Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2013 23:05 - Новата книга за ГОТИТЕ, КОИТО СА ГЕТИ
Автор: rizar Категория: История   
Прочетен: 47231 Коментари: 90 Гласове:
14

Последна промяна: 01.02.2013 18:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Ганчо Ценов почука, Сотиров позвъни на вратата, А. Чилингиров я отвори, където влязоха първо дамите В. Вачкова и Юлия Хаджидимитрова  (  там ги чакаше Натан) . Това което мъжете не успяха да сторят, бе блестящо завършено от жените. Отново “апостолите”  не се оказаха достойни за онова, което “жените-мироносици” поднесоха пред олтара на гетското ни минало. Така, пред нас стои новата книга на Юлия Хаджи Димитрова “Готи, сиреч Гети”, която  допълва и прецизира всички критики на мнимия германски произход на готите.

Честно казано, прочитайки и втората част на допълненото издание “Готи и гети” на Чилингиров от 2009г.  и потъвайки в колосалната помощна литература цитирана от него, отново останах с гузното впечатление, че нямаме абсолютни доказателства относно някои сериозни въпроси, които не успяха да разрешат по-напред Ценов и Сотиров за скитското(гетското) минало на готите.

Но да оставим на страна Ценов. Той е вписан отдавна със златни букви в книгата на българските патрографи начевайки със св. Паисий , йеросхимонах Спиридон, поп Йовчо, католическия монах Блаже Кланев, Г.Раковски, д-р Ив. Селиминов и т.н.

Чилингиров успя да разреши проблемите с изворите и текстовете за готите. Но и  двамата със Сотиров се провалиха в опитите си да решат най-големия казус, който се казва Кодекс Аргентикус , подплътен с Кодекс Бриксианус, Редигеранус и фалшивите “готски” квитанции.

Именно там се пропука гетско-скитската апология на Сотиров, който започна да защитава “тракийския” произход на готските квитанции и езика на старите палимпести от намерените няколко “готски” листа.

Всъщност още в първия том на “Готи  и гети”, изд. 2005г., Чилингиров беше поместил две статии на С. Лесной – “Загадката на готите” и “На какъв език е била написана Готската библия на Улфила”, където се предполагаше, че езикът на Сребърната библия и на всички останали оригинални и фалшиви листчета и квитанцийки не е ГОТСКИ, А ЛАНГОБАРДСКИ.

Тезата беше внушителна и аз дори я предложих в БГ Наука, но за съжаление не беше добре подплътена с изворови посочки и някакви по-сериозни дедуктивни изследвания, а просто, като , че ли беше извлечена ex sillentio . Затова и тогава ми се отговори, че не разполагам с никакви доказателства, че лангобардите са имали “писменост”, за която едва ли не никой не е чувал. Тогава замълчах и дори аха-аха да клъвна немската кукичка щедро предложена от щастливите модератори. За което и бях укорен от Вездесъщия исторически реализъм.

Но... мина време, аз не , че се бях  предал, да ви кажа и правех, за съжаление наистина опити, но  явно вели, неуспешни  и доста медленни опити да се добера до нещо стойностно. По принцип,  аз знаех, че в Средна Европа към края на VII-VIII в. има келтски мисионерски пробиви и работех по тази линия, но незнаенето на немски език и липсата на някои книги доста ме забави и отклони от вярната посока. Критическите тезиси в литературата и историографските източници, които е открила Димитрова и е добавила свой собствен анализ, дори не са и указани, като литература при Чилингиров, който направо се е удавил  в морето немска литература, не успявайки да открие критичните трудове на собствено немските учени, които се съмняват в “германството” на готите, честно и строго критикувайки своите сънародници от XV-XVII в. . Тези техни сънародници ,холандци и фламандци са влезли в буквално криминални планове с цел да докажат принадлежността на готите към организиращия се немски народ. Но българската Агата Кристи е нащрек и редом с историческия реализъм ги откри и арестува на местопрестъплението, защото както знаем, престъпниците винаги оставят следи.

С  труда на Димитрова  може да се каже, че днес сме изправени пред твърдо и гениално критическо произведение подложило на унищожителен огън и последните капки на съмнения относно произхода на готите у мен специално. В книгата се наблюдава известно количество тракоманска гарнитура, но , ако просто на някой не му харесва етнонима “траки”, нека просто го замени с по-обобщаващото и правилно скити или направо да си остане гети.
        
Юлия Хаджи Димитрова открива в стари манускрипти на пруски автори, непознати у нас, потвърждение на схемата за преиначаването на историята на гетите в името на т. нар. готицизъм, наложен след Тридесетгодишната война /1618-1648 г./ Тогава победителите - Швеция, чрез култа към готите, които уж били скандинавци и прародители на германците, се стремят да се наложат като решаваща сила и култура в Западна Европа.

Нещо, което у нас или не иска да се разбере от научните среди или щедро се финансира от посолствата на Скандинавските земи и Германия. Само като леко допълнение ще прибавя, че антропософите с техния научен кръг “От извора” и техния стопанин влязоха в сериозна критика със собствения си “конюнктурен” богомилско-дъновистки неформален лидер, който е получил щедро финансиране за включването на любимия им транцедентален учител, който се смята за превъплащение на Бог – Отец ( “Учителя Дънов) в т.нар. Готски проект. Това вече намирисва на ... не на ерес, а направо на инфантилност и пълна безпомощност от страна на онези, които искат със зъби и нокти да удържат статуквото около фалшификациите с гетския народ. Тц- не става. Няма го нито единия човек с турското личице и вели мустачки, нито другия с лулата и дебелите железни мустаци. Свърщена е тяхната, не, не на мустакатите чичковци, а на онези които се крият зад овехтели и миришещи на нафталин тези извадени от някой замък на Хабсбургите. Като заговорихме за последните, наскоро се чу за тях, че ги канели в родната им страна и им подсигурявали сериозни позиции. Искрено се надявам да не се опарят, защото много уважавам и обичам австрийския народ сред когото имам добри приятели ( включително един стар рокер, който обича да кръстосва по нашето Черноморие с помпозния си мотор) ,  както ние с нашето Сакскобурготче. Да ,си ги връщат, ако щат да вземат нашия, само да ни оставят ГЕТИТЕ НА МИРА. КРАЙНО ВРЕМЕ Е.





Гласувай:
15



1. tikoev - Гласувах с плюс, но понеже съм не...
29.01.2013 23:12
Гласувах с плюс, но понеже съм несведущ, дали някой няма да ме осветли за значението на "ариа", "ариец", "арийство" ...и оттам да си направя някои изводи? Благодаря предварително. :)
цитирай
2. rizar - Здравей, Тикоев
29.01.2013 23:36
Много обемист въпрос . С две думи, понежи си запознат навярно със Свещеното писание и знаеш, че Ной има трима сина - Сим, Хам и Яфет.
Образно казано Яфетовите синове са т.нар. Арии. Има един скитски автор, който казва, че първото име на Тракия било всъщност Ария. И до днес науката в пълния й обем от художници и белетристи, дори до космонавти и морски капитани (управлението на кораб е по-трудно дори от управлението на совалка, тъй като процесите, които протичат и в двете сфери са страшно сложни, но все пак водно-въздушната среда сред която е ситуиран един кораб е по-сложна дори от космичната среда) спори по въпроса къде е Ария, кои са Ариите и т.н.
Държавата която е сочена днес за двигателя на Оста на злото е кръстена на Ария. Иран е българска транслитерация на Айран или Айрия - Ария. В индийската книга Авеста е описано, че ариите са дошли от Север завладявайки местните "черни" (хамитски) племена. Къде обаче е Ария е трудно да се каже - може да е била и на Балканите, защото има древно сведение за поход на Дионисий в Индия. Ето как митологично се обяснява от къде може да са се появили ариите там. Днес има сериозни изследвания доказващи старината на Балканската цивилизация и нейната напредналост спрямо Европа и света. Дерзай. Трудните въпроси нямат лесно решение. Сядай и чети. Бъди жив и здрав !
цитирай
3. germantiger - ...
30.01.2013 10:04
Чилингиров или екипа му са СТРАХЛИВЦИ ;)

Позволявам си да заявя това, защото съм писал коментар и то пространен заедно с мейла ми и покана да дискутираме в едно нетиздание или сайт в който човек представящ се за сътрудник на Чуилингиров пишеше за готите като гети и за фибулите им.

Изтриха ми коментара, отговор на мейла не получих - действително дезертьори!

...

Десетки, ако не и стотици потребители в блог.бг или четящи тук знаят, че аз преди година и половина в коментари при Спароток показах слабостта на тезата на Ценов, Чилингиров, Спароток, а преди месеци буквално събирайки аргументите ми в два постинга, показах невежството им - под моите два постинга никой не ме опроверга, а стотици бгпатриотари са ги чели.

КОНКРЕТИКА, НЕ ЛАЛАДЖИЙСТВО:

http://germantiger.blog.bg/politika/2012/09/17/kontra-sparotok-az-i-istinata-1.1000665

http://germantiger.blog.bg/politika/2012/09/17/kontra-sparotok-az-i-istinata-2.1000670

P.S.
Защо искате да ви оставят готите-гети, след като вие ги заграбихте от германо-скандинавците?!
Впрочем защо не поискате всички да оставят Господ - както знаем и той е българин :)
А пропо - всички са траки, без жълтите и черните... нали?!
цитирай
4. rizar - Тигре, не се пали
30.01.2013 11:31
за да знаеш изключително добре гетската история а и "германската'' трябва да седнеш и да прочетеш цялата история и историография от 3-2 в. пр. Христа до 17-18 век. след Христа.
След като ти дръзваш, за което те възхвалявам, да се бориш за да докажеш, че не Германския народ е виновен за Втората световна война , то защо да не ревизионираш и погледа си за една история, която си мислиш , че до 19 век е вярна ,а ВСЪЩНОСТ е съшита с бели конци и поднесена удобно на тепсия ???
След като се бориш с комунистическата и въобще всякаква източна деспотска идеология, защо не погледнеш върху каква ЛЪЖА е изградена ПОЛИТИЧЕСКАТА ИДЕОЛОГИЯ НА Хабсбургската и Шведската империи през XV-XVIII в. ???
В предишния мой пост обясних какви са били комплексните причини за това. Ако искаш в някои следващи постове ще разгледаме обстойно и тезите на Димитрова. Тя е отбелязала обаче няколко важни репера защо Библия Аргентикус е лангобардска, а не готска Библия. Мисля, обаче, че и тя не е разумяла, че всъщност "тацитовите" германци отдавна са изчезнали и на тяхно място са дошли средноазиатски хуни и причерноморски скити, които са били смесени с бъдещото "германско" население още в причерноморието и допълнително в днешните земи на Германия с остатъчното население, за което ти правилно твърдиш, че е от Нордически тип. И ако за англо-саксонците и даните, може да кажем, че са от нордически тип и са били подвластни в Хунската империя народи, то за баварци, лангобарди и бургундци не можем да кажем същото. Дори франките знаят за скитския си произход.
И ако днес в Германия , но в по-голяма степен Скандинавието и Великобритания до преди идването на индийците и пакистанците има повече хора от нордическия тип.
То това не означава, че там няма и други типове.
Особенно типове , които са се цанили за шефове на Райха. Черни, грозни ,дебели и тюркоезични - всички до един. Хитлер, Гьоринг, Гьобелс, Химлер и др. от тях няма нито един нордически тип. За разлика от пруските генерали и останалите немци.
цитирай
5. germantiger - Не се паля Рицарю - просто нарекох хората около Чилингиров - СТРАХЛИВЦИ и посочих основания за това!
30.01.2013 12:34
Хитлер има сини очи и на младини е слабоват, типа му е алписйии в микс с нордически, което е типично за германоговорящите в централна Европа.

Гьоринг на младини е бих казал хубавец, ако не и красавец. тънките устни и бляскавия поглед са му типично нордически.

Химллер има от типове на германо-скандите в микс с типове и широко лице типично за славянските типове, вероятно е миксиран според антропологията.

За Гьобблес съм съгласен, макар децата да му са чудесен пример за нордически типове.

...

Прекланям се пред Стамболов, но "татарчее', казано шеговито и нешеговито.
Ичиргобоуила Мостич въобще няма да го коментирам...
Кан или хан Токту, Умор ще се въздържа, А ЧАКА АКО ЖЕЛАЕШ АНАЛИЗИРАЙ ГО ТИ...

Франките имат една сага/предание/сказание за троянското си потекло - ТАКОВА ПОТЕКЛО СА СИ ПРИПИСВАЛИ СЪЩО ШВЕДИТЕ, НО И ТУРЦИТЕ, та българите като троянци - турци ли са?!

А пропо споре изворите хуните са деца на вещици и сафири, А ЗНАЕШ ЛИ, ЧЕ СКИТИТЕ СА ДЕЦА НА ЗМИЯ - СЪВСЕМ СЕРИОЗНО - СПОРЕД ТЯХНО ПРЕДАНИЕ СА ДЕЦА НА МЪЖЕ И ЗМИИ - няма майтап?!?!?! Такъв извор има действително!

Та доколо и в какво са истинни историческите извори е друга бира (макар да не пия).
цитирай
6. germantiger - И ЧЕТИ ВНИМАТЕЛНО РИЦАРЮ, А ОЩЕ ПО-ВНИМАТЕЛНО МИСЛИ...
30.01.2013 12:35
Пример за "чистите българи":

Историята на село Жегларци, общ. Тервел, обл. Добрич:

Според краеведа Георги Топалов през турското робство селото се е казвало Омур факъ. Омур е лично име, а “факъ” – тълкувател на Корана. Роденият в Жегларци Жеко Попов предлага друга хипотеза за името на селото. Според него то първоначално е звучало Емир вакъф, а впоследствие е трансформирано в “Омур факъх”. Вакъф е имот, доходите от който се използват за благотворителност, а емир е титла в мюсюлманските страни.

През 16 в. селото е нападнато и разорено. След това започва колонизирането му от турците. В периода 1580-1590 г. е построена джамия от мюсюлманския духовник Дервиш бей, разказва Жеко Попов. Според него в процеса на колонизирането на селището са били настанявани араби, мюсюлмани от Азърбейджан и номади-юруци. Вероятно през 17-18 в. имоти в района са получили и еничари. За тяхното присъствие свидетелстват характерните надгробни паметници /колони с чалма на върха/ в двора на джамията, изгоряла при пожар през 1993 г.

Интересна е легендата, свързана със старата чешма. Местен бей имал красива дъщеря. Искал да я омъжи за турски офицер от Силистра. Момичето обичало беден момък от селото и от мъка по него се поболяло и умряло. В нейна памет беят издигнал чешма. Върху нея е изписано “Всичко започва от водата”.

След Освобождението голяма част от турците се изселват и на тяхно място пристигат българи. Помнят се имената на някои от първите заселници: Гочо Каишев, Ради Димов, Еньо и Господин Желязкови, Христо Чобанов, Паун Иванов.

В края на 19 в. тук пристигат молдовци и липовани /около 25 души/. В началото на 20 в. българите вече наброяват 975.
По време на румънската окупация селото е гранично. Тук са настанени румънски жандармерийски постове и колонисти – цинцари от македонските планини. Българите са били подложени на жесток икономически натиск. Румънските власти изисквали те да плащат данъците си за 10 години напред.

След Крайовската спогодба куцовласите са заменени от 70 българи от Северна Добруджа – основно от тулчанското село Караман кьой.

През 1941 г. местното население предлага селото да се преименува Каблешково. Това предложение не е прието и през 1942 г. населеното място получава името Жегларци. Новото наименование е свързано с дряновата гора, която се издига на запад и на север и предпазва селото от студените ветрове. От нея хората добивали жегли /дрянови пръчки, които се поставят във волския ярем/. Именно на тези селскостопански приспособления дължи името си тервелското село.

...

Всички народи са миксирани, но при едни (като българите вероятно това е повече като процент, а може и да не е) - гледай процентите в таблиците КОНКРЕТИКА. Явно миксирането обижда повечето българи и е въпрос на комплекс да са чисти, при положение, че миксацията е естествен процес преди за добро, днес вече повече за лошо. Чисти народи няма от векове.

http://germantiger.blog.bg/photos/119896/original/Image1(1).jpg

http://germantiger.blog.bg/photos/119896/original/Image2.jpg

http://germantiger.blog.bg/photos/119896/original/132(2)(1).jpg

P.S.
Защо не пишеш за политиката на Руската империя и Православните църкви - имам предвид както казваха преди човеконенавистническите им политики - да си руснак не знам, а ако извеждаш вярата над всичко останало бих те разбрал?!

В Скития векове наред живеят нескити - в средновековието там е "хабитат" за германи, хуни, по-късно печенеги, кумани, татари и кой ли още не...
цитирай
7. rizar - Григорий Турски извлича франкския произход от
30.01.2013 12:47
Скития Маджоре. А и няма как да не е прав, след като франките не са познати като племе по времето на Тацит и Гай Юлий Цезар. А пропо просто не са били на Рейн по това време, а са дошли по-късно.
За митичните потекла те разбрах, може би не правилно употребих този израз.
цитирай
8. rizar - Разбира се, че никога не съм твърдял , че българите са едно племе или са само преки
30.01.2013 13:13
потомци на ТРАКИТЕ. Това дори в най-дивите ми тракърски години (2007-2009) не съм го твърдял.
Навсякъде, по всички краища на света има народи пришълци, но има и постоянно население, което никога не се е местело.
цитирай
9. germantiger - ...
30.01.2013 13:42
rizar написа:
потомци на ТРАКИТЕ. Това дори в най-дивите ми тракърски години (2007-2009) не съм го твърдял.
Навсякъде, по всички краища на света има народи пришълци, но има и постоянно население, което никога не се е местело.


Моята позиция се покрива напълно с написаното от теб. И аз предполагам автохтонността плюс миксовете с неавтохтонни.
цитирай
10. get - "Where Did the Goths Come From" - поставя като въпрос(!) Michael Kulikowski в книгата си ... ?
30.01.2013 13:56
rizar написа:
Скития Маджоре. А и няма как да не е прав, след като франките не са познати като племе по времето на Тацит и Гай Юлий Цезар. А пропо просто не са били на Рейн по това време, а са дошли по-късно.
...


... "ROME'S GOTHIC WARS" !?
- А от кога датират Римско-готските войни ?? - германското тигре ... едва ли знае ? - но да го осветля с артефакт !! - "Great Ludovisi sarcophagus" на него е(са) изобразено ... битките на ГотиГУЕТИ с "римляни"те ?!
- А от кога е датиран този саркофаг от 250–260 AD .
- А защо катилина-АТИЛА(според католическата историография) не унищожава град Тур, откъдето идва и прозвището на "франкският" историограф Григорий(адаш) - Ами-и-и ?
- Защото там е погребан митичният парадинаст на "френските"ГЕРМАНСКИ :) франки ?! - Как ли му беше името ?

