правилно или не- факт . Така виждаме на един клип първия танк да попада на мина , втория е улучен от РПГ или противотанкова ракета, а третия да отстъпи. Това виждаме и на следното видео -   http://www.youtube.com/watch?v=qclCuQyzfB4&feature=related

 

Макар това да е представено за голяма победа на алахакбаристите, всъщност  боят е започнал с разузнаването на тези танкове и позициите на бунтовниците ще се изсипят порядъчно количество артилерийски и минометни снаряди и тогава основните бойни части ще влязат в боя .

http://www.youtube.com/watch?v=bj3-p-pR7AA&feature=related

 

 

2.       Усилен боен пост , който е заел отбрана е атакуван изненадващо от рота бунтовници с безоткатно оръдие и РПГ-та.  При тази атака умира един от терористичните шефове, който стреля непредпазливо от безоткатното оръдие и се самонарянава. http://www.youtube.com/watch?v=DHCnDkOSpgE&feature=related

 

 

Танка и БМП-то са заели кръгова отбрана, но са били обкръжени  и ударени във фланга (т.е. в най-слабо защитимите им места) .

 

 

 

Особенно важна роля играят във войната сапьорите и от двете страни .  Доста БМП-та и танкове на сирийската армия бяха унищожени при несъобразени действия  при прехвърляне на бойни части от един фронт на друг.  Много важно е участието на бронирани-ремонтни евакуационни машини и танкови миночистачи.

 

 

 

Като цяло бойната обстановка е на везните на сирийската армия, но се очертва един афганистанско-виетнамски вариант на война, при който противниковия лагер вкарва постоянно свежи резерви от чужди територии, които не могат да бъдат  прехванати или контролирани   от по-силната страна. Въвеждането на 10 км  безполетна и  неподложена на артилерийски обстрел зона, ще донесе големи дивиденти на страната на терористите, защото ще могат необезпокоявани да пресичат турско-сирийската граница.

 

 

 

Сирийските бойни части са запазили  боеспособността си, като загубите им са причинени най-вече при охранителни и обслужващи мероприятия.

 

 

 

Напълно незасегнати досега и боеспособни са противотанковите части на сирийската армия, които разполагат със съвременни средства за танкова борба като новите ПТРК Корнет  и  Метис, както и РПГ-27 Вампир използван успещно в Ливанската война през 2006 и неговите модификации.

 

Артилерията с нейните ракетни сили Скъдове и навярно модифицирани ирански ракети.  ПВО и изстребителната авиация също са комплектовани и готови за бой.

 Въпреки използвания ресурс сирийската армия се сдоби освен с много чуждестранно оръжие , джипове, медикаменти и боеприпаси и с някои образци безоткатни оръдия и турски преносими ПЗРК  (предполагам , че това са произведени в Турция бройки,  по лиценз на амриканските Стингър).

 При това положение на нещата , въпреки прегрупирането на турските сили, включително и на най-новите самолети Ф-16 (които се използват и в двата варианта –изстребително-бомбнадировъчен)  едва ли скоро можем да очакваме разпалване на сериозни бойни действия между Турция и Сирия.

В оглед на обективната  обстановка  и при максимален риск за турците има няколко варианта на действие –

http://takie.org/news/boi_v_sirii_usililis/2012-10-14-1272

 



 




Гласувай:
3



1. анонимен - Саудитска Арабия с киностудиото си ...
15.10.2012 16:56
Саудитска Арабия с киностудиото си "Ал-Арабия" подстрекава егото на башбакана с детски провокации от рода "Супер сте много сте добри.Турция ще се справи за часове със сирийците" Ако с подобни "сравнения"" турците биват надъхвани за война,бог да ги пази.Публикация "Турският кит срещу сирйската сардина"
http://dartsnews.bg/News/31887