- А относно ... гУетите ... да ги изкарваат "германци" и "славяни" ... Тази мода започва сдействително късно от един спор ... попско-католишки, кой епископ е по-стар и му се пада по право, да стои на по-челно място, при един от поредните Попско-папски събори(конгреси) ?! - тоест твърдението в тази връзка на Падрето-Рицарж(който покрай Натанил Маркович, май стана "Рицар на храма на Цион" ?) ... отговаря на историческата фактология и обективност - Хаха !! - но това е друга тема !

- И отново обяснявам Готи и Гети идват от едно и също, като понаЯтие ... това е PIE дума за "скот" GwO>GwE ?! - от там произлиза на повечето европски езици думата за ГОВЕДто/ГОВЕДар.
- В латинският и гръчки първата буквичка в GwO се променя на "Б" ... от там иде , Latin BOV; Greek bous; Proto-Germanic *kwon; Old English "cu "cow"; ... Най-близкото до нас "микенско-Линеар Б" се е изписвало, като "KO-RU + KO-U" = Каращ-Крав(а/и).
- Скити още са изписвани и като SKUTAY- АМИ ДА ПРОМЕНИМ ?? - една буквичка само "О"-то ? - Кво се получава "скОтаи" ... да е семантично близко до Кравари-Воловари-скОти-Биволари-Торлаци ? - За мен Да !!

от Гет ... готски-гУетски-скотски-скитски ... и т.н. :)) !
цитирай
11. germantiger - "По аналогия" с предходния коментар на Гет :)
30.01.2013 14:22
Get, в твоя "ред на мисли"...

- защо българите нямат едно сражение с разгърната армия и в мащаб срещу османския поробител, защо е този позор българи да участват единствено в една от двете битки при Марица (тук наречена при Черномен) и при Косово поле като васали на сърбите - та защо българи падат само с обсади пред турците - защо е "тоз" позор

- защо българите след Балканските войни гонят малко турци, "разменят" ги с български поселища и имоти и хора от територията на Турция, но не, не гонят масово турците и не ги изселват от България

В твоя ред на мисли Гет, българите позорно не се бият с турците при поробването ни, заото са... тюрки или?!

В твоя ред на мисли Гет, българите не изселват и непрогонват турците след Балканските войни, защото са... тюрки или?!

Сам разбираш, че логиката ти е скудоумие и абсурд - разбира се "твоя ред на мисли" е порочен и безсмислен, но ЗАБЕЛЯЗВАМ КАК ГО ПРИЛАГАШ САМО В ПОЛЗА, НО НЕ И В УЩЪРБ ;)

Скотаи както си го написал, за мен "етмилогично" е до Октай... Енимехмедов, а?!
Отново пример за твоя ред на мисли, всъщност безмислие!

От Трак каракачан-гагаузки.

P.S.
Споменавал съм ти за позицията на една група германски лумпен"историци", че част от траките били германски племена - като се замисля, ако направя постинг и обвържа това с гетите, с рижаво-русичкия облик на траките бих могъл да направя една забележителна платформа и да започна да приписвам тракийските постижения правейки ги германски, тогава ще стане интересно, не мислиш ли?! АЗ ОБАЧЕ ПОДОБНА ГАВРА, НЕИСТИНА И АБСУРД НЯМА ДА СИ ПОЗВОЛЯ, ЗАЩОТО ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕБ НЕ ГРАБЯ! ДРУГОТО - ДРУГИМУ!
цитирай
12. germantiger - Да ти напомня, Гет ;)
30.01.2013 14:33
1. Надявам се, най-сетне да прочетеш Беовулф и да видиш всички германо-скандинавски имена там, но не и тракийски

2. Надявам се, най-сетне да прочетеш Старата Едда и сагите извън нея, за да видиш, че ГОТИТЕ СА ОТДЕЛНИ ОТ ГАУТИТЕ (които ти и невежите в блог.бг гаути правите гети тракийски защото мислите че гаути били готи), А В ЕДДАТА И САГИТЕ ТЕ СЪЩЕСТВУВАТ ПАРАЛЕЛНО И ОТДЕЛНО

3. Надявам се, да си намериш ДИНАСТИИТЕ НА ГАУТИТЕ, ЗАЩОТО ТАКИВА ХРОНОЛОГИЧНО ИЗСЛЕДВАНИ ИМА СПОРЕД ИЗВОРИТЕ, а ако не ги намериш и прочетеш аз съм ти обещал постинг именно за тях - С КРАЛЕ ГЕТЕ, С РОДОВЕ И ПО ГОДИНИ ГЕТЕ, та да те питам после къде са ти тракийските имена, родове и топоними, посочвайки ти десетките германо-скандинавски

Иначе казано гет, да се чете трябва, а като не знаеш нещо - питай, не е срамно!
цитирай
13. germantiger - Мой коментар преди година към Мерлин. Германи в Европа има датирани 2 000 г.пр.н.е., а българи към 3-4 век след н.е., докато не докажете, че траките са българи,
30.01.2013 14:40
Този ми коментар по повод лафовете на Гет за Римско-готските войни каквито те никога не са ги именували, а са се били в Германиа, белгика и магна...

С ГЛАВНИ БУКВИ ГЕРМАНСКИТЕ ПЛЕМЕНА:

Ост Пройссен-Източна Прусия
16 000 г. пр. н. е. (няма грешка в нулите) на южния бряг на Остзее( Балтийско море в края на Айсцайта) поселение - остъанки
98 г. от н. е. споменато от Тацитус населена с германски племена в неговото съчинение Германиа - ГОТОНИ

...

Вест Пройссен и Позен-Познан
4 000 г.пр.н.е. първи поселения датирани
ок. началото на новата ера заселена с германски племена
МАНИМИ, ХЕЛВЕКОНИ, ХАРИИ, ЛУГИИ, ВАНДИЛИИ-вандали (съвсем други племена и на изток са венедите или венетите, да не се бъркат)

ТУК СПЕЦИАЛНО ЗА ГЕТ ДОБАВЕНО ДНЕС - В ГЕРМАНСКИТЕ САГИ И ИЗВОРИ ИМА РАЛЗИКА МЕЖДУ ВАНДАЛИ И ВЕНДИ - ТОВА ПЪРВО И ВТОРО ИМА ОЩЕ ЕДНА РАЗЛИКА МЕЖДУ ВЕНДЕЛИ И ВЕНДИ - ВЕНДЕЛИТЕ СА ГЕРМАНО-СКАНДИНАВЦИ, А ВЕНДИТЕ СЛАВЯНИ И ТАЗИ РАЗЛИКА ДА Я ЗАБЕЛЕЖИШ ДА НЕ СТАНЕ КАТО ГАУТИ И ГОТИ - ЧОВЕКА МИСЛЕЛ ЧЕ ГАУТИТЕ СА ГОТИТЕ В ОНЕЗИ ВРЕМЕНА, БЕЗ ДА ЗНАЕ, ЧЕ СА СПОМЕНАВАНИ ТОЧНО САГИТЕ И БЕОВУЛФ ЕДНОВРЕМЕННО, ПАРАЛЕЛНО И КАТО РАЗЛИЧНИ :) :) :)

...

Остбранденбург
германски племена ок. 2-и век от новата ера
СЕМНОНИ, СВЕВИ

...

Поммерн-Померания
около 1 200 г.пр.н.е. заселена с германски племена
БУРГУНДИОНИ, ЛЕМОВИ

...

Шлезиен-Силезия и Зудетенланд-Судетите
200 г.пр.н.е. заселена от германци, известно в по-късен период кралството на Марбод, крал на маркоманните
МАРСИГНИ, БУРИ, КВАДИ, МАРКОМАНИ, НАРИСТИ, ХЕРМУНДУРИ

...

При т.нар. Велико преселение на народите МНОГО ОТ ТЕЗИ ПЛЕМЕНА КАТО ГОТОНИТЕ-ГОТИТЕ, СВЕВИТЕ ИЛИ СУЕБИТЕ ИЛИ ШВАБИТЕ СЛЕД ВРЕМЕ НАРЕЧНИ КАТО БУРГУНДИОНИТЕ-БУРГУНДИТЕ НАРЕЧЕНИ, КАТО МАРКОМАНИТЕ СЕ РАЗСЕЛВАТ НА ЗАПАД СМАЗВАЙКИ РИМ... на тяхно място идват славянски племена, които претопяват малкото заварено германско население и това го има в историята изследвано. МНОГО ОТ СПОМЕНАТИТЕ ПЛЕМЕНА ВСЪЩНОСТ СА БИЛИ НА ИЗТОК ОТ ВИСТУЛА-ВИСЛА-ВАЙХСЕЛ В ЗЕМИТЕ НА ДНЕШНАПОЛША ПРЕДИ ВЪОБЩЕ ДА СЕ РАЗСЕЛЯТ СЛАВЯНИТЕ ВЕКОВЕ СЛЕД ТЯХПО ТЕЗИ ЗЕМИ.

Иначе Мерлин преди Аркона светилището, ОСТРОВ РЮГЕН НОСИ ИМЕТО СИ ОТ ГЕРМАНСКОТО ПЛЕМЕ РУГИИ, А МОРЕТО ТАМ СЕ Е НАРИЧАЛО СУЕБСКО-СВЕВСКО-ШВАБСКО МОРЕ (преди свевите да се разселят към Райн-Рейн, горното течение на реката, иначе "долу" на картата в южно направление).

А пропо германските племена са над 60 изворово......
цитирай
14. get - - Кво ме караш да чета за Готите ли ? ... или за ГаУтите ?!
30.01.2013 15:42

- Щот "вълкът" гдето ядел мед" е свързан с гАУтите ... не с готите ?!
- Конунга-кънинга ... идващо от кана-каня-подканям-предвождам/военен водач/, на мен ми звучи на "тракийски" ? :)
- Бог Локи - също ?(защото той е бог "трикстер" - досущ като Хермеса)
- Хрод-гар ... превеждам ти го дословно ... през старо-високо-немски ... или другата глупост старо-църковно-цлавянски - Хрод-Горд-Град-Ограда ... гар-гард-гвар-гвард-вардя-пазя ?! - гВАРош се е наричала, най-старата и укрепена част на град по нашите земи ?!
- Варна е имала такъв ?! - семантичното гнездо от която произлиза тази много старо ПРОТОЕВРОПЕЙСКА ДУМА ... е дала производни - пазя-овардвам; г"водя-водач; вада(изкоп по който водиш водата) - от там и немското име за море ВАДЕНзее(знаеш ли къде се намира ?); воло"вар-пазещ"воловете; СКОТланд, земята на СКОТиВъди;
- Престани моля ! - с ултра-нациоиналистичните си изцепки ?
- Никъде не ти казвам , че ... Траки = Скандинавци ... това Снори Стурулсен може да ти го каже ?!

- Саркофагът ти го давам, като пример ... че при готите имаме едни голи твърдения ... от късно средновековие, без никакви материални факти в подкрепа ?!
- Германските археолози посочват "велбарската арх. култура" като готска създадена непосредствено след "излизането им от о.Скандза"(края на ПЪРВИ ВЕК н.е.) - Ама ако я сравниш с другата която приблизетлно по същото време и се създава в Запад-Север/запад Черноморие ... разликата им в технологично отношение е от Земята до Небето в полза на втората ?!
- Йорднанд може да ни е източник ... за "историята" на готите ... ама Исидор от Севиля - Не ! ... е и що не ? - щот пише неща, които не са "готски" ?! :)
- Ами такива неща пише и Григорий Турски ! - а това че, католическите "свети отци" с помоща на псетата си "тевтонски рицари" са извършили геноцид в шлезвиг-холщайн, мекленбург и померания-прусия ... За това не можем да говорим ?!
- Простотии от вида ... заминали германците, пък на тяхно място дошли славяни ! ... кви "славяни" бе тигре ??
цитирай
15. germantiger - Твоята логика е желязна ;)
30.01.2013 17:00
А българи идвало от бълхари - бъхливи били... ?!

Траки идва от тураки - турки - турци мей би?!

Въобще съзнаваш ли за какво иде реч или да питам нашего брата щапаров ;) ?!

...

Гет, по шовинисти и расисти от българите пишещи за траките в блог.бг поне аз не съм сррщал в нета!

Подвързачов е писал:
БЪЛГАРИНА Е МУХА СЪС САМОЧУВСТВИЕ НА АЕРОПЛАН!

Камъните на Перперикон не са дворците на Виена!
Булгар-Рено не е Мерцедес, нито БМВ, Ауди въобще!
Реактивния двигател, ядрения синтез и разпад не са тракийски!
Ренесанса, философията, музиката, автомобила, телевизора, gsm-а дори, не са!

Данте
Шекспир
Байрън
Шели
Верлен
Мороа
Юго
Гьоте
Шиллер
Сервантес
Пушкин
Лермонтов
Достоевски
Л. Толстой (не А.Т.)
Микеланджело
да Винчи
Караваджо
Рубенс
Рембранд
Моне
Мане
Ван Гог
Хендел
Бах
Беетовен
Вагнер
Григ
Чайковски
Хегел
Кант
Шеллинг
Нитцше
Александър
Ханибал
Цезар
Кортес
Писсаро
Кук
Густав Адолф
Карл 12
Фридрих Велики
Наполеон 1
Нелсън
Бисмарк

... това не са траки - това е света и никой не е по-голям от него!

P.S.
Чудесно е да се разкрие истината за траките преди елините, трябва!
Тази истина, обаче не "ви" качва на покрива на света!
Днешния свят е достижение и градеж на други...
цитирай
16. germantiger - ...
30.01.2013 17:03
ГЕТ, НЯМА НУЖДА ДА СЕ ИЗЦЕПВАМ ИЛИ ДА ТЕ ОБИЖДАМ!

Днес писах на един всеславянин и всетрак:

Българина-трак няма нужда от обиди - пиши му истини и това е достатъчно - те са му обидни!
цитирай
17. germantiger - ...
30.01.2013 17:11
Когато пиша за бгтраките, не трябва да пропускам МНОГОТО БЪЛГАРИ И БЪЛГАРКИ, КОИТО ЛИЧНО ПОЗНАВАМ И НЕЛИЧНО В НЕТА СЪЩО!

Много от тях не са заспали като масата западняци, много българи работят трудолюбиво и учат амбициозно дори в БГ, не само на запад принудени.

Немалко българи четящи и пишещи за история споделят и мислят за траките както и аз - траките са етноизграждащ елемент в българите, но не преобладаващ и траките не са българи, или поне все още не сте го доказали вие.

Лично аз съм се впечатлявал, да не кажа възхищавал от българи като цезаря, гепард, дзвера дори независимо от споровете ни, от Павел, теб и рицаря на моменти също.

Вземай се сериозно Гет в ръце, запретвай ръкави, вдигай гащите и пиши постинги в блога си заистория - предлагал съм ти го неведнъж, пУдсказките трябва да изградят една стройна всетракийска всъщност протоевропейска и Божия основа.

От Гот Батенбергов Чака-Токту-Уморов български

И стига рева - засягаш и "грабиш" от готското, франското или което ти хрумне, "па аз" съм се изцепвал - в оная системата която си бил комунизма спи и досега, да не е заспал и в главата ти?! Цялата ти държава тук е една изцепка!

И от бай Татар за цар избран от българи-боляри - "ба си" лумпените позорящи бау ;) ташак да става, не ми се връзвай кука
цитирай
18. germantiger - ;)
30.01.2013 17:38
14. get
католическите "свети отци" с помоща на псетата си "тевтонски рицари" са извършили геноцид в шлезвиг-холщайн, мекленбург и померания-прусия ... За това не можем да говорим ?!

...

Никакъв проблем да говориш/пишеш и дискутираш - АЗ НЕ СЪМ БГТРАК ШОВИНИСТ, КОЙТО ПРЕМЪЛЧАВА СВОИТЕ КРИВИЦИ И СОЧИ САМО ЧУЖДИТЕ?!

Неведнъж съм споменавал в коментари геноцида извършен от Дойче орден-ите!

Няколко пУдсказки Гет

- автентичните пруцци, не пруси са клали преди да дойдат рицарите - клали са поляци, живи са ги пекли, същото са правили с литовци

- какво ми шепнеш с пудсказка Гет, че дошлите след германите в техните земи славянски племена всъщност не са славянски, а какви Гет?! тракийски ли са в средновековието - откъде бре Гет този тракийски демопоток, защо никой не пише визяворите за траки в Европа в онези земи, защо траките не са записани в изворите на средновековна Европа, та славяните в централна Европа траки ли са Гет ;)

- ако са то защо днешния българин антропологично е явно различен от поляк, чех, словак, словенец и дори хърватин като антропотипове?!

И да ти пУдскажа още:

РИЦАРИТЕ СА НАРЕЧЕНИ ПСЕТА, НЕ ЗАРАДИ ПРЕЗТИТЕЛНО ПРОЗВИЩЕ, А ЗАРАД ИЗМИСЛЕНОТО ОТ ГЕРМАНЦИ, ДА ОТ ГЕРМАНЦИ В ПАЛЕСТИНА ШЛЕМ С ЗАБРАЛНИК ИЗДАДЕН НАПРЕД ЗА ДА СЕ ДИША ПО-ЛЕКО В ГОРЕЩИНИТЕ - НАПРЕД КАТО КУЧЕШКА МУЦУНА ТИП ШЛЕМ ГЕРМАНСКИ ВЪЗПРИЕТ ПОСЛЕ В ЦЯЛА ЕВРОПА

ТЕВТОРДЕНА НЕ ИЗБИВА НИКОЙ В ШЛЕЗВИХ, НИТО В ХОЛЩАЙН, НИТО В МЕКЛЕНБУРГ, НИТО В ПОММЕРН-ПОМЕРАНИЯ, Померания не е една провинция с Прусия гет, има източна и западна Прусия, както и "два" Бранденбурга

От Калоянис-куман епилептико-рогоносец, щото момата му изневерила с Балдуин заблуденото конте
цитирай
19. germantiger - Ако желаеш да си пУдсказваме още - направи постинг в твоя блог, ЧЕ ТУК СПАМИМ :)
30.01.2013 17:46
Значи ти можеш Гет, а аз не мога "тъй-ли" друже ;) ?!

БЪЛГАРСКОТО СИ Е БЪЛГАРСКО, А ЧУЖДОТО - ОБЩО ?!

"Е па" за конекрадците Бисмарк се беше изцепил обидно и не беше прав.

Българите не са крадци и никога не са били като народ, манталитет такъв имаше по червено време обаче, като дойде реч за история патриотарите в блог.бг гепят квото дойде, само еврейско, негърско монголоидно не пипат - що?!

ЛЕКА ВЕЧЕР и прости ми словоблудтвото, половината го написах с усмивка да покукуригаме ;)

От Шишмана по майка юдей, баш куман трибрат Асеня-Петраки и Калата
цитирай
20. germantiger - Лека
30.01.2013 17:53
Извинение на всички ЧУДЕСНИ, ИСТИНСКИ ОБИЧАЩИ БЪЛГАРИЯ - БЪЛГАРИ!

Голяма част от написаното и провокативната ми лексика са последствие от друга провокация, спор или чужд аргумент ;) Голяма част от моите лафове като дразнител не ги мисля и споделям вътре в мен.

Надявам се, следващия път той или те и аз да подберем по-достоен начин без да сме вербално агресивни.

Поздрави Гет, а да спорим е естествено!

МЪДРИЯ ЗНАЕ ЗА ДА МОЖЕ
УМНИЯ ЗНАЕ ЗА ДА САМОЗНАЕ
САМО ГЛУПАКА ЗНАЕ ВСИЧКО (и си мисли, че знае всичко)
цитирай
21. get - - Ех-ех ! - не мога да бъда така безпардонно - нахално - безапелационен ? - не мога да ти отрека тигрЕ :)
30.01.2013 19:17
- Какво да отговоря на присъщо за германско-романтичната плодовитост, като писатели ?!
- Караш ме да чета за ВЪЛКЪТ, който обичал да яде мед ... от което следва, че е мечка .. на старонемски :)
- Караш ми се (верпоятно основателно) :) - че не правя разлики между Готи и Гаути ?? - ми не знам, там толкова имена с подобно звучение ... направо накъдето се обърнеш все гот или готина ще видиш(казвам го от опита си на гларус ... все пак съм варненец) :)
- Така че, как да разгранича примерно един "Rex Getarum/Gothorum" от един Gautar (Old Norse) and Geatas (Old English) ... ?
- В тази връзка да те питам ... туй шведските/сверижките крале като носят в титлата си "king of Geats/Goths" още и "Rex Sweorum et Gothorum". А датските монарси употребяват подобното "King of the Goths" от 1362 почти до момента ? - не се наемам да обяснявам ... дано ти ми обясниш ??!
- Как да направя разграничение в титулатурата на един варяг-гварянг ... които отделно са и "викинг", което било хем етнос ... но по принцип са се явявали членове на военни ордени-кланове ? - такива работи чета, и трябва да ги вярвам ?

- И отново се връщам, към това което писах в предходният си постинг относно книгата ROME'S GOTHIC WARS ... Ще се окаже че, ако Куликовски е прав, ние не знаем откъде идат готите и къде са били те преди тяхната екскурзия през трети век до Римската империя !"?
- Вероятно са правели военни рейдове ... от Исландия или от Гьоталанд (Gautland/Geatland) ... фърлят си по един търкал с римляните по Дунавския лимес ... и беж отново в Асгарда, ако преди това не са отпътували скоропостижно във Валхала ?? :) !
- Брате, разбери ме ... просто от тези немско-езични готи няма нищо, като материални следи, което да потвърждава тяхното наличие по тези земи ?! ... сега не ме подкарвай пак с глупостите ... траките нямали етносен потенция да заселят Скандавляния ... ми това ми е пределно ясно ! - няма защо да ми го обясняваш, плюс това, когато става културният пренос от тук натам ... траки е нямало !
цитирай
22. get - ". . . засягаш и "граб...
30.01.2013 22:19
17. germantiger написа:
" ... засягаш и "грабиш" от готското, франското или което ти хрумне, "па аз" съм се изцепвал - в оная системата която си бил комунизма спи и досега, да не е заспал и в главата ти?! Цялата ти държава тук е една изцепка !"


Joachim Rosenzweig von Lyck пише през 16в. ръкопис за етнографията на Прусия и Прибалтието, който озаглавява "Рапсодии", за жалост недостигнал до нас, но на който се позовава Преториус, като твърди, че Розенцвайг бил на мнение, че буквите, които ползвали прусите, много приличали на руските и то като тия, с които се е пишело в стари времена. С такива букви вероятно е била написана оная стара пруска хроника на пруски език, за която говори доминиканския монах Симон Грунау.
Първо тук да се обърнем - към свои източници (?):
- "Но свети Кирил и Методий по-късно били поставени за епископи на славяните в Морава, не сръбската Морава, която тече през Шумадия, но друга Морава, при Окиан-море, което се нарича Балтинско море, при Брандибур. Оттам най-напред са излезли българите, а ония, които са останали там, се наричат славени."
- Ами да видим, къдей го туй БрандербургА (ще ми преведеш ли какво означават на немски, двете думички Бран(дер)Бург ?? - щот аз нее на тракийски ами на български - веднага мога да ти кажа !):)):)) - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4c/Preussen-GrKF.jpg
- Пък там има един интересен исторически обект "Slawenburg Raddusch"(и още тредесет подобни нему !) - тоест от земята на Lugi-lujitskie sorby за района на който пишат че е обитаван от (??) ... "Around 1850, industrial scale lignite mining begins in the Lower Lausitz region. At the time people are unaware of the widespread damage and destruction this will cause to the evidence of human occupation stretching back over 12 000 years."(това не си го измислям а е взетo от официалният, немско езичен сайт на Бран-Бурга - ето от тук ? - http://www.slawenburg-raddusch.de/english/slavic-fort/ ) !!
- Ама какви са билЕ, тея които са се криели(БРАНели) в Бург-Берг-Перга ? - "германо-готи" или "славяно-лужици" ... кой да ти каже, след всичките национал-шовинистки напъни на Немската и Руска исторически сХоли?!! :(( ... А от последното идва понятието "схоластика" !!

от Гет ... тауро-скитски ... може и гуето-скотски :):) !
цитирай
23. germantiger - ...
31.01.2013 08:40
Подвързачов е писал:
БЪЛГАРИНА Е МУХА СЪС САМОЧУВСТВИЕ НА АЕРОПЛАН!

Пенчо Славейков
НЕ СМЕ НАРОД, А МЪРША!

...

Тия "неща" Гет са написани всъщност не за българите а за населението в топоними като Хаскьой, Кърджаали, за хора с фамилии като Семерджиев, Карамитев, Карастоянов, за помаци, гагаузи, каракачани и баш татари в България.

...

Понеже пропускаш, пак да ти предложа ТРАКИТЕ - ПО "ГЕНОМ" ЧИСТИ БЪЛГАРИ ;)

Историята на село Жегларци, общ. Тервел, обл. Добрич:


Според краеведа Георги Топалов през турското робство селото се е казвало Омур факъ. Омур е лично име, а “факъ” – тълкувател на Корана. Роденият в Жегларци Жеко Попов предлага друга хипотеза за името на селото. Според него то първоначално е звучало Емир вакъф, а впоследствие е трансформирано в “Омур факъх”. Вакъф е имот, доходите от който се използват за благотворителност, а емир е титла в мюсюлманските страни.

През 16 в. селото е нападнато и разорено. След това започва колонизирането му от турците. В периода 1580-1590 г. е построена джамия от мюсюлманския духовник Дервиш бей, разказва Жеко Попов. Според него в процеса на колонизирането на селището са били настанявани араби, мюсюлмани от Азърбейджан и номади-юруци. Вероятно през 17-18 в. имоти в района са получили и еничари. За тяхното присъствие свидетелстват характерните надгробни паметници /колони с чалма на върха/ в двора на джамията, изгоряла при пожар през 1993 г.

Интересна е легендата, свързана със старата чешма. Местен бей имал красива дъщеря. Искал да я омъжи за турски офицер от Силистра. Момичето обичало беден момък от селото и от мъка по него се поболяло и умряло. В нейна памет беят издигнал чешма. Върху нея е изписано “Всичко започва от водата”.

След Освобождението голяма част от турците се изселват и на тяхно място пристигат българи. Помнят се имената на някои от първите заселници: Гочо Каишев, Ради Димов, Еньо и Господин Желязкови, Христо Чобанов, Паун Иванов.

В края на 19 в. тук пристигат молдовци и липовани /около 25 души/. В началото на 20 в. българите вече наброяват 975.
По време на румънската окупация селото е гранично. Тук са настанени румънски жандармерийски постове и колонисти – цинцари от македонските планини. Българите са били подложени на жесток икономически натиск. Румънските власти изисквали те да плащат данъците си за 10 години напред.

След Крайовската спогодба куцовласите са заменени от 70 българи от Северна Добруджа – основно от тулчанското село Караман кьой.

През 1941 г. местното население предлага селото да се преименува Каблешково. Това предложение не е прието и през 1942 г. населеното място получава името Жегларци. Новото наименование е свързано с дряновата гора, която се издига на запад и на север и предпазва селото от студените ветрове. От нея хората добивали жегли /дрянови пръчки, които се поставят във волския ярем/. Именно на тези селскостопански приспособления дължи името си тервелското село.

От Трак-Предател баш на Левски и Ботьова бесилото и оловото осигурил - горд родолюбец ;)

Софиа е гръцка дума да му се не види - мъдрост, баш по гръчки да ти се зове столицата Гет, отде иде "туй" нещо за пУдсказка ;)
цитирай
24. germantiger - ...
31.01.2013 09:27
Българина-трак няма нужда от обиди - пиши му истини и това е достатъчно - те са му обидни!
цитирай
25. get - - Първо, поведението ти, е предизвикателно обидно за мен българският офицер !
31.01.2013 11:39
- Второ - в старанието си да защитиш любовта си към Германия ... сипиш обиди към България - Това не мога и не следва да се прощава !!

germantiger написа:

Българина-трак няма нужда от обиди - пиши му истини и това е достатъчно - те са му обидни!


- Само един пример за Вечната и нерушима (шизофренна) Германско-руска ЛЮБОВ !

- След така нареченият "Гръцки проект" и като продължение на същият при император Николай I-ви, продължават наченатите от ГЕРМАНКАТА руска императрица ... безконечни войни.

- Говорим за руско-турската война от 1828-29 год. !
- Главнокомандващ в първият етап(на балканският военен театър) - Пьотр Христианович Витгенщайн, роден (Лудвиг Адолф Петер цу Зайн-Витгенштайн).
- Заменен във втората фаза от Иван Ив. Дибич "Задбалкански" с рождени имена (Hans Karl Friedrich Anton von Diebitsch).
- Командващ черноморският имперски флот Самуил Грейг - издигнал се по време, средиземноморските походи по врмето на имп.Екатерина. Бил е под командване на адмирали Сенявин и Ушаков. (морската кампания на Русия в Йоническо мора, започва от 1799 г. и има за цел установяване плацдарм(о.Корфу) за по-нататъшното освобождение на Гърция ?) !
- Но връщам се към войната от 1828-29 г. ! - В руските военни архиви се казва, че благодарение на голямата подкрепа от местното население същата се е развила с изключителен успех.

- При водене на същата се сформира и т.нар. „Болгарское земское войско“, - само от българи, проживяващи в източна България от Дунав до гр.Одрин !
- Командващ на един от отрядите е бил капитан Георги Мамарчев.
- След постигането на военната победа и предвид подписаният "Одрински мир". Същият този "руски" офицер ... БЪЛГАРИНА Мамарчев, се обръща с предложение към Дибич(руско-германски).
За създаване на местно българско самоуправление.
Генерала му отговаря, че ако стори това "... ЩЕ ОБЪРНА ТОПОВЕТЕ на руската армия СРЕЩУ ВАС" !

- Българинът не се примирява - резултата е(!) предаването му на турците и СМЪРТ В ЗАТОЧЕНИЕ !!

цитирай
26. germantiger - Sic gloria mundi...
31.01.2013 17:48
Народ,който има позора половината му история на дунавска България да е в две владичества и робства - 700 от 1 400 години, получава това, което е естествено!

Абсолютно незачитане от Великите сили и игра със собствената му съдба, която поради слабост ис трах той сам не управлява.

Народ иоставил бойците и четниците си да мрат, народ плюл на възстанието и буквално заспал в области по време на Априлското се "възнаграждава заслужено' от победителите!

Да те освободи друг, да умрат Лвески и Ботьова като кучета сами или с български куршум в челото, предадени и без опит за спасение от своите е позор вековен! Срам!

От друга страна народ родил Кочо и Балканджи Йово (без значение, че последния е литературен образ, той убеден съм е имал житейски "персонажи" много преди векове)!

Народ в миналото титаничен на моменти, а днес жалък и нищ, подобно на друг един народ, който поне не е нищ.
цитирай
27. germantiger - Гете...
31.01.2013 17:50
Като си слаб

Като си страхлив

Като си предател

Като сам неможеш

Като друг лее кръв

получаваш "това" - игра с твоята съдба!

Единиците паднали за свобода, единиците били на висота са велики пред позора на стъадото свое и българско - трагичен факт!
цитирай
28. anonymousbulgaricus - Рицар, какво си ги накаканизал в ...
31.01.2013 18:02
Рицар, какво си ги накаканизал в дитирамби "тримата от запаса" в българската историография и продължаваш да ги славославиш, етикирайки и себе си по този начин. Ще я прегледам тази книга, ако ми попадне, но вместо словестни излияния по повод мераците ти към тия "историци", "натан" и "дамите", да беше представил повече от съдържанието - щеше да е по-полезно. Между другото, не си ли забелязал, че с това явно увлечение по "натан" ставаш леко притеснителен - хем той те ругае под път и над път, хем ти всеки пост започваш и свършваш с него...., замисли се....А в една моя тема си направил коментар и съм ти отговорил, ама нещо се загуби, също...

Но, не затова наминавам, той както е обичайно гета е омазал и тази тема и даже да имаше шанс за рационална и смислена дискусия - заминал е!

Все пак не мога да не му обърна внимание, поради последния му коментар, защото вярвам, че такива неща не може да се отминават безгласно и да се превръщат в заблуда за непредубедени и незнаещи.

Претенцията на гет да е български офицер е нагла и безпочвена - милиционерите не са нито българи, нито пък са офицери, нищо че имаха пагони и чинове - те са заради ролята им в поддържането на идеологическия ред и не случайно полицията е деполитизирана и няма офицерски, а граждански чинове в общия случай.

Като офицер от ВВС на Република (забележи Република, а не "народна") България не мога да отмина подобна претенция и словоблудство без думи. Това, че не е офицер личи и от коментара му по повод поведението на генерал Дибич! Ако беше офицер щеше да знае, че офицерите изпълняват заповеди и неизпълнението на заповеди има дисциплинарна квалификация и се наказва по съответни начини.

Освен това, като идеологически подкован и с макар и нискоразреден опит в обществената манипулация, представя исторически факти, по начин, по който на човек да му стане гнусно даже само като ги чете!

1. Войната, която води Русия и не само, не е за освобождение на България или за постигане на някакво нейно самоуправление и т.н., така че да бъде винен руския командващ за това, че го е отказал;
2. Българската земска войска е създадена по решение, финансирана, оборудвана, обучена и е неразделна част от Руската царска армия. Капитан Мамарчев е руски офицер, чинът капитан не му е даден по рождение. В този смисъл и независимо от етническия си произход или лични убеждения (руската армия не е етническа принципно, нито тогава, нито днес), всяко нарушение на заповеди и т.н. подлежи на съответните дисциплинарни действия - по офицерския кодекс и по всички армейски устави (в народната милиция такива работи не важат, има ги, но е важно какво партията ще повели).
3. Същият капитан Мамарчев, въпреки споровете си с генерал Дибич е назначен от руското командване за граждански губернатор на Силистра, която съгласно Одринския договор е в руски ръце няколко години.
4. Същата тази Русия, която няма към този момент нито интерес, нито желание, а и международната обстановка не го позволява, спасява капитан Мамарчев от смъртна присъда, защото е неин гражданин и офицер. Между опитът за вдигане на въстание от Мамарчев през 1829 г. (за който е арестуван от руското командване) и Велчовата завера, за която е съден от Османското правителство има 6 години. За разлика от Велчо Атанасов и другите заловени за заверата и убити през 1835 г., капитан Мамарчев умира от естествена смърт 11 години по-късно на 60 години!

Освен, че не български офицер и въобще офицер, гет, както обикновено показва и непознаване на българската история. Българската земска войска се формира през 1811 г. по инициатива на св. Софроний Врачански и участва първо в руско-турската война, завършила през 1812 г. Г. Мамарчев е участник в нея, но не е капитан. (Войната завършва и с определяне на статута на Сърбия). След това е разпусната, като е свикана отново и участва в състава на руската армия през Отечествената война срещу Наполеон, след което е разпусната окончателно. Отрядът, който командва Мамарчев през войната не е Българска земска войска, а е доброволческа формация, която руското командване под натиска на обстоятелствата и факта, че вече Мамарчев и други българи са формирали чети от 200-500 души, на своя глава, през 1829 г- се прави доброволчески корпус от тях под командването на полк. Липранди, който е в състава на руската армия и участва активно в бойните действия, за които Мамарчев получава лично от императора орден св. Ана и скъпоценна сабя.
Според някои автори ето какво е казал Дибич на Мамарчев - „Ние имаме съглашение с Европа, че на никой от населението в Турската империя не ще бъде позволено да вдигне въоръжено въстание… На повтор ще бъде реч и за вас.”, така и става, следващата успешна за Русия война води до създаването на княжество България и Източна Румелия, като много други въпроси, свързани с наследството на Османската империя си остават нерешени и за следващи войни.

Та, ето как в ръцете на милиционер дори и светли личности като Мамарчев могат да бъдат оцапани.

И тук не става въпрос за руската политика и оценката на руската политика спрямо българите, особено след тази война, става въпрос за това как милиционерът винаги си остава милиционер и безродник, но за сметка на това винаги с претенция за обратното!
цитирай
29. anonymousbulgaricus - Германтигре вземи си изтрий ком...
31.01.2013 18:40
Германтигре вземи си изтрий коментар 26, че ставаш бетер гета, а и показваш очевидно и ужасяващо неумение и предубеденост при интерпретацията на исторически факти и събития, при това с оценъчен елемент. Мога да приема това като справедлива реакция на глупостите и провокациите на гета, но недей да отиваш в крайности, които нито ти приличат, нито са верни, нито пък не могат да бъдат съотнесени към историята на други народи, макар и за други неща.

Всеки народ, който има дълга история има в нея всякакви събития, възходи, падения и т.н., Те и тези с кратка история имат, тъй че вземи си думите назад и не се подавай на милиционерски провокации, на тях това им е целта - да разпалват омрази и да манипулират, генетично им е заложено, даже като формално я няма партията майка.

Спори си с рицаря за гетите и готите, там може да кажете и нещо интересно!

Ай, със здраве!
цитирай
30. dolsineq - Поздравления за смелостта на г–жа ...
31.01.2013 19:05
Поздравления за смелостта на г–жа Юлия Хаджи Димитрова и книгата й “Готи, сиреч Гети”, където в писмен вид е обосновала своите доказателства.
Сега очаквам същото и от germantiger...:)
цитирай
31. rizar - Дерзай дъще българска и се радвай със
31.01.2013 20:10
смелостта на Димитрова, която е от една и съща рода с Райна княгиня, Бяла Бона, Рада войвода, баба Тонка и хиляди други знайни и незнайни Велики българки, не като днешните съвременни Пайнеро-Николетки и безполовите пикливи мъженца перерастчета.
цитирай
32. germantiger - За Анонимниябългарин и Гет-а
31.01.2013 20:41
Ние с Гета не си доказваме нищо - просто се уязвяваме ;)

Сега той витиевато ще напише - много жалко, аз не, но ти да, съжалявам, че не сме се разбрали и толкова ти е предубеждението и прочие лафове... иначе казано Гет витиевато и йезуистки ще заеме поза "морлален рев и коректор".

...

В БГармията помня чутовни случаи:

Г-н ктан (ротния ни) имаме заповед да бодисваме едни тротоарчета около градинки - казвам му, че ги варосвахме преди месец и малко повече - човека ме навика пак да ги боядисваме за да отчитаме дейност, иначе за кво сме били - как ще отчетем смисъла от нас

Друг случай - основаната ни цел е да съберем... 20 тона царевица от полето... а то там горе-долу има 5 тона - питаш как-защо... абе 20 тона трябва да съберете!!!

Навън никой не ти казва задължително да провериш толкова и толкова негра и да ги прибереш днес задължително - без значение виновни или не - тук обаче в БГ е друга бира и въпрос и практики...

Да спомена и хубавото - в Нови пазар подготовката беше ниво още в новобранския и остана спомен и умения за цял или поне половин живот!
Иначе казано има хора и хора навсякъде, въпроса е кои преобладават и изграждат манталитета на системите!

Тук предполагам още спи комунизма и сред милиционерите-полисмени и сред кашиците, или има промяна - "де да знам"!

...

Анонимнибългарино, в коментар 26 не пиша история и не търся никакъв оценъчен елемент или историчност - учудвам се, че не го разбираш?! Бих редактирал всеки мой коментар, ако другия преди мен и предизвикал мен редактира себе си. За мамарчев хубаво си го написал това вече е конкретика!

Долсинея - преди повече от половин година писах ако не греша на инженера Симеонов и той ми показа книгата на българката в Швейцария - споменах да й предаде моите аргументи постнати в мейла му - отговор не получих, а ПОЖЕЛАХ ДИСКУСИЯ!
цитирай
33. germantiger - ...
31.01.2013 20:48
А пропо за каква смелост иде реч след като човек може като Чилингиров да учи в "германия", да живее в "германия", да получава парите си там и да плюе по германците?! Това се протектира! "Виж" това, което аз пиша вблога ми е нещо, което "германия" никога няма да припознае!

anonymousbulgaricus е прав за извращаването на дискусията ни с Гет, каквато всъщност няма и не е дискусия, както споменах!

Нямам против да се върнем в сериозността и състоянието трезво което заслужава истинността и историята!
цитирай
34. germantiger - ...
31.01.2013 21:09
Ако някой е засегнат от отделни мои коментари - съжалявам!

Дори бих се извинил, което в случая не правя, защото този който предизвика мен и първи започна крамолата трябва да го стори преди мен!

Още вчера предупредих, че това което пиша и ще напиша не го мисля напълно!
Една част наистина споделям и мисля за истинно, друга част и детайли въобще не мисля и споделям в себе си.

С този ми коментар предостатъчно ви правя евалла на разумните.
На скудоумните - вие си знаете, "истини" имам още!
цитирай
35. germantiger - ...
31.01.2013 21:09
Ако някой е засегнат от отделни мои коментари - съжалявам!

Дори бих се извинил, което в случая не правя, защото този който предизвика мен и първи започна крамолата трябва да го стори преди мен!

Още вчера предупредих, че това което пиша и ще напиша не го мисля напълно!
Една част наистина споделям и мисля за истинно, друга част и детайли въобще не мисля и споделям в себе си.

С този ми коментар предостатъчно ви правя евалла на разумните.
На скудоумните - вие си знаете, "истини" имам още!
цитирай
36. get - - За какво съжаляваш (?) че наместо да ми отговориш ... ме кара да слушам ГЛУПОСТИ ЛИ ?!
31.01.2013 21:29
germantiger написа:

Ако някой е засегнат от отделни мои коментари - съжалявам!


ЦИТАТА: За Бранденбург е от "История"та на отеца Паисия.
- Вторият цитат по Joachim Rosenzweig von Lyck е от книгата на Юлия Хаджи Димитрова !

- Пишман историка ... който ми падна в очите, след много "авторитетното" му изказване (! какво съм имал против Елефтериос Вулгарис) ... Ще му отговора, че така е ... Двмата !! - той и отцепредателя Вулгарис са от един дол дренки ... поради това ще го нарека Не "анонимус" а "онан"нимус" ... поради словоблудството му !!

- Та и аз ще да кажа !! "Та, ето как в ръцете на милиционер дори и светли личности като Мамарчев могат да бъдат оцапани." ... Защото словесният онанист ... пропуска(съзнателно) да каже, че капитан Мамарчев умира на о.Самос, като ЗАТОЧЕНИК(не курортист) !! ... ПРЕДАДЕН от "големият брат" на най-върлият им душманин , Турция ?!

- Но това човече ... с претенции за офицер(колкото за мен, може да бъдат "образци" за български офицер, едни Радко Димитриев или Заимов). - вероятно е летял на кукурузник от селскостопанската ни авиация ?! - поради което, след като не е научил - Що е това офицер - не съм аз този, който ще му обяснява !

Ще завърша:

- Две смърти няма, а без едната не можем !
полк. Борис Дрангов
цитирай
37. germantiger - ...
31.01.2013 23:14
Борис Дрангов чудесно е префразирал или почти цитирал една всеевропейска поговорка известна в ЦЕНТРАЛНА европа между германогорящите и славяноговорящите народи и залегналадори в литературата! Тя пък е плод на вдъхновение започнало от латинците.
цитирай
38. marknatan - оригинала на коментара е оставен на ...
01.02.2013 06:47
оригинала на коментара е оставен на съхранение на приоветриво и сигурно място тук идва ксерокоипие подходящо за задните нужди на изявяващите се по пртедназанчение анонимуси маймунякуси и другия престъпник психопата гетския лизач разбрали правилният принцип на маймуняка боцко ха ха ха
че рицаря си е за псуване ми за псуване си е щото анонимуси маймунякуси и престъпници психоипат гетски лзиачи са се изходили на метеното

престъпници психопатаи които осъзнават че могат да си дрискат в собствениет блокове вечната си лигня която по правило на психопатаи няма нищо общо с темите или темата под която пишат но които като всеки престъпник и психопата продължават с дришнята си затова и немам никакво намерение да се влиза в кенефа широко разтворен за мухите гомарки в киеазта му и да се влиза в безмислени безплодни спорове с псиохично болни маймунясали престъпнци с неизживяно детство преди те да са си изтърпели доживотните оприсъди,

това че набожния клисар легализира един престъпен психопат гетски лизач или анинуиму маймунякус разбрал правилния принцип на психопаа боцман си е работа на дедо боже да му се бърка на воина си аз с дедо боже се разбирам и нема да му се мешам затова отделно пиша

темата е интерсна и паметта къса

затова ще коментираме окончателната псисъда на везд ист анарх и аргумнетите му доказващи ментето забравени от рицар

разбралия правилния прибцип на психопата боцман анонимуса маймунякуса като представител на научените работници ще се произнесе След като се е фръцнал и пръцнал за доказ ще сравни че написаното вече о доказнао от психопата боцман в нашата тйеза на керамопулос =какво ти беше доказал психопата боцман бе маймуно ха ха ха


за да се демонстрира превъзходтсвото на везд ист анарх над маймуняците и научените им представители проникнали и в университета ще демонструирам че не е нужно за ист нарх да е чел писнаията на изложената книга от авторката за да се докаже че преполагаемо използвнеите от нея тектови аргументи за индентичност на лонгобрадско съответсвие в написнаото от т нар сребърен кодекс не са достатъчни за да бъде обявен видния фалшификат за оригинал


сп0емнаването на тези лонгобрадски писмeни паметници и то във връзката в която може само да се използват вече бе направено от везд ист анар при маймуняците давнъйм давно и може би бе изплоаван и този аргумент при съмнително мургавите братоци с маман глишефа като се доказа че наличитео на лоингобрадски ткстове посочени са от мен от ю1жна италия покриващи се с текста от кодекса само доказват че кодекса няма нищо общо с урфила и неговот писание но пък тази прилика и евентуално съответсвите на лонгобардски текст автенчичен за перидоа не означва и не доказва че този артефакт е автентичен

(както знае мемоариста на сем дзверски анонимус маймунякуса еталонизирал "нашата росмка тйеза на керамопулос"' за научен критерий, балев индуся представи папирус самоделка с писмо от втора династия

е ако аз днес напртавя докюмент който текстуално да отговрая на използвания от втора династия или съответсващ на автенчтични лонгобардски писания това все още не означава че този документ е автентичен

Товае необходим реквизит но не е достатъчно

Обратното ако в този писмен паметникт в текста му се съдтржат издайнически думуички от друг период и време както напрумер думата славяни в сръбските тропари и рушняпшките оригинали от 11 век ясно е че е менте

Но когато текстовео е в съответсвитъе с периопда то тогава тряба да отговарая и на техниологията на боите и материлаите на външнуя вид и т,н

както писах вече в такова качество има запазени документи само от синайския п-ов, египет ,около мъртво море където сухия пустинен климат е позволил това да се съхранят и то в доста увредена форма а свравнени с чистак бърсак Кодекса е смешно да разсъждаваме дори как в в сев европа където тепературнмите разлико са до 60 грдауса да има цела целиничка като излязла от печатницата книга от 6 век ! без една дупчи ца или повреда и дори следите на вренмето са по малко от лицето на лили иванова

та дори златото е зацапано с наноси и замъсрсено това са 1 000 г остарее видимо и за маймуни

документа изглежда незасегнта от времто а от времето спасени няма то оставя патината си, следуите си, или документо от написбванетио му, веднага е започнало да се съхранява в постояна научна среда

Преди откриването му за "науката" в манастира книгата не фигурира в нито един от автенчтичните описите на библкиотеката от преди това и .Не фигурира и в библиотеката на Теодорих Велики
Е къде е бил скрит като не е наличен този кодекс в Библиотеката куъдето се съхранява книжнината ? В баняата под плочките при мишките и влагата и воала изкача чист и неопетнет или можеби да се повторя от казано при глишафците да ен е сребърна монета да се е търкулнал в плочник аили в драпериите на статуите по начина на озоваването на античните монети в плиска които биули донесени там като скрити я в драперията я в прочските на античните венери


- сребърнуите букви с които е написан ако биха били седели скрити укрити затиснати в банпта под плочките от 6 до 16 век щяхга да залепнат да реагира среброто и да не може да се ралепят Мился че никой от вас не е виождал акк изглеждат сребърни монети от съкровияще залепени

ако па беха плюнчени да се разлиставт плюнченето си личи даже сега напоследък кви докази се правят само с това плюнчени и разлистване на древни книжя
е при Кодекса нема плюн чене нема слепване на метла !?

използваните бои в античността са неедносродни и разлинчи по състав като реагира с материята на койтп са писани като реагиора и се абнихилкирта докумнетите и затова в по голямаъта си част те не се запазват

дори по царската манасиева хроник аима следи от увреждания дупки по страниците и т.н, а е писан в 13 век ие съхрабяван по най вискиоия стандарт
самото текствоо разполиожени еиздава има

излъчването на печатна книга като тези на пост гутенберг от които текствое е гледано и е шифрурано с "готски" знаци

липсва каквато и да е илюстрация

ако сравниме книгите от т нар отонов ренесанс от същия периодо ще намерим че са богфати илюстрирани с рисунки из полетата и т нъ

тук дори липсват красиво илюстрираниет букви ьпоказах пурпурни манискрипти оригинали от 6 век и се вижда как са изработрени как са илюстрирани и за какво се харчи пурпура

може да се сравни докюмншта и с ирланските книжлета и ще се види че това е менте правено в 16 век, когато изведнъ ж започват да се правят и док1юменти за славяни и др под

или това си е менте изработено малко преди да бъде открито за "науката" /i syhran[vano po vsiqki nauqni pravila ot togaz/

та ако "готите" биха били имали този текст и псименост нямаше в 13 век да имат руническите писмена на коятон да си пишат законите т нар Codex Runicus -слагаш на гооглето и гледаш готски руни готини от 13 век

При глишавите бе показен този рунически кодек с от 13 век измислен от киро и кмето

такивца регресии имат само другите маймуни рушнпците които след издфаваето на златни и сребърни превъзходни като металургия и гравюра монети изпаднали в безмонетнъй перидо и до 16 век когато с епоявяват и първите им монети на арабица си менкали кожи от златки и белки
цитирай
39. anonymousbulgaricus - Продължаваме да образоваме мил...
01.02.2013 09:43
Продължаваме да образоваме милиционера, както навремето му обяснихме кой е Булгарис и други разни неща!

Между обесен и заточен правиш ли разлика. Между спасен от обесване и "предаден" на заточение правиш ли разлика. Между умрял веднага и живял още 11 г. правиш ли разлика!

А защо е преместен от Коня в Самос - знаеш ли? Кой е губернатор на Самос по това време и какъв е този човек знаеш ли? Каква е връзката му с Мамарчев знаеш ли? А какво е мястото му и ролята му за освобождението на Гърция и регулирането на отношенията между Османската империя и Русия, статута на Дунавските княжества и т.н. и т.н., знаеш ли?

А кой е фактическия управител на острова в последните години на Мамарчев, знаеш ли? Че Мамарчев е доживял последните си години със семейството си, знаеш ли? И че е по-добре жив и заточен, можещ да пише и говори и с надежда, че ще бъде освободен, отколкото обесен май за милиционерите няма разлика! Ти какво очакваш - Русия да води война с цял свят заради един свой офицер в оставка, при това бунтовник? Ай, големия герой и разбирач! Че ме кара да обяснявам позицията на Русия и едва ли не да я защитавам!

Милиционер не може да обясни нищо, щото бивш милиционер и комунист няма - очевидно си и двете! Да не говорим за понятия като родолюбие, офицерска чест и българщина! Я да в идим кого още ще наплюеш, че баш вие милиционерите се кланяхте и величаехте най-много от българския генералитет Димитриев и Заимов - първия щот бил русофил, втория щот бил герой на СССР!

Между другото винаги ме е изумявал факта, че освен, че нямат историческо образование, най-големите и кресливи автохтонци, ксенофоби, расисти и псевдонационалисти са бивши милиционери, дошляци, живеещи не в България и почти винаги със смесен етнически произход - всичките тия неща накуп или в различни, но устойчиви комбинации!

Натан, това дето си написал за кодекса не зная къде си го писал, но поздравления!
цитирай
40. get - - Това, кога човек е предубеден - го прави на олигофрен ... Но ака е и ерудиран ... ?!
01.02.2013 11:24
... направо го прави неразрешим проблема му ?!

- Това че ми ръсиш доводи от вида ""ad hominem" - това не те прави обективен ?!
Аз обяснявам, че е позор за българското офицерство ... поведението на едни Заимов и Димитриев - "ерудита" ми ги завира, като пример ... за да докаже неправотата ми !
- Абе човече с пилешки интелект, притендиращ, навсичко отгоре и за морал на офицер(?) - Не можах да разбера, ти се прекланяш пред имената и примера на тези отцепродавци ... или не ! - Ако е първото - си идиот !
- Ако е второто - каква принципна разлика намираш между моето и твоето, твърдение ... Те са ПРЕДАТЕЛИ ?!!

ВТОРО - Аз говоря за политически и социално исторически процеси в БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО от началото на 19-ти век ... и как Русия, осъществяваща ИМПЕРСКИТЕ си ЦЕЛИ(под вида "гръцки проект"), играе РЕТРОГРАДНА РОЛЯ по отношение на нас БЪЛГАРИТЕ (?!) - той завалийката ми обяснява ... ?
А.а./ "Между умрял веднага и живял още 11 г. правиш ли разлика !"
А.б./ "Между обесен и заточен правиш ли разлика." - което е чист пример(от софистиката "ad hominem tu quoque") и е признак, не за интелект а за словоблудство(целящ-"вижте ме колко съм умен" ?) ! :))

Б./ - Хайде дай ми пример относно "... навремето му обяснихме кой е Булгарис и други разни неща!" - Какво ми обясни ... че Булгарис, бил достоен и високо уважаван в Европа учен ! :)
- Аз заявявам, същият е НЕДОСТОЕН - поради това й, отец Пайсий пише книгата си ... за която се казва САМО ЕДНАТА ЧАСТ ОТ И-С-Т-И-Н-А-Т-А ... от "нашите" историци ?!
- Защото на практика, това е апологетично съчинение срещу фанариотските домогвания ... изразител на, които е Е. Вулгарис, като ръководител на фанариото-гръцката "Ватопедска академия" !!! ... такива ми ти работи, безполезни ... поради словоблудствените(ти интерпретации на факти) "исторически" троле !

- Ти си от вида на един Никола Панайотов, с ДокторскаТА титла пред името ... внимавай само, и ти да не "откриеш" ЕВРИЯ ?! - www.ziezi.net/evria/evria.avi (?) !!
цитирай
41. anonymousbulgaricus - Милиционер - нищо и пред никого не се ...
01.02.2013 11:48
Милиционер - нищо и пред никого не се прекланям, споменах само, че ти си се прекланял и с гордост си се кичел и си ги славославил и давал за пример, а сега ги ругаеш! Но така е, комунистите могат не три, а 100 пъти да се отрекат от себе си и пак да си останат верни на партията и на милиционерщината!

Какво общо има ретроградната роля на Русия за историята на България с конкретната съдба на Мамарчев и историческите обстоятелства, свързани с неговия живот и дело, нещо, за което показа за пореден път, че пишеш и говориш без да си чел и да познаваш фактологията, но по милиционерски като те спипат на тясно минаваш на обобщения за "ретроградната роля на Русия". Не разбрах, лошо ли е напарвила Русия, че го е спасила от смъртна присъда и лошо ли е това, че е живял още 11 г.?

За Булгарис, попрегледай кой и къде и кога прочете за първи път написано, че "Паисий опонира на него в Историята си" - има ги запазени и темите и коментарите - ама милиционера не може да признае очевидното и то не е за първи път.

Фактът, че Булгарис има биографията, която има не го прави по-малко достоен и уважаван в Европа, самата му биография го показва, нито пък променя факта, че е с български произход и го изтъква в името си, което спокойно е можел да промени 10000 пъти. Само че милиционерът трябва да има идеологически враг и за него няма истина и факти, освен тези, които обслужват идеологията му - и то не по принцип, защото освен милиционер е комунист, а комунистът може да си сменя идеологията през ден, стига партията да е повелила!

Милиционер и комунист, дошляк и расист ще говори за история, патриотизъм и българщина и автохтонщина - пък после се питаме защо тия категории в България са на такова ниво! Я сподели сега колко пъти си гледал "Цар и генерал" и колко пъти си хвалил и козирувал пред портрета на Заимов и какъв "патриот и русофил" е бил за теб Димитриев за сметка на "гада и деспота Стамболов и русофобите", пък тогава да си поговорим пак!

И не, не говориш за социални процеси в българското общество и ролята на Русия, а говориш глупости за Дибич и поведението на руския генералитет, говориш глупости за Мамарчев и го правиш с менторската претенция, че си бил "офицер", от народната милиция - бъди си, ама не обяснявай, че си български офицер, българският офицер е нещо съвсем различно!

Е, тигре, ти пък, не забравяй, че офицерите ни от НРБ и в армията не са точно това, което е бил офицерския корпус преди това - но със сигурност са били и винаги са по-читави от тия от народната милиция, даже и като са те карали да береш 25 тона царевица:) и други подобни идиотии!
цитирай
42. anonymousbulgaricus - ПП. Да не забравяме, че днес е деня за ...
01.02.2013 13:13
ПП. Да не забравяме, че днес е деня за почит към паметта на жертвите на милиционерско-партийния-антибългарски режим, мачкал страната 45 г. и продължаващ да има своите рецидиви и днес. Събирателният образ на тия мракобесници и унищожителите на бългащината в блоговото пространство е всепомпетентния по пудсказване, ксенофобия и войнстваща некомпетентност, гарнирани с менторстване и евтина манипулация на ниво веднъж стажант-доброволец в "Георги Кирков" - гет!
цитирай
43. get - @ 42. aOnAnymousbulgaricus- Следва ли да падна на нивото - на идиота с претенции ?
01.02.2013 13:54
- Мисля, Не !

- Вероятно "офицерчето" политически профил - са му толкова понятни и близки нещата в които ме набеждава самият мен, тъй като на него това му е било "служебното" задължение !

- Явно, че те добре са "обучен-НАучен" да водиш спор - Да, това действително можехте в др-вото "Георги Кирков" !

- Докато такива паркетно-оперетни оФцери ... се подпичвахте с дамският състав в поделенията ... моя милост не се е прибирал с денонощия ... за да разкрие било убийство, било изнасилване или каквото е сервирала съдбата ми, на криминален полицай (?) ... така че не ми е оставало време да участвам в паради и "тържествени" Зари-проверки !
- А по отношение на същите, в които ти явно си бил ръководител предвид свежестта на спомена ... кои "генерали" са били чествани, като "Герои" ... Така че, по-скоро ти си вземал "За почест" с просълзени очи ... пред тези, за теб явно "кумири", Димитриев, Паница, Заимов, Славов "Капитан Рак", Радойнов, Неделчев "Чочоолу" ... и ред други знайни родоостъпници и майцепродавци !

- Ти си провокатора, който клевети и после прехвърля мерзостта на постъпките си върху своите опоненти !! - Аз съм бил - расист и ксенофоб ли (?) - ами прочети си бисерите, които пишеш в момента ентЕЛЕХенте ?!!
а. "Милиционер не може да обясни нищо, щото бивш милиционер и комунист няма - очевидно си и двете!"
б. "най-големите и кресливи автохтонци, ксенофоби, расисти и псевдонационалисти са бивши милиционери, === дошляци,=== живеещи не в България и почти винаги със === смесен етнически произход === - всичките тия неща накуп или в различни, но устойчиви комбинации!"

- Но за да спори човек, се изисква(!) ... не само да се е налапал с информация(ерудиция) ... а и да може да я осмисля(интелект) - При опонента ми, последното липсва ! :)) ... поради което първо е папагал(стващ-цитатник) и паток(в кълчища) при обобщенията си, които прави ! :(
цитирай
44. rizar - Отговор на Анонимен
01.02.2013 14:16
Така, както признаваш за готските писания на Натан, така също по-усърдно трябва да се потрудиш и на гърчавата нива, на която има само пет кръгли гърчави фанариота , купени от Запада и мама Русия да осъществяват Екатерински проекти. За всичко това може да прочетеш у Иванко Тертер, което обаче се съмнявам да направиш, понеже не искаш да видиш по-нататък от радиуса на действие на зенитните ти системи.
Ами, пусни си още малко локатора и поне открий целта от по-далечно разстояние.
Колкото във Влашко и Богданско е имало пет-десет гърчави фанариота инсталирани там от Високия диван, толкова и гърчавото въстание предизвикано от филики етерия е било организирано от гърчи.
Гърчави власи , само , че на юг от Дунав са били и овчарите от българското село, което по-късно Отон I ще дойде да разоре за открие "великата" древна Спарта. Щото гърчавите са мегало червеи.
цитирай
45. anonymousbulgaricus - Залавял бил той и бил криминален ...
01.02.2013 15:45
Залавял бил той и бил криминален полицай.... Що си бягаш от корена, кога преди 1989 г. в България е имало "полицаи" - ами кажи си че си милиционер, че си член на БКП и всичко както си му следва по реда! Даже за собствената си биография лъжеш и се свениш да си признаеш какъв си бил, а ще говориш за история.

Над 80% от тия дето сте ловили с колегите ти по партия и по пагон са били точно такива дето с поведението си "не отговарят на нормите на народната република и повелите на партията" по доноси на други безродници, а днес се пънете да се изкарате "герои", "емил боевци" и "защитници на родното" - хора, които служехте така на партията и на големия брат, че не му беше нужно да праща и поддържа окупационни сили в България - единствената държава в СИВ и Варшавския договор без такива - защо, защото такива като гета са служели по-настойчиво и по-чинно и колепоклонно и КПСС и КГБ са можели да им вярват повече, отколкото на своите.

Я кажи, колко престъпници дето са ходили да се черкуват, дето са слушали "Свободна Европа" или са имали неблагоразумието да си пуснат дълга коса сте заловили и записали като "криминални елементи" и на колко от тях съсипахте съдбата, на колко партийни събрания си ставал на крака на Коминтерна и си скандирал КПСС-БКП - и същите тия днес ще ми се пишат за герои и за патриоти. Безродници!

Какъвто и офицер да съм - първо съм от армията, а не от милицията и второ от армията на Република България, а не от "Народната", тъй че и най-калпавия и оперетен да съм бил, съм в пъти повече от милиционер от репресивните сили на комунистическия режим, който даже го е срам да си го признае, а ефемистично се самонарича "ченге" и "криминален полицай" - все едно е са равнозначни - може и да изглежда ама не са!

Рицар, не си подготвен по въпроса и стига си славославил натан - смешно е и нелепо, ще заприличаш на гета, с култовете към личностите, които днес отрича, а навремето е славил козирувайки пред портретите им!

цитирай
46. voulgaros - рицарче--нещо си ядосан на гърц...
01.02.2013 18:17
рицарче--нещо си ядосан на гърците...

ЗАЩО БЕ ТРАКИИСКИ РИЦАРЮ ????
цитирай
47. get - @ 45. anonymousbulgaricus
01.02.2013 19:07
- Не си този, пред който да давам отчет, какъв и що съм бил !
- нямам моменти от личната си биография, които да ме притесняват или да ме карат да се извинявам(срамувам) !

- второ, поради незрялостта ти като човек - разсъждаваш от позицията на прочетеното - поради това осъден да повтаря клишета; :(( Живота ме е изправял пред такива реалности ... и е следвало да вземам решения ... та само с една хилядна от това да се срещнеш , вероятно ще следва да сменяш морално-интелектуалния си "памперс" ?!! :((

- Празен човек сте ! - няма нито какво да науча, още по-малко да видя като, пример за поведение ... с подобно поведение, навремето бяха едни от най-вредните измежду комунистите !

- За жертвите на комунизма - не само е факт ! - Но и съд ... ако не човешки, то Божий да ги постигне виновните за безвинно загиналите !!

- Вечна слава, за тези, които без време и вина, погинаха ... и Светла им памет !
цитирай
48. shtaparov - Най-голяма грешка...
01.02.2013 23:13
Най-голяма грешка на хората,опитващи се да докарат Готите за германци е тази,че обръщат прекалено голямо внимание на доброто си желание и прекалено малко- на реалните доказателства. А те изрично говорят,че Готите са Гети- самите Готски историци Йорданес и Дуклянски презвитер са го казали! Това се потвърждава с особена сила и от "Ангеловия анализ",който разбива на прах опитите да се обяснят Готските имена с немски език и дава точни обяснения на родния им Български език. И понеже днес от Готите това е най-ясната следа която е останала,ние не може да не се вгледаме в тяхната ономастика,понеже всяко име или название носи в себе си смисъла,който древните хора са му придали. От този смисъл никой не може да избяга,колко и да е велик- той издава безкомпромисно кои са най- близките роднини на Германи,Готи,Евреи,Гърци,Българи,Латини,Власи,Албанци,Турци,Арменци и пр. Резултатите на "Анализа" сочат,че древните очевидци са били прави да твърдят,че Готите са Траки сиреч Българи. И че огромна е грешката на онези които мислят,че "миксирането" на власи,цинцари,липовани,Българи,молдови,еничари и пр. е смесване на различни народи. И едно нещо се добре изясни напоследък: че понятие като "Дунавска България" има само в обърканите учебници и мозъци на 20 век- никъде другаде! Днешната ни държава е пряк наследник не на "Дунавска",а на Стара Велика България,чийто княз Авитохол Дулов се възцарява отвъд Кавказ в 165 г. сл. Христа! Колко други наши князе е имало преди него ни казват Тракийските могили,издигащи се и до днес из огромните територии от Британия до Китай,които до една са издигнати в чест на владетели-жреци,а не на лихвари и търговци! А на въпроса на tikoev в Коментар 1. само "Анализът" дава точен отговор,но съответните резултати не искам да ги представям в който и да било коментар,а само в отделен постинг! Но е редно и germantiger да знае,че ако турците бяха наскочили първо на немците а не на Българите,един германец нямаше да е останал днес на света,"за цяр" дето се вика!
цитирай
49. germantiger - ...
02.02.2013 20:30
А какво е казал Йорданес за готите, Щапаров ако въобще с го чел - родината им е Скандза - "толкоз", ни повече, ни по-малко - там българи няма! "Оттук" аз мога лесно да посегна въобще на траките поддържайкли тезата на някои германски лумпенисторици,че тракийските плмена (част иот тях) са били германски и така да присвоя тракийското за германите, но аз няма да го направя, за разлика от вас!

Една от многото слабости и им/потенции в бгизследователите е именно това, което много обича да коментира Спароток - народната памет!

В ГЕРМАНСКОТО НАСЛЕДСТВО ИМА ДЕСЕТКИ, ДА ДЕСЕТКИ САГИ/ПРЕДАНИЯ ЗА ГОТИТЕ, В БЪЛГАРСКАТА ПАМЕТ НИЩО!

Това богатство на готски сказания, тази народна памет сред всякакви германски племена, имената и героите исторически няма обяснение и нищо, което да му противостои на български!

Ето една невъзможност на Ценов, Сотиров, Чилингиров и Хаджидимитрова:

http://germantiger.blog.bg/history/2011/06/30/anti-sparotok-1-za-rasata-i.774600

В ЛИНКА РАЗЛИКАТА ГОТИ - БЪЛГАРИ, НАПРАВЕНА ЯСНО ОТ ЛЕТОПИСИТЕ В ОНОВА ВРЕМЕ - КОНКРЕТИКА, КОЯТО НИКОЙ ВКЛ. ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ ПОЧТИ 2 ГОДИНИ (след коментар първо в блога му преди да имам аз блог написах) И НИКОЙ НЕ МОЖА ДА ОПРОВЕГАЕ!

...

Хубаво е Щапаров да знаеш, че турците някоко пъти са "наскочили" на германци - веднъж майордома на франките Карл Мартел "Чука" смазва арабите при Поатие и спасява западна Европа, два пъти Виена се брани срещу турска обсада, като при втората В ОКОПИТЕ ПРЕД ВИЕНА В РЪКОПАШЕН БОЙ Е ИЗКЛАН ЕНИЧАРСКИЯ КОРПУС ОТ БРАНДЕНБУРГСКА И ЛОТАРИНГСКА ПЕХОТА, КОЕТО РЕШАВА СРАЖЕНИЕТО, не крилатите хусари на Ян Собиески.

Иначе казано Щапаров - германците три пъти бият турците и спасяват западна и централна Европа с помощ от поляците и най-вече унгарците да не бъде турска - ПРИ ВИЕНА ВЪВ ВОЙСКИТЕ НА ВЕЗИРА Е ИМАЛО И БЪЛГАРСКИ ВАСАЛИ С КОНТИНГЕНТИ!

Тук Ангеловия твой анализ, че и архангеловия заглъхват с фантазиите и отстъпват място на фактите, които явно непознаваш?!
цитирай
50. get - - Един такъв "исторически" прочит, говори за шовинистично-шизофренна интерпратация на фактите ?!
03.02.2013 11:16
49. germantiger написа:
" ... германците три пъти бият турците и спасяват западна и централна Европа с помощ от поляците и най-вече унгарците да не бъде турска - ПРИ ВИЕНА ВЪВ ВОЙСКИТЕ НА ВЕЗИРА Е ИМАЛО И БЪЛГАРСКИ ВАСАЛИ С КОНТИНГЕНТИ!


- Първо ! - безумно е да се слага знак за равенство АРАБИ(семити)=ТУРКИ(азиати) ?! - Във връзка с:
49. germantiger написа:

Карл Мартел "Чука" смазва арабите при Поатие ...


- За Виена, ако трябва да говорим ... То преди това, следва да преценим за място и роля на папството ... Като фактор за подронване и падане на Българското царство ... второ - неблаговидната му роля(косвена подкрепа), във връзка ПАДАНЕТО на Константинопол-Цариград(Mehmed II) ... трето двусмислената ситуация, в която се оказва Ватикана ... по отношение Венецианската република и "Битката на народите" от 1 444 год. при гр.Варна ?!

- Тигре мисленето ти страда от едностранчивост и фрагментарност - поради това коментираш отделни събития(факти) без да можеш да вържеш към контекста на глобални исторически процеси ?!

- Същото се получава и в "спора" ми ... с оФЦера, който постоянно ме "поправя"(явно от някаква персонална неприязън към моя милост) ?!

- А относно:
germantiger написа:
В ГЕРМАНСКОТО НАСЛЕДСТВО ИМА ДЕСЕТКИ, ДА ДЕСЕТКИ САГИ/ПРЕДАНИЯ ЗА ГОТИТЕ, В БЪЛГАРСКАТА ПАМЕТ НИЩО!

- Тия десетки ... "спомени", вероятно и в българската памет, ще да са били достатъчно много през 13-14-ти векове, но уви (!) - книжнинната ни от това време, не е оцеляла или, ако е оцеляла се намира в чужди кногохранилища ... и се представя за "гръцка", "семитска" или "славянска" и ... т.н. ?! - Казано от един ТУПАН ?

5.
mglishev написа:

01.02 01:57

- Значи, Тигре,
недей да цитираш "саги от Старата Еда" :)

Иначе да, прекрасно, давай. Но си губиш времето с тия тупани.

- Още един път подсказвам(!), недей да си мислиш, че момента при който се е отделил, германският език от другите(готско-гетски) отстои ... е кой знае колко(!) ... отдалечен в древноста !?

от Гет "померански" ... може и поморЯнски :) ... но дали "славянски" или "германски" - съм затруднен да отговоря ?
цитирай
51. germantiger - ...
03.02.2013 12:29
Не Гет, спомена за готите в германската памет е останал включително до 19-и век, няма грешка! В българската памет въобще!

Гет, имената на готските крале и исторически личности са германски, но не тракийски и не български, а нали обичате да думате думи както ви е угодно наричайки това етимологии, наука различна от "думането".

Примерно
Фридигерн
Илдебад
Атаулф
Аларих
Берих
Филимер
Гандарих
Вулдерих
Рудерих
Блиндин
Тотила
Теодерих

Тези имена нямат обяснение на български ;)
Не се съмнявам, че Щапаров ще се сети за Тотю и Тотка, но ха де - те колко ли са български пУдсказка?!

От Чака Токту-Уморов "български"
цитирай
52. get - - Отново по един категорично-нескопосан начин, ме вмъкваш в спор, който няма да ни доведе до нищо ?!
03.02.2013 14:24
germantiger написа:
Не Гет, спомена за готите в германската памет е останал включително до 19-и век, няма грешка! В българската памет въобще!

Гет, имената на готските крале и исторически личности са германски, но не тракийски и не български, а нали обичате да думате думи както ви е угодно наричайки това етимологии, наука различна от "думането".

Примерно
Фридигерн
Илдебад
Атаулф
Аларих
Берих
Филимер
Гандарих
Вулдерих
Рудерих
Блиндин
Тотила
Теодерих

Тези имена нямат обяснение на български ;)
Не се съмнявам, че Щапаров ще се сети за Тотю и Тотка, но ха де - те колко ли са български пУдсказка?!



- Примерно ! - ето ти събития от 12-ти век, разказани в Хрониката на помераните ?
" В това време руси, пруси и помераните, живеещи все още в езичество, сключили съюз против Полският херцог Болеслав, наподнали неговите земи и овладявайки градове и манастири ги разорили. Убили и отвели в плен голямо число народ а прониквайки и до Краков, завзели и този град. Тук поморенати поради особената им ненавист към поляците, осквернили гробовете на техните крале и херцози, разхвърляйки костите им на вси страни, вършели всякакъв по вид насилия и неистовства, отвеждайки със себе си хора и животни.
Между това херцог Болеслав, подкрепен от своите другари най-напред се сразил с русите и така нанасяйки им поражение ги принудил да молят мир и дадат дъщерята на своя крал нему … "
от "CHRONIK VON POMMERN" писани през 15-ти век .

- Играеш си със семантика и етимология ! - по същият начин мога да ти дам пример за НЕ немски имена и думи ... на визиготски(!):
а/ RECOPOLIS б/ Recared - като относно първото в латинските анали, извеждат името му от РЕКА ... ГРАД, на практика този град, действително е построен до река ... но не в Германия или на Балканите ?
- При тези крале, Leovigild и Recared е бил на служба благородник с име Bulgar ! - същият се е оплаквал от беззаконие и несправедливо отнети земи на общноста, която той представлява ?! - така че ... ?! :(
цитирай
53. germantiger - ...
03.02.2013 20:05
Чудесно, че е имало благородник с име Булгар, макар да не ми посочваш източник и инфо за него. В този ред на мисли Батенберг беше германец, асеневите рудничари баш саксонци ако добре помня, а след първия Кръстоносен поход доста русички деца се родили в България, че и споменато е това. Както неведнъж съм споменавал АЗ ДОПУСКАМ ГОТИТЕ ДА СА УВЛЕКЛИ И ДРУГИ ПЛЕМЕНА, НО ВИЕ НЕ ДОПУСКАТЕ НИКОГА И НИЩО ОСВЕН ГОТИТЕ-ТРАКИ! Тази ограниченост, да не кажа шовинизъм не приемам.

Рекаред спокойно мога да обясня чрез Рикар, Ришар, Ричард, Рекополис е име дадено не от готите, а въприето като такова от писалите за тях (това бих могъл да предположа), работата е там, че ти Гет, не можеш да обясниш десетките готски имена останали в историята - сорка - факт!

Какво за помераните Гете, пак ще ти повторя и приятно ми е да го правя, защото след всяка твоя пУдксазка не е лошо да те поправям - тази роля е чудесна:

В земите на бъдеща Померания 1 200 г.пр.н.е (няма грешка) се заселват германски племена.
5-и век след Христа на мястото на изнеслите се германи идват източни племена основно славянски.
975г. пястите завземат померанските земи.
1164г. Хайнрих Лъва става ленен владетел на части от Померания.
1185г. датчани слагат ръка на части от нея.
1625г. при 30 годишната война Померания е почти обезлюдена.
1630г. става шведска.
1721г. след великата северна война част от Померания става германска-пруска.
1815г. цяла Померания и остров Рюген стават германски до 1945г.

Извода - ПЪРВО са германите, след тях славяните поляците, след славяните са германци, датчани, шведи, после само германци.

КАНЯ ЩАПАРОВ ДА ОБЯСНИ ЕТИМИОЛОГИЧНО ИМЕНАТА НА ТРИМАТА ВЛАДЯЛИ БЪЛГАРИЯ - ЧАКА, УМОР, ТОКТУ не в този хронологичен ред чрез ангеловия анализ :)
цитирай
54. get - - Мх-ъм ? :(
03.02.2013 21:59
germantiger написа:
Рекаред спокойно мога да обясня чрез Рикар, Ришар, Ричард, Рекополис е име дадено не от готите, а въприето като такова от писалите за тях (това бих могъл да предположа), работата е там, че ти Гет, не можеш да обясниш десетките готски имена останали в историята - сорка - факт!

- Тогава да продължим да четем померанската хроника ... в която по време на описваните събития(12-ти век) князът им се е казвал Вратислав (?) ! ... главният им град(столицата ?) се е наричала Волин !
" Когато по този начин, помераните били отделени от Болеслав, от съюзът им с русите. То той Болеслав(полски) с всички налични сили, се е съединил с Датският крал Николай ... "(междувпрочем Николай е наречен, по "славянско" померанската им ... традиция(от 15-ти век ?) наистина наричащ се Niels(1105 - 1135 - бел. моя).

- Но, отново се връщам към твърдяното от о. Паисий:
- "Но свети Кирил и Методий по-късно били поставени за епископи на славяните в Морава, не сръбската Морава, която тече през Шумадия, но друга Морава, при Окиан-море, което се нарича Балтинско море, при Брандибур. Оттам най-напред са излезли българите, а ония, които са останали там, се наричат славени."

- Тук отеца, леко е объркал географията поставяйки Бранибур(берг/брег) ... в(средно европейската) Морава (?) - но по принцип е прав ДА КАЗВА: "От там най-напред са излезли българите ..." ... но да не се преповтарям(!) - можеш отново да прочетеш поста ми №22 и да се опиташ да отговориш на поставените въпроси ?!

- Бъди прецизен ... защото още не съм поставил на дневен ред, един много съществен въпрос ... за един народ ... тауро-скити, по известен като сармати ?!

от Гет(наричан още й) Гаут/Гует/Гот ... от рода на тауроскитите известни и като "тира-гети" ... от Сарма(з/ти)Гетуза (?) ... още малко подсказване(поради симпатията ми) ... Това не са племена, а един много голям народ, оставил културният си отпечатък още от Бронзова епоха, от Европа до Индия !
цитирай
55. germantiger - ...
03.02.2013 23:13
Та какво четем Гет ;) Хроника за времената в които Померания е обитавана от славяни - е и какво - преди тях векове са германи, след това векове славяни и после пак германи - днес по-голямата част от Померания отново славяни-поляци?!

В този ред на мисли да четем за Родопите или за разградско - преди там траки, после славяни, сега турци.

За обезлюдяващите се бгсела - днес цигани!

А и образеца "ми" ;)

Историята на село Жегларци, общ. Тервел, обл. Добрич:


Според краеведа Георги Топалов през турското робство селото се е казвало Омур факъ. Омур е лично име, а “факъ” – тълкувател на Корана. Роденият в Жегларци Жеко Попов предлага друга хипотеза за името на селото. Според него то първоначално е звучало Емир вакъф, а впоследствие е трансформирано в “Омур факъх”. Вакъф е имот, доходите от който се използват за благотворителност, а емир е титла в мюсюлманските страни.

През 16 в. селото е нападнато и разорено. След това започва колонизирането му от турците. В периода 1580-1590 г. е построена джамия от мюсюлманския духовник Дервиш бей, разказва Жеко Попов. Според него в процеса на колонизирането на селището са били настанявани араби, мюсюлмани от Азърбейджан и номади-юруци. Вероятно през 17-18 в. имоти в района са получили и еничари. За тяхното присъствие свидетелстват характерните надгробни паметници /колони с чалма на върха/ в двора на джамията, изгоряла при пожар през 1993 г.

Интересна е легендата, свързана със старата чешма. Местен бей имал красива дъщеря. Искал да я омъжи за турски офицер от Силистра. Момичето обичало беден момък от селото и от мъка по него се поболяло и умряло. В нейна памет беят издигнал чешма. Върху нея е изписано “Всичко започва от водата”.

След Освобождението голяма част от турците се изселват и на тяхно място пристигат българи. Помнят се имената на някои от първите заселници: Гочо Каишев, Ради Димов, Еньо и Господин Желязкови, Христо Чобанов, Паун Иванов.

В края на 19 в. тук пристигат молдовци и липовани /около 25 души/. В началото на 20 в. българите вече наброяват 975.
По време на румънската окупация селото е гранично. Тук са настанени румънски жандармерийски постове и колонисти – цинцари от македонските планини. Българите са били подложени на жесток икономически натиск. Румънските власти изисквали те да плащат данъците си за 10 години напред.

След Крайовската спогодба куцовласите са заменени от 70 българи от Северна Добруджа – основно от тулчанското село Караман кьой.

През 1941 г. местното население предлага селото да се преименува Каблешково. Това предложение не е прието и през 1942 г. населеното място получава името Жегларци. Новото наименование е свързано с дряновата гора, която се издига на запад и на север и предпазва селото от студените ветрове. От нея хората добивали жегли /дрянови пръчки, които се поставят във волския ярем/. Именно на тези селскостопански приспособления дължи името си тервелското село.

ТА ГЕТ ТОВА ПРОЧЕТЕ ЛИ ГО ИЛИ ДА ГО ПОСТВАМ ПАК И ПАК ;)?!
цитирай
56. germantiger - ;)
03.02.2013 23:22
Жегларци Гет значи смесва турци, араби, азери, юруци, цигани и българи!!!!!!!!!!

Подобни прочити можем да направим за почти цялата територия на България, а при Германия не е така Гет, хм дааа...

Иначе казано Гет в българския народ участват десетки компоненти, като най-известните от тях са българи славяни, траки, турци, цигани, кумани, печенеги, готи, гърци, юруци, татари... има ги и до днес, а СА ТУК ВЕКОВЕ!

Та като четеш времето в което в Померания живеят славяни препрочиташ нещо, което аз отдавна съм изчел - не само не ми казваш нищо ново, а и се учудвам като четеш Паисий чувал ли си за един бгкатолик написал история нива над грешките на Паисий, и да те питам Гете, къде ти са изворите за българите излезли от Бранденбург - чакам ги, цитирай ги, давай да ги прочета, много държа, а аз ще ти дам няколко прочита за татари, турци и цигани в бг - примерно, мога и с други.

Поканата към Щапаров за ЧАКА, УМОР И ТОКТУ се отнася и за теб - ако желаеш дай пУдсказки ;) пък аз после ще питам за други български "неща".
цитирай
57. germantiger - ..
03.02.2013 23:33
Повече от доволен съм - за пореден път след мълчанието на Спароток по двата ми постинга за готите, нито вие потребителите в блог.бг, нито Ценов, нито СДотиров, нито Чилингиров нямате отговор на германската народна памет за готите, нямате отговор и за готските имена в историятакато масив.

Оставам доволен и от стремежа ти да четеш за историята на славяните към които винаги ви влече и всъщност тракийската кауза е славянска в което няма нищо лошо - дори е хубаво - това е гаранция за нейния срив след време сред истинските бъгари ;)

Четеш за славяните в Померания, разбира се не четешп за германците векове преди тяхв тези земи, несъмнено не четеш за германците и шведите след славяните в новото време пак в померанските земи, няма да прочетеш за обезлюдена Померания и заселването с германски колонисти в десетки селища стари и нови.

На това ти избирателно и тенденциозно четене Гет, аз мога да предложа мое четене - за турците в България, за циганите, за черкезите дори, за татарите от които имам дори непосредствени впечатления ;)

...

Очаквам да посочиш изворите върху които пише Паисий глупостите за българи в германските земи и че излезли оттам, предполагам извирали ;), а надявамсе знаеш, че Паисий е писал историята си през 1760-1762г. - тогава германците са имали държави, училища, университети, а България първата си история изпълнена с грешки (и все пак делото е велико).

Това ме подсети и за първия цялостен превод на Библията на български - мисля беше от двама американци и то католици или протестанти с помоща на Фотинов и Славейков-баща през 1871г. ако не греша - мога да проверя. Виждаш ли Гете кога...
цитирай
58. get - - Мисля, отново те обземат емоции (?) ако е така ... (?) - да спирам !?
04.02.2013 00:52
- Все още не можем да си дадем отговор, откъде идва името на страната Германия на народи(които се самонаричат "теути") ? Ако трябва да сме коректни, думата която ползваш и ти в твоя нейм ... не е теутска/дойтчска по произход.
(моя хипотеза ?)Най-рано е документирана, и е от Балкани "Сапарева баня-Германия".
- Производна от нея имаме "герен/геран", тоест ниско вкопано място ... при Птоломей(римляни) е идвала в смисъл да каже "долу"(указание, за положение на карта, тоест тогавашното "горе-долу" ?). Това обаче не пречи на романтиците патриоти да я приемат за национално самоназвание. А от там е крачка да прекръстят Арминиус(от Теутобургската гора) в Херманрих ?! ... твоите етимологии от копие(връх) и "ман-човек"(с допълнението, че в бг. език няма, аналог на "ман") е неиздържана.
Думата за връх/високо ... и в нашият език е "пер-перг-берг-брег-бряг" - "гер" следва да се приема, като опозит "вдлъбнато-долу".
- Относно "ман"(?) - същото го имаме запазено, като местоимение "мен" ... междувпрочем основателя на Месемврия(12 ВС), се е казвал "Менес"-трак упоменато е от Плутарх !
- През първи век, Балтийско море е наречено Сарматски океан от Птоломей(85 - 165) !
- Според Йордан(!) Митичната прародина на готите о.Скандза, Ето го: http://1.bp.blogspot.com/_jpX168pdqoU/TK0ScofkBHI/AAAAAAAAAaU/eDovNRhBKOo/s1600/Ptolemy+map.jpg - но както виждаш, нямаме запазени, никакви указания и наименования на проживяващите тогава там племена, някое от които да е с име "готи"(?) !
- Напротив, ако погледнеш приложената карта(правена от германец) в дясно на хипотетичната Магна Германия, непосредствено започва Сарматия (?) !
- Продължавам. Значи към първи век "готите" все още ги няма на историческият хоризонт ? - тогава следва да приемем за вярно твърдението(хипотеза) на археолози и историци, че тези хипотетични готи се изселват от Острова след края на Първи век(на което отговаря "велбарска култура" ?).
- Йордан пише, че са били ТРИ КОРАБА ХОРА - ХИЛЯДА ЧОВЕКА (в най-добрият случай ?) ! - тогава да си поставим въпроса ... Може ли за този СТОгодишен период, от 100-150 години до 250-260 г.г. AD, съобразно датировката на - "Great Ludovisi sarcophagus" - Готите да имат(генерират) човешки потенциал не само да се бият, а и да изтласкат, римляните от заддунавските им територии (?) - да "прегазят" сарматите (?) и т.н.
- Е какво става с твърдяното от Йордан ... стана нещо подобно на твърдяното от нашите историци ... за 10-т ХИЛЯДНАТА аспарухово дружина, която разбива елитната СЕДЕМДЕСЕТ ХИЛЯДНА армия на Конст. Погонат ?!
цитирай
59. germantiger - ...
04.02.2013 15:44
Йордан пише за три кораба, а един друг извор пише за траките броящи само до 4 или за българите колкото песъчинките по брега...

Има извор и за мръсния и крадлив народ, иам извор и за турците които са троянци по произход, има извор за скитите произлезли от мъже и жени-змии, буквално змии, дори не жени ;)

Има извор за хуните с прародители вещици и мъже-сафири-уродливи, има извор за орфей слязъл вподземното царство, а извора Илиада говори за реални богове "вдигащи" и отнасящи от бойното поле спасени по този начин герои като еней...

До момента установихме, че

готите и гепидите (пропускаш защото често не знаеш, не за първи път) са три кораба

траките броят до 4 като малоумни

българите са крадлив и мръсен народ

на брой са не милиарди, а няма такова число като песъчинките

скитите са с майки змии-животни

хуните с бащи уроди

има богове и то елински при всяко положение

орфей е отишъл в задгробието жив

P.S.
Гете, знам че още не можеш да простиш комичния начин по който те отсвирих налични преди седмици - тогава отношението ти се промени, некоректно ме спомена като шовинист при Спароток в коментар на който аз не ти отговорих (защо ли, знам че си лесен ;) та Гет, забелязъл съм и как ти биха шута няколко - особено Дзвера, там даже и страхливец Гете се показа - клошо мъжо, лошо ;)

Иначе трите кораба разбира се не са 3, а миграции векове наред - както в Англия саксите са поканени срещу вътрешен враг и са мигрирали векове наред превръщайки английския бъдещ народ в предимно германски такъв. Трите кораба са символ, не буквалистика, буквалистиката я показах - змии, уроди, песъчинки, малоумници до 4 и крадци, че и мръсни ;)
цитирай
60. get - - Това е неетичен начин за общуване и водене на спор ?! - с нападки "ад хоминем"
04.02.2013 17:34
- Първо ... не си спомням кога си ми "простил" - бил съм страхливец и тем подобни в някакви твои въображаеми ситуации, за които още по-малко мога да се сетя ?!
- С дЗвера ще си говорим или можеш да си говориш, след като си активира блога ?! - там спррях коментарите, по причини поради които ще го спрра и с теб, тъй като след казах на глас нещата както са ! ... те/ти ме изкараха(изкарваш) ксенофоб-антисемит, плюс расист и какви ли не, още грехове :(

- Ако смяташ да водим диалог в рамките на разумното и коректното(?) да продължавам да излагам доводите си, + факти ! - Ако ще продължаваш, с шовинистично-расистки изявления преписвани на Бисмарк, (за мръсен народ от конекрадци при долното течение на Дунав) да спирам !?

- Второ - не обиждай народът, една втора част от кръвта на който носиш в себе си (!) - не усещаш ли, по този начин сам себе си, се дескридитираш ?!
цитирай
61. germantiger - ...
04.02.2013 19:40
Гет, пак се налага да те коригирам:

Мръсния и крадлив народ е в друг извор - Бисмарк се е ограничил само с гренадири и конекрадци, като заявление, което не споделям.

За Жегларци прочете ли или ?!

P.S.
Темата е за готите, а моите саги, имена и аргументи за готите вие не опровергахте вече почти 2 години, пак ще ти посоча "мястото":

http://germantiger.blog.bg/politika/2012/09/17/kontra-sparotok-az-i-istinata-1.1000665

http://germantiger.blog.bg/politika/2012/09/17/kontra-sparotok-az-i-istinata-2.1000670

КОНКРЕТИКА, НЕ ЛАЛАДЖИЙСТВО и ясната разлика в извори между готи и българи, дори между българи и славяни - факт!
цитирай
62. get - - Е-ех ! - да ти имам самочувствието :)) !
04.02.2013 21:37
get написа:

КОНКРЕТИКА, НЕ ЛАЛАДЖИЙСТВО и ясната разлика в извори между готи и българи, дори между българи и славяни - факт!



- Ква конкретика ... просто нафукана, националистична пропаганда, която ни се представя за история от Магно/велико германски националсти ... обявяващи се за историци, за по възпитано !!

- Разбрах ти тезите:
- Снори Стурулсон - е категорично "прав", с твърдението си, че германска и гръцка митология са досущ еднакви ... щот пречещите на тази постановка ... народи, култури ... просто се анихилират - Няма ги ?!
- Славяните, ако ги е имало са под вида, който ги представя руската историография и като такива ако не са понемчени при католико-тевтонската инвазия, то са доунищожени в последващата Тридесет годишна или някоя от поредните шведски войни !
- Българите, които също ви пречат ... по тази причина, следва да са били в Памир и да са дошли през 7-ми век не по-рано.
- Славяните следва до началото на 6-ти век, трябва да се "крият" в Припятските блата, за да не пречат с пирсъствието си, на Великото германско преселение !
- Наследницата на Римската империя - следва да я наричаме Византийска - ерго гръцка ! - Защо ? - защото Византия пада, остава само Свещенната(разбирай германска) римска империя ? ... Спирам за момент и питам - Това ли защитаваш ?!

- Ако е, Да ! - то аз ти противопоставям моята гледна точка ? - една голяма част от населението, което в момента е прието, за част от германската нация, в по-ранно или по-късно минало не е било, по етносен и езиков произход такова !
- Чиста нация няма - в това число и германска ! - Ако твърдиш противното просто си един расист и шовинист !
- Ако в момента Германия поради ред стекли се благоприятно исторически обстоятелства, е водеща държава в Европа ... в един по-ранен период, се е учела от тези, към които ти в момента демонстрираш насменност, презрение и сипеш обиди с нищо не предизвикани от опонентите ти ! - поради това е безпредметен разговора ни - Особено в твоя блог !

П.П.
- Ако не бе съзнателното провокиране и насочване на разговора към изпразването му от съдържание ?? - щяхме да си отговорим:
а/ Защо прусите мразят поляците;
б/ как така поляците се съюзяват с етносно неродствени им владетели ... срещу етносно близки им, пруси, померани и руси(последните не ги бъркайте със съвременните руси !);
в/ щяхме да стигнем и до интригуващият отговор - за генезиса на "ешкеназим", тоест какви са тези евреи говорещи немски език(?);
д/ какво е мястото и ролята на католическата църква във всички тези исторически процеси, и дали тя не стои на дъното на всичко това(?);
е/ да си отговорим за първопричините на така наречената "тридесет годишна война", след която Европа остава с население наполовина;
... и ред още други интересни неща !!
цитирай
63. germantiger - ...
04.02.2013 23:03
Гет - по-нагли шовинисти и простаци от българите бгтраки в блог.бг поне аз не съм срещал в нета ;)

Иначе казано форумен пантюркист, див македонец и самозабравил се бгтрак - това е без аналог по света, а българите не пречат никому - то за жалост за тях света почти нищо не знае, нито ги забелязва...

В моите постинги за готите няма никакъв национализъм, а само КОНКРЕТИКА, по отношение на готите национализъм не може да има, защото процеса на образуване на нации е предхождан от такъв на етноси и народности и едва след това на нации - би следвало да го знаеш или ?!

Беше ми споменал, че не си чел Стурлусон
Не беше чел и Беовулф
За сагите извън Старата Едда няма да те питам
За хрониката Ура Линда хич

"Айретен" комичността, че не знаеш елементарни детайли като например, че в Исландия народа идва от... Норвегия и Дания - то Гет, Скандинавия и Дания също са на юг от острова - днес в Исландия българи не може намери като антропотипове.

Гаутите и готите ги бъркаше, без да знаеш, че те съществуват и са описани ПАРАЛЕЛНО и то в едни и същи саги
За гаутската линия и династии не си чувал - ще имаш постинг от мен за това

За сагите коментиращи готите - не си ги чел
Имената на готите в извори и саги - не знаеш
На тази конкретика имаш в отговор пУдсказки и сказки ;)

"Ааа" и забелязвам, че си пропуснал да се "подпишеш" с Гет еди-кой си - отдавна съм забелязъл, че като губиш почва под крачетата имаш пропуски :)

От ЧАКА ТОКТУ-УМОРОВ Български

P.S.
Щапаров, кога ще обясниш българското в имена като татарина Чака или мор или Токту (и Тамбокту може - от бгписател е)
Гет, чете ли за Жегларци
Гет, чете ли изворите посочени от мен за траките, скитите и останалите
цитирай
64. germantiger - И нещо сериозно!
04.02.2013 23:38
Гет, без значение дали с теб се провокираме, "връзваме" итн, има нещо което си струва мисленето, замислянето и се отнася към истинността!

Вашия подход:

Вие никога не допускате да грешите и не посочвате ваши грешки!

Аз съм допускал да греша дори за готите или съм споменавал, че вероятно са били съюз от племена вкл. негермански в него.

Вие никога и в нищо не показахте своя грешка или потенция за такава.

Ето това е нагло и шовинистично, това е ограничено и абсурдно.

То показва, че вие "воювате", с гърци ли, с германци ли, виж с турци някак си не го правите.

Вие - "траките" сте навсякъде и винаги чисти, сияйни и победители - това не е рационално и живота ни учи, че е неистинно!

Аз допускам да греша и вие да сте прави - допускам го рядко, за отделни детайли, но все пак съм го писал и посочил - допуснал!

Вие никога не грешите и всеки посочен от вас е трак, стига да е читав и чужд.

Значи вие воювате, а не дискутирате!

...

Някои хора като мен - оказват съпротива (и то успешна)!
цитирай
65. get - - Ситуацията стана не комична - а гротексна ?
04.02.2013 23:53
- Деветдесет процента от постовете, се обърнаха на спам - извинявам се на стопанина на блога, но до това се стигна, не поради моето желание за диалог и да науча нещо ново !?

- Нордиста, наместо да се опита да противопостави смислен довод ... започна да сънува "зулуси" - Поради което разговорът, не поради липса на интерес а поради елементарно провокативният си тон ми става досаден, тъй като наместо факти и аргументи получавам провокативни реплики с предполагаемо(за авторът им) уязвяващ и дискредитиращ(поради липса на доводи от моя страна) ме характер ?! :)

- Тигре, без да влагаш провокативно-личен елемент, в разговор можеш ли да водиш дискусия ? - така като те гледам между теб и другият блогър Аристотелис, няма никаква разлика ! :(
- Ако искаш да говориш с мен(?) ... поумали малко емоциите и провокативноста в тона си (!) - защото тук не иде реч толкова до интелект, а до етичност !

- Така че ще завърша с обобщението ! - Пред българската историография, са се изправили ЧЕТИРИ препятствие: тези на юдейската, гръцката, и руско-германската исторически "теории" за миналото ни, като народ !

от Гет "сармази-гетуз"ски ... ужас за измислените, германски-готи (от исландското "устно" творчество, сътворено през 13-ти век) :)):)) ... за малко, щях да пропусна "руските-славяни" :) (припяващи в един глас с поморяно-пруските"германи")

П.П.
Докато съчинявах ... бавно поради досадата от "разтговорът ни" отговор - виждам отново ме обвиняваш в пристрастност :))
- Няма се умириш доколкото виждам ... действително ще ме накараш да се държа безмозъчно-безогледно в спора ми с теб - Кве траки, кви турки ... Говоря ти неща много по фундаментални и глобални - ти обръщаш спора на нещо подобно, на мач между "националните", футболни гарнитури, "Дойчланд v/s България" ?? - не усещаш ли, че ти, а и аз, покрай теб започвам да се чувствам неудобно от себе си ?(не поради незнаене на фактите а поради интерпретацията им !)
цитирай
66. germantiger - ...
05.02.2013 11:00
Естествения отговор на твоя въпрос (ако го поставяш) или наблюдение, че си намирал прилики между моята реакция и тази на аристотелис - трябва да ти е известен?!

Отговора е логичен - вие сте крадци!
Да, вие - не всички, но повечето "бгтраки" в блог.бг сте крадци на чужда история.

Преди време ви поставих тези въпроси (отговор вече не чакам), защото вие воювате като крадци (НЕ ВСИЧКИ, ДА МЕ ПРОЩАВАТЕ И НЕ НЕ ВИНАГИ, но често вероломно и безогледно)

1. НЕ ПОСОЧИХТЕ КОИ СА ТРАКИ ЗА ВАС - според част от вас - траки са всички от Иберия до Китай, от Скандинавия до Египет, от Мала Азия до Индия

2. НЕ ПОСОЧИХТЕ НА КОГО СА ПОВЛИЯЛИ И С КОГО СА СЕ МИКСИРАЛИ ТРАКИТЕ - за някои вас траките са повлияли на всички които са сияйни, прекрасни и победители - явно на негри и цигани не са повлияли

3. НЕ ПОСОЧИХТЕ КОЕ ЧУЖДО НЕ Е ТРАКИЙСКО - явно такова няма заповечето от вас

4. НЕ ПРИЗНАХТЕ, ЧЕ АНТИЧНОСТТА НЕ ПРАВИ ЖИВОТА ДНЕС - това което днес живеем и хубаво и лошо е плод най-вече на западноевропейски и американски градящ гений и деструктивен такъв

5. ИМАТЕ СПРАВЕДЛИВА КАУЗА - за подмяната на бгисторията сметка трябва да се търси, за престъпното в тази фалшификация сте прави справедливо, но ДНЕС ВИЕ ПОНЯКОГА ГРАБИТЕ ЧУЖДОТО БЕЗОГЛЕДНО

6. НИКОГА НЕ ПРИЗНАВАТЕ, КОГАТО ДРУГ ЯВНО ИМА ПО-СИЛНИ И ПО-ИСТИННИ АРГУМЕНТИ! Низко е - повечето сред вас "низят"

Това са 6 "ТОЧКИ", МАРКЕРИ, ШЕСТ ПРО И КОНТРА - никой не го направи и не ще - страх, неумение, интерес?!

Това трябва да ви е фундамента - нямате го, претенции имате в излишък!

Тези 6 пункта са пробен камък за вашата доблест, честност пред себе си и пред четящите и стремеж към истина - ПОВЕЧЕТО НЯМАТЕ ИЗБРОЕНИТЕ ОТ МЕН ДОБРОДЕТЕЛИ.

...

НА ЛЪЖАТА И МАНИПУЛАЦИЯТА - РЕАГИРАМ!
цитирай
67. germantiger - ...
05.02.2013 12:23
Ресурса с който работи Магнус Снедал в книгата си от 2010г. Gothic Language е:

Codex Argenteus (този за вас не е истинен, А ДРУГИТЕ ВЪОБЩЕ ЧУВАЛИ ЛИ СТЕ ГИ ;)
Codices Ambrosiani има 4 части
Codex Carolinus
Codex Gissensis
Codex Vindobonensis

Чел ли си това изследване, за да видиш в него граматика, инфлексии, синтаксис - лингвист ли си и ако не си обърни се към Чилингиров и сие да го оспори...

След това горещо ви препоръчвам K. Zeuss - Die Deutschen und die Nachbarstamme, "нещо" което нито ще прочетете, нито ще разберете с неговите 807 страници! Позвиолявате си да крадете история и да коментирате това с което не сте запознати в детайл!

Аз не си позволявам да оспорвам и коментирам, който и да е тракийски владетел, не защото не знам, а защото не знам в детайл! Вие обаче пишете за това, което не знаете фундаментално! Нещо повече - посягате на него.
цитирай
68. get - - Хм, разговора ни от строго "научен" доби морално етичен характер ?
05.02.2013 12:58
66. germantiger написа:
Отговора е логичен - вие сте крадци!
Да, вие - не всички, но повечето "бгтраки" в блог.бг сте крадци на чужда история.


- Приятел, не можеш ли да разбереш, че изцепките на пишещите за траките ... идват наложените ОТ МНОГО ПО-РАНО рамки-теории, с което става узурпиране на несобствена история от "ИСТОРИЦИ" на "великите" европейски сили-държави ?!

- Не знам за кой по ред път ти обяснявам ?! - траки е тясно ограничително и наложено отвън изкуствено понятие на група от: близко-културно и езиково, плюс с един протогенезис, народи ? - това са протоевропейци !!
- Към тези можеш да отнесеш - всички племена и племенца(геноси) от балкани, северно причерноморие, мала азия, и близък изток (до Синай) !
- Защо ги слагам в една такава БЕЗИМЕННА група ? - защото на практика, те не се пораждат от един митичен прародител "дяда Ной" а поне от няколко, близко проживяващи племена. Тяхната връзка идва, не толкова от кръвно-наследствена линия, колкото от културна и езикова общност; плюс обща менталност изразяваща се в общ божествен пантеон и духовни вярвания.
- Нормално е в зората на пораждането на тази цивилизация ... създателите и да не са се разбирали езиково помежду си ... но при речников фонд от порядъка на триста думи(от вида на сричкови) едва ли им е било проблем, като един гларус на плажа да общуват и с жестове и гримаси :) !
- В последствие при настъпване на "технологична революция", тоест:
а/ преминаване от събирачество-ловуване, към уседналост и от това опитомяване на стопански животни; култивиране и отглеждане на растения за храна; овладяване на огъня; инструменти; керамика ... и т.н. ... и т.н. ... Езикът на тези хора започва да се усложнява/обогатява ! Появяват се първите форми на коопериране и разделение на труда; натурален обмен-търговия; обособяване на отделни категории в социума, с оглед нови функционални потребности(от светски и духовен порядък). Откриване на колелото, ППС-колата, грънчарството, обработка на метал - лен, стан
цитирай
69. get - @ 67. germantiger
05.02.2013 13:56
Codices Ambrosiani - има 4 части; В21 е написана сирийски шрифт/азбука – тоест същият е създаден от различни автори – на различни узбуки … за езиците, ще трябва да изпадна в подробности.
Codex Carolinus – двуезичен; латинско (вторият език го приемат за) готски;
Codex Vindobonensis(датира от 9-ти век) – е кореспонденция и бележки относно така наречената „Готска азбука” … доколкото ми е известно (?) за готският език нищо категорично не се говори.
- По памет относно първият превод(какъв е МЕТОДА(?) по който е станало разчитането на Сребърният кодекс-Готската библия-Улфилова, защото на практика в останалите относно нея сведения, това е Стар завет !) – та разчитащият процедирал по следният начин.
Направил е две успоредни колони – на едната „готският текст” … на втората аналогичният латински (на Стар завет).
Вземал е една лексикална единица(дума) от единият и съответно я е замествал с поредната/аналогична от латинският текст (?) – ако не съм прав, поправи ме !

- Правилно искам да бъда разбран ! – опасявам се, че непочтенни хора(движени от меркантилен дух), може да извършат поредната манипулация на научни факти … не в интерес на науката, а за своя изгода ?!
- Подобна ситуация, имаме при недолюбваният от мен архиепископ славоно-херсонски Елефтериос Булгарис, който за едната благосклонност на императрицата … категорично обявява, че Киевска Рус е получила, кръщението си от Византия … в този дух е написана и книгата му за „княгиня Олга” ! Така че, вследствие стореното от него, в Църковната история си стои непоклатимо "теорията" - "Москва е духовно дете и наследница на Византия" !
цитирай
70. germantiger - Осведомявайки се и научавайки нещо ...
05.02.2013 14:35
Осведомявайки се и научавайки нещо от мен, после търсейки сам _ Гет - какво казваш, доказваш и от какви манипулации се пазиш ;) ?!

Ти нечелия Беовулф, но коментиращ го година
Ти нечелия Стурлусон, но позоваващия се на него

"Барем" на тия въпроси можеше да отговориш и на това обвинение:

Преди време ви поставих тези въпроси (отговор вече не чакам), защото вие воювате като крадци (НЕ ВСИЧКИ, ДА МЕ ПРОЩАВАТЕ И НЕ НЕ ВИНАГИ, но често вероломно и безогледно)

1. НЕ ПОСОЧИХТЕ КОИ СА ТРАКИ ЗА ВАС - според част от вас - траки са всички от Иберия до Китай, от Скандинавия до Египет, от Мала Азия до Индия

2. НЕ ПОСОЧИХТЕ НА КОГО СА ПОВЛИЯЛИ И С КОГО СА СЕ МИКСИРАЛИ ТРАКИТЕ - за някои вас траките са повлияли на всички които са сияйни, прекрасни и победители - явно на негри и цигани не са повлияли

3. НЕ ПОСОЧИХТЕ КОЕ ЧУЖДО НЕ Е ТРАКИЙСКО - явно такова няма заповечето от вас

4. НЕ ПРИЗНАХТЕ, ЧЕ АНТИЧНОСТТА НЕ ПРАВИ ЖИВОТА ДНЕС - това което днес живеем и хубаво и лошо е плод най-вече на западноевропейски и американски градящ гений и деструктивен такъв

5. ИМАТЕ СПРАВЕДЛИВА КАУЗА - за подмяната на бгисторията сметка трябва да се търси, за престъпното в тази фалшификация сте прави справедливо, но ДНЕС ВИЕ ПОНЯКОГА ГРАБИТЕ ЧУЖДОТО БЕЗОГЛЕДНО

6. НИКОГА НЕ ПРИЗНАВАТЕ, КОГАТО ДРУГ ЯВНО ИМА ПО-СИЛНИ И ПО-ИСТИННИ АРГУМЕНТИ! Низко е - повечето сред вас "низят"

Това са 6 "ТОЧКИ", МАРКЕРИ, ШЕСТ ПРО И КОНТРА - никой не го направи и не ще - страх, неумение, интерес?!

Това трябва да ви е фундамента - нямате го, претенции имате в излишък!

Тези 6 пункта са пробен камък за вашата доблест, честност пред себе си и пред четящите и стремеж към истина - ПОВЕЧЕТО НЯМАТЕ ИЗБРОЕНИТЕ ОТ МЕН ДОБРОДЕТЕЛИ.

...

НА ЛЪЖАТА И МАНИПУЛАЦИЯТА - РЕАГИРАМ!
цитирай
71. get - Осведомявайки се и научавайки нещо ...
05.02.2013 15:52
70. germantiger написа:
Осведомявайки се и научавайки нещо от мен, после търсейки сам _ Гет - какво казваш, доказваш и от какви манипулации се пазиш ;) ?!

Ти нечелия Беовулф, но коментиращ го година
Ти нечелия Стурлусон, но позоваващия се на него


- Пак ме караш да връщам лентата на разговорите ми/ни назад ?!
а/ обясних ти че го имам Беовулфа, на руски. Чел съм го и го имам в една книга издадена още през 80-те години, руска поредица "Световна литература" - при Манол стана на въпрос за нея(това);
б/ Снори Стурулсон - съм го чел по "диагонал", с познавателна цел не да го изучавам. Последният ми бе интересен, с аналогиите които прави между вярвания СКАНДИНАВСКИ и такива от средиземноморие . Какво искаш повече, да пиша трактат върху творчеството му ли ?!

- Отново ти повтарям ! - шовинизма в който обвиняваш мен(некоректно) се налага в историята като наука при великите европейски сили ... с техните националистични претенции-апетити ! Това е времето, когато вече са се утвърдили капиталистическите обществени отношения и големите (полиетнични) държави, измислят антилогичното и неисторично а ПОЛИТИЧЕСКО ПОНЯТИЕ - Нация ?
- Това идиотско понятие(и като термин, и съдържание) се повтаря и "научният" комунизъм, във вида му "исторически-материализъм".
- От такива изходни позиции - първият македонски президент, К. Глигоров обясняваше, Защо "мАкедонците били самопосебни, като народ ? - защото липсвали всички признаци, дадени в определението за Нация ... което ги правело неродствени на нас !
- От тук пък ако трябва да сме коректни, ще следва да изясним два термина "хаскала" и "еманципация";
- После трябва да отидем на един публичен спор между Йосиф Джугашвили и претенциите на Бунд(a) за самоопределение в редиците им на "международното" работническо движение на база "национален" признак ! - май ще трябва(?) да ти цитирам, какво отговаря "анкъл Джо"(глотогенетика) на немско езичните "пролетарии", Люксембург, Либкнехт, Дойч и други :))

цитирай
72. germantiger - ...
05.02.2013 18:41
Лентата мога да я върна "през кадър" и да ти покажа "снапшот" в който заявяваш, че не си чел Беовулф, това ясно личеше и от многото мои питания и конкртика за Беовулф, на които ти нямаше отговор, а си коментираше евреи, пУдсказки и прочие.

Също не беше чел и вероятно още не си Стурлусон - написа го категорично и недвусмислено в твой коментар.

Разбира се, не това е задължително. Впечатляващо е как нечетейки, обикновено много от вас коментирате с претенция каквото ви хрумне за българско или каквото всъщност желаете да крадете и превръщате в тракийско.
цитирай
73. get - - Вече прекали !
05.02.2013 19:34
germantiger написа:
Лентата мога да я върна "през кадър" и да ти покажа "снапшот" в който заявяваш, че не си чел Беовулф, това ясно личеше и от многото мои питания и конкртика за Беовулф, на които ти нямаше отговор, а си коментираше евреи, пУдсказки и прочие.

Също не беше чел и вероятно още не си Стурлусон - написа го категорично и недвусмислено в твой коментар.

Разбира се, не това е задължително. Впечатляващо е как нечетейки, обикновено много от вас коментирате с претенция каквото ви хрумне за българско или каквото всъщност желаете да крадете и превръщате в тракийско.


- Вади си снапшотите ... преракзвай сагите, които пак ти казвам НЯМА КАК ДА СА СЪТВОРЕНИ ПО РЕАЛНИ ФАКТИ, тъй като към ПЪРВИ ВЕК покажи - Защото !! ами къде са документирани ГОТИТЕ ... като ГЕРМАНЦИ ?! - Кво ми го усукваш, като килифарец ?
- Дори и да не съм чел БеоВулфа(въпреки, че не е вярно за мен е без значение !) ... тъй като, не ми отговори, на факта че НОРМАНДСКИТЕ ЗАВОЕВАТЕЛИ(нобелитета им на Англия след 1066 г.(William I the Conqueror, William the Bastard, фр.) са франсета, със съответвестващата им титулатура) която е звучала ... са се самонаричали БЬОФ(което се превежда, като БИК - на английски, аналог на нашенското "Боил" ) ... а не е, БЕО("мед" или "медун").
- Простата истина е че:
ПЪРВО: Това е писана в АНГЛИЯ ПОЕМА, на която действието се развива в някаква хипотетична СКАНДЗА
ВТОРО: Изписването на името на главният герой е BeoW-ulf - от неправилното осмисляне на по-късните анализатори на текста(датчани) се стига до некоректното, като Превод:
а/ Beo - Мед
б/ Wulf - мечка - що било мечка(?), щот вълка не можел да яде мед(?) - до такива изводи, тълкувателите стигат с гениалното разрешение на объркващото ги, със страността си име ?!
- Абсолютно на същото основание ... аз мога да претендирам за некоректност, като представя името на героя- двусъставно:
а/ Bov–биК
б/ Wоul(int) - Вол ... като пак твърдя, че тази символика, образност и титулатура е присъща от ранно европейци и предимно е свързана с военне съсловие, война, битка, благороден ... тоест Военен-аристократ (!).
- Кои са му тълкувателите на БеоВулфа - ами датски учени, от 17-ти век !
- Защо датски ? - ами защото според Достопечнният Бледа(писал английската хроника - англите идат от "Ангъла", тоест от Кимбрийски херсонес - Данемарк)... и като е залегнало от тогаз, та и досега !
- Защо ? - за да не се наруши статуквото(културно-исторично) за варварското-"ГЕРМАНСКО-ГОТСКО" "героично" минало на средновековна Европа ?
- Но не се обръща внимание примерно на други данни отопределено "негерманско-европейски" райони ЮЖНА ФРАНЦИЯ,
- А там ще установим, че в старо френски(титлата) "баил"(производна от латинското "bovin") е възприето, като обръщение и знак на благородство, за средновековният благородник - никой не иска да го спомене; защо никой "не се сеща", че във южна Франция, тогавашна Аквитания(явяваща се лен(васална) на Английската корона) имаме и близко звучаща титла ... !!?

Знам, какви "ереси" според твоите критгерии за историческа истинност, ти ги надумах ... поради това, дай да спираме - Щот ми става досадно и неприятно !
- Ако, каквото ти казвам, не те устройва - иди се оплаквай на на"ученият западно-европейски медиевист и сноб, с прозвище МГлишев, къв съм тупан, шовинист и тракоман ... щот нали знаеш, какво казва "гения" Б. Димитров - траките са като съвременните мутри, само крадат, четат до четири, жените им са с курвенско поведение (!) - твоя воля ... можеш да продължиш, списъка с язвителните и оскърбителни сравнения !

от Гет тауро(трако)-скит/скутай ... същото, като етнонима "скот"овъдец, на тия, които живеят в Скотланд ?!
цитирай
74. germantiger - Ти не си го чел, но като правилен трак категорично го отричаш ;)
05.02.2013 21:24
Едно време руснаците така пишеха - аз Клаузевитц не съм го чел, но като правилен руский человек категорично го отричам ;) ей смех

...

Аз не се оплаквам на никой и няма нужда да го правя ;)

Вие ревете, че света не знаел за ограбените траки, то част от света не знае дори къде сме на картата, България е неглижирана заслубжено и незаслужено не от днес.

Оплакванията са от вас, но нито поп има да ги чуе, нито църквата е отворена днес, нито иконата ще улучите.

Гете, като ти подредя ДЕСЕТКИТЕ ИМЕНА В БЕОВУЛФ, като ти подредя десетките топоними и ще те питам къде ти е тракийската фантазия и фантастика :)

От Чака Токту-Уморов българо-татарски родом от Варна "дето" края на 19-и век е 90% население грък, турчин и еврейн...

Добавям със закъснение - тебте уважавам независимо, че често се провокираме взаимно и аз имам хаплив език спрямо теб (и не само). Убеден съм, че знания имаш и съм сигурен, че за траките знаеш много над мен, за готите обаче вашите аргументи за непредубеден читател явно отстъпват на моите!

Съжалявам и за нелицеприятния спор преди дни, но той беше предсказуем.
цитирай
75. get - - Май си изпаднал в маниакално състояние с това ... траки, тракизъм ?!
05.02.2013 23:03
- Като толкова ги знаеш имената от гаУтската сага ... А кажи ми, как се казва Гренделовата майка ?! - същата ми е много интересна ??

- Давай "отворко" :) ти си на ход ! - ако не се уплетеш в самохвалството си(?) ... обещавам да продилжим с "Песен за нибелунгите" и Етцел ?!
цитирай
76. shtaparov - До germantiger (Коментар 49.):
06.02.2013 03:13
Всички тия неща отлично ги знам: родина на Готите е о-в Скандза (старо име на п-в Крим),името означава Скинта (Скита,Скития)! Точно там руските археолози днес изчисляват,че м/у I-VII век е било пълно с Българи: не по-малко от 2 милиона души! А по-късното название Скандинавия означава Скинта Новая (Нова Скития) и бележи едно от местата,в които се установили част от Готите при своите преселения. Преданията за "Готи" в германската народна памет не са друго освен предания за Бога,който в немския език се нарича Гот! А немската дума "Гот" произлиза от един древен Български епитет на Бога,означаващ Готиния (Хубавия,Красивия,Добрия)! Разликата между Готи и Българи е най-добре описана в Дуклянския летопис: "Готите,които са и славяни,и Българи,много се заобичаха с Българите,понеже говореха техния език и вярваха в техните езически богове"!

А турците наскочиха на Германия прекалено късно- когато там вече се бяха събрали милиони бежанци от България,Сърбия,Унгария,Босна,Влашко,Хърватска,Украйна,Полша и пр.,натрупали богат опит в
борбите срещу тях! Освен това папата навреме й се притече на помощ,пращайки срещу турците кръстоносци от Полша,Италия,Испания и пр.,да не говорим за руската намеса след началото на 18 в.,която прекърши окончателно гръбнака на турската военна машина! Какъв късмет,каква слука! Ако първите инвазии бяха станали в 14-ти,а не в 16-17 век и папата не се бе намесвал навреме,спукана им беше работата на германците с техните 300 държавици- те щяха да станат лесна плячка,една по една,на джихадския завоевателен устрем! Турците щяха умело да ги противопоставят една срещу друга,да използват войските на една за сразяването на друга и ще ги накараха сами да се изтребват за славата на смрадливия им султан- точно както са постъпвали и с нас! И въпреки всичко,ако бе чел внимателно Стефан Герлах щеше да видиш,че Германия близо 200 години е била ежедневна плячка на турски и цигански разбойнически набези,от които до края на 17 век изобщо не е можела да се отбрани! Но какво да се чудим за германците,щом дори прославената с мореплавателите си Англия дори до края на 18 век е ставала честа жертва на морски нападения,извършвани по южните й брегове от мюсюлмански пирати,базирани из турските територии в Тунис и Алжир!
цитирай
77. germantiger - ...
06.02.2013 22:28
Щапаров, определено си препил и това го знам не поради личен опит (понеже не пия), а защото когато фантазията ти премине в невежество с претенция, то разумен човек като теб пише подобни скудоумия само когато е... пил ;)

Та цитирай ми Щефан Герлах, зщаото аз ще ти цитирам как циганите са избивани в Германия, Австрия и какви известни ловци на глави е имало отличени за подвизите им ;)

А ПРОПО БЪЛГАРИ НЯМА СЛЕД 5 ВЕКОВНО АШЛАДИСВАНЕ, но това не бива да те притеснява, защото на Балканите траките са ашладисвани няколко пъти, така че това не е ново явление ;)

Гете - вчера и днес имах удоволствието да съм до топла българка и виждам, че ме питаш за майката на Грендел - ЕЙ ТИ ТОВА ЛИ ПРОЧЕТЕ НАЙ-СЕТНЕ ОТ БЕОВУЛФ, ВЪОБЩЕ НАКРАЯ ПРОЧЕТЕ ЛИ ГО НА... РУСКИ?! :) ;) :О

В никакъв случай не съм отворко сравнен с вас - мара отварачката и подобни бгсимволи със сигурност са проветриви, а както казах манафлъка по тези земи е наложен с болка и меч.

Щапаров - циганите идват от османската империя и като такива са разпознавани на запад - факт. Като шпиони и разнасящи болести, а тези цигани гюпци идват откъде драги ;)... от Българияяя, то те са и клали в батак на финала - мерзко дело (първото са го свършуили български помаци - срам!!!)
цитирай
78. germantiger - ...
06.02.2013 22:32
Щапаров - до ПСВ в Германия има само 3 джамии, за какъв джихад завоевание пишеш... ааа да ;) препил беше, това те оправдава :)

Та в Германия 3 джамии, а в България още тогава... стотици - ех истини, истини ;)

Ти си умен човек, не бъди прост като предците си

1859г. Първа бггимназия в Болград в Бесарабия.

1846г. Студента по химия и по-късно просветител Иван Богоров отпечатва в Лайпцих първия бгвестник „Български орел”

1835г. Първото българско светско училище от Васил Априлов в Габрово

Превода на бглитературен език на Библията е дело на д-р Елайас Ригс и д-р Алберт Лонг, с участието на Константин Фотинов и Петко Славейков и 1871г. Е отпечатан в голям формат и разпространен по бгземите

Хората имат университети от 17-и век, Библии от средновековието в преводи на германски от Лутер, а тук 19-и век с простотията почват да се борят (неуспешно и до днес:)

Щапаров кои учени пишат за 2 милиона бугари?

Щапаров цитирай изследване

Щапаров какви са им методите на фантазиране/изследване

СЕРИОЗНО ПИТАМ ЩАПАРОВ и ще продължавам да те питам, защото като препиеш... ;)
цитирай
79. germantiger - ВДРУГИДЕН, ЗАЩОТО УТРЕ ЩЕ СЕ ТОПЛЯ СЪС СЪНАРОДНИЧКАТА ;)...
06.02.2013 22:40
... ТА ВДРУГИДЕН или утре в ранния следобед при време СЕ АНГАЖИРАМ ДА ВИ ПОСТНА КАКЪВ ДЯЛ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е ТУРСКО И КОГА...

Това пак казвам - не трябва да ви комплексира - ще цитирам и източника и той е от... червено време, когато турчака го мразеха и "немож" ги заподозря в лИбов към него, и други "неща" ще ви набера до днес-два - примерно НАСЕЛЕНИЕТО НА ВАРНА ДО КРАЯ НА 19-И ВЕК НАД 90% ТУРСКО, ГРЪЦКО И ЕВРЕЙСКО и само няколко процента българско - "абе" истини
цитирай
80. get - - Германче, да не страдаш от компексите на Хайдрих(Райнхард) !
07.02.2013 00:41
- По баща Зюсман, клецмер във виенската щадт опера ?
- Мисля ? - Говорехме за готите, не за Варна от 19-ти век ?
germantiger написа:

Гете ... питаш за майката на Грендел - ЕЙ ТИ ТОВА ЛИ ПРОЧЕТЕ НАЙ-СЕТНЕ ОТ БЕОВУЛФ, ВЪОБЩЕ НАКРАЯ ПРОЧЕТЕ ЛИ ГО НА... РУСКИ?! :) ;) :О


- Не само Това, съм прочел от "медо-вълка" :) !
- Но ти защо постоянно ми я завираш приказката за БеоФ/Вола ... ами той е "ГАуТ"(?) не е "гОт" ?! - Хаха ! ... вероятно по тая линия е и роднина със Сидхарта(Буда ?), носещ прозвището "Просветител-Буда" на гаУтите" ... дословно "Гаута(ма" - мн.ч.) Буда :) ? - вече един път обяснявах, що е това Гети/Гати/Готи/Гути/Гаутанси(последното самоназвание на "готи")/Гата/Джата ... отделно известни и като Шака/Сака/Скита(и)/Скутаи/Скоти - Не са германци бе братле ... иначе по тази линия ще излезете роднини със индийците, които живеят в Кашмир, Бенгали и др. сев. области на Индустан ?!

- И пак ти припомням в описанието на земите и народите от Птоломей , нито в неговите карти НИКЪДЕ НЕ СЕ СПОМЕНАВА не народ ами дори и името ГОТИ ? А Птоломей живее точно по време, когато "готите" са живеели на старите им територии, тоест Скандза-Скандинавия или устие на Висла - Ама няма ги ?!
- Но иначе за адритико-апенинските "венети" споменава ... за "венеди" ча-а-к, до Балтика(на мястото където би следвало да са готите) пише, позиционира ги на картите си ?! - а Птоломей живее точно по същото време, когато "готите" се появяват ?
History of the Goths - по Herwig Wolfram, Thomas J. Dunlap - 1990
- Pliny the Elder still mentions the Gutones as a subgroup of the Vandili;
ОБАЧЕ (?)
- Strabo connects the Gutones with the Lugians - а тея същите, май са "сливяни", според другият "велик-брат" :(:( - уф, омръзна ми да предъвквам руско-германски национал-щуротии ?! И понеже е пълен(неслучайно) хаос в изворознанието - припомням, готско-велбарската култура я датират от ПЪРВИ ВЕК ? ... а от ВТОРИ ВЕК, вече са в ОЙКУСа си в Украйна и трепят римските легиони :):))))) !?
цитирай
81. germantiger - ...
07.02.2013 14:07
ЕТО КАКЪВ ТУРСКИ ЧЕРПАК Е ВЛИЗАЛ ВЪВ ФУРНАТА НА БАБА ТИ... вероятно:

Източник или "ресурс" Български военен Атлас - писан по червено време - време в което срещъ турчака османлия имаше заслужена омраза!

- ОБЛАСТТИТЕ ОТ ДОЛНОТО ТЕЧЕНИЕ НА ДУНАВ, ВАРНЕНСКИЯ КРАЙ, ДОБРУДЖАНСКИЯ, БУРГАСКИЯ ДО АХТОПОЛ ПО КРАЙБРЕЖИЕТО - 75% ТУРСКО НАСЕЛЕНИЕ

- ОБЛАСТИТЕ НА ТЪРНОВО И ЦЯЛА, ДА ЦЯЛА СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ - 25% ТУРСКО НАСЕЛЕНИЕ

- ОБЛАСТИТЕ НА ПЛОВДИВСКО И РОДОПИТЕ, ЗАЕДНО С БЕЛОМОРСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ - НАД 30% ТУРСКО НАСЕЛЕНИЕ

- ОБЛАСТТА НА ЧИРПАН, ХАСКОВО, СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК........ 90% ТУРСКО НЯМА ГРЕШКА

Това е къмм средата на 16-и век - факт!

Друг факт - Варна в края на 19-и век, вече сме се освободили по-голямата част население, всъщност огромната е от гърци, турци и цигани и проценти малко българи. В СЛУЧАЯ СА ПРЕДСТАВЕНИ ДОМАКИНСТВАТА КАТО ЗА ВСЯКА ОБЛАСТ ТЕ СА РАЗЛИЧЕН "МАЩАБ" ДОМАКИНСТВА В ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ. Областите в западна България ги пропуснах но тази статистика обхваща и тях - там също има небългари, но до или под 10% според областта.

...

При желание може да проследим цялата българска история и да я сравним с германската

Първо къде сте ходили по света (значи сте се смесвали)
Второ колко са ви владяли и македонци и римляни (пак сте се миксирали, нещо повече - победени сте били)
После византийци почти 2 века - отново победени и владяни
После турци почти 5 века - помохамеданчвани, предаващи своята религия помаци, трагично клани (пиша го без ирония) с отнемани деца и жени

А през ранното средновековие кога иде реч за готи и всякакив - знаете що народ е минал, ръшнал и мачкал земите на дн. България - може би десетки племена...

В този ред на мисли германските земи никога не са превземани от римляни освен западните им по рейнски области и то за периоди от време, докато Тракия е била векове леш. И Германия никога не е била под чуждо робство итн итн итн

...

При желание мога да сравня СКАНДИНАВСКИЯ ПОЛУОСТРОВ С ВСИЧКИ КАНДИДАТБЪЛГАРИ ПО СВЕТА - КОЛКО "ВИЕ" СТЕ МЕСЕНИ И КОЛКО ЧИСТО И ДО ДНЕС ПОВЕЧЕ ОТ ВСЯКА ДРУГХА ЧАСТ НА ЕВРОПА Е ВСЕ ОЩЕ СКАНДИНАВИЕТО (независимо от пробива на емигранти там и абсурдната им социална система всъщност системи). Може да коментираме кой "извор" народен и демографски, етнически е по-чист ако щете и къде са ви траките днес във Фригия - в Анатолия ги намерете - чисти и сияйни, а аз ще покажа истинската сияйност в Исландия и Швеция и Норвегия - моля ;)

Някой да не ревне сега какъв съм антибугарин:
- българско инфо и клипове съм показал и показвам на бол небългари познати и мои роднини по света
- давал съм конкретни идеи на бгнационалисти и малко от тях бяха възприети, че даже и плод дадоха
- научил съм една небългарка на доста сносен бгезик, макар и смешен като произношение
- рядко, но съм спорил и с германци и австрийци в полза на някои български неща

Когато плюете и грабите германо-скандинавско винаги ще реагирам, за мен няма проблем, няма умора и го правя от дете - това дори ми е "кауза" и смисъл, аз живея и за това - ако не ви отговоря то е или защото не съм ви обърнал внимание или защото съм болен, или ангажиран горещо с мома или дама. Във всеки друг случай ще ви отговоря с бол познание, премного страст и винаги с добросъвестност над вашата!

Когато наглеете с мен - ще го правя и аз, когато сте човеци - човек съм и аз.

P.S.
Като си свързал лудо гаути с гаутама буда Гет, НАДЯВАМ СЕ СВЪРЗВАШ ТРАКИ С ТУРАКИ И ТУРКИ И НАЙ-ВЕЧЕ БЪЛГАРИ С БЪЛХАРИ - бъхливи ще да са били. Можеш етимологично да обясниш Бургас не през Пиргос, а през бур гъз - български гъз примерно или Търново през ТУРК Ново... пУдсказвам просто с питание;) А лугиите са германско племе защото са ситуирани и описани именно като германско от Тацитус, защото са в хабитат отвсякъде с германски племена, ако желаеш ще напищша кои други са около тях и къде са картографирани и на последно място защото славяни тогава не е имало ;) Правиш ли разлика Гет между вандали, венди и вендели - пУдсказка Гет - ЩЕ ТИ РАЗКРИЧ ОТГОВОРА В МОЙ ПОСТИНГ - ОБЕЩАЛ СЪМ ТИ - там ще боли тракийски ;)
цитирай
82. get - Щом ми @ 81. "пУдсказвам просто с питание;)" - да ти отговорим с цитирание ! :)
07.02.2013 23:21
germantiger написа:
НАДЯВАМ СЕ СВЪРЗВАШ ТРАКИ С ТУРАКИ И ТУРКИ