Съгласен съм с Ващия анализ , турските танкови части заедно с екипажите ще изгорят като факли.Самоубийство е да ги изпратиш срещу птурсове тип Корнет,Метис или РПГ-29,освен това и ПВО-то на сирийците е добро,РСЗО "Град" и "Ураган" над 500 установки,балистични ракети със среден радиус,фронотви бомбардировачи,армията има и боен опит. .
Голяма грешка ще направи Ердоган ако започне скъпа и опасна война срещу сирийците,почти сигурно ще загуби руските енергийни проекти ,огромни приходи от туризма,с глупавите провокации срещу руски граждани,а това означава край на турското "икономическо чудо",което и без това стангира от началото на годината.Турската управляваща върхушка предприема скок към неизвестното.Дано този път здравият разум надделее.
цитирай
2. анонимен - Като кадрови офицер предполагам ...
15.10.2012 17:08
Като кадрови офицер предполагам сте запознат с правилото ,че отбраняващия има предимството, трябва да отдели много по-малки сили.
Поздрави!
цитирай
3. momchil - Нещо бърка предишния коментатор. ...
15.10.2012 17:19
Нещо бърка предишния коментатор. Русия никога няма да спре да продавана Турция каквото и да било, защото Турция плаща във хубава твърда валута. Русия няма да жертва приходите си заради Сирия. И без това продажбите на газ не вървят добре в Западна Европа, а се задават и по лоши времена за Русия. Износ на втечнен газ от САЩ. Получаване на дизелово гориво чрез полимеризация на природен (шистовгаз). Шел вече разработва промишлени технологии за това. Когато това стане цената на дизеловото гориво в САЩ ще спадне рязко защото ще бъде получавано от местни суровини. Това от своя страна ще доведе до падане на цените на петрола и от там жестоки загуби за Русия. Такаче, тя не може да си хозволи да загуби мощен икономически, но все още поизостанал партньор, плащащ добре. Добавете и потенциалният добив на шистов газ в цяла Европа и ще видите, че руските сметки няма да излязат. Един арабски шейх е казал " Ерата на нефта ще свърши, но не защото е свършил нефта, така както каменната ера е свършила не защото са свършили камъните."
цитирай
4. rizar - Към пост 1 на анонимен
15.10.2012 18:55
Благодаря за подкрепата !

Не знам кой е писал статията, но от километри си личи неговата пълна профанщина или на този, който го е съветвал ,а автора не е доразбрал .

Турция няма абсолютно никакви КРАЙЦЕРИ ! Та крайцери нямат китайците, французите и англичаните, камо ли турците дето нямат право на черноморски флот.
Това са едни стари американски ексадрени миноносци от Втората световна война, които са модернизирани няколко пъти, но тези корита напълно са изживяли времето си.
Като видиш този пример и ти става ясно за капацитета на статията - суб зеро.
цитирай
5. анонимен - maloumnik:ne samo 4e 6te spre ami i 6te nokautira za sekundi turskia asker s usa savetnici
15.10.2012 21:45
momchil написа:
Нещо бърка предишния коментатор. Русия никога няма да спре да продавана Турция каквото и да било, защото Турция плаща във хубава твърда валута. Русия няма да жертва приходите си заради Сирия. И без това продажбите на газ не вървят добре в Западна Европа, а се задават и по лоши времена за Русия. Износ на втечнен газ от САЩ. Получаване на дизелово гориво чрез полимеризация на природен (шистовгаз). Шел вече разработва промишлени технологии за това. Когато това стане цената на дизеловото гориво в САЩ ще спадне рязко защото ще бъде получавано от местни суровини. Това от своя страна ще доведе до падане на цените на петрола и от там жестоки загуби за Русия. Такаче, тя не може да си хозволи да загуби мощен икономически, но все още поизостанал партньор, плащащ добре. Добавете и потенциалният добив на шистов газ в цяла Европа и ще видите, че руските сметки няма да излязат. Един арабски шейх е казал " Ерата на нефта ще свърши, но не защото е свършил нефта, така както каменната ера е свършила не защото са свършили камъните."

цитирай
6. анонимен - Крайно време е да се дислоцират е...
15.10.2012 21:53
Крайно време е да се дислоцират елитни руски части в невралгичните точки у нас.
цитирай
7. germantiger - ...
30.04.2013 20:03
Моя "реанализ" на вашия несъстоял се анализ в съавторство:

http://germantiger.blog.bg/politika/2013/04/30/izbori-fenomeni-voina.1105825

В ПОСТИНГА СЪМ ПОКАЗАЛ НЕПРОФЕСИОНАЛИЗМА ВИ, не атакувам личностите, а аргументите ви!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rizar
Категория: История
Прочетен: 1074609
Постинги: 163
Коментари: 1630
Гласове: 913
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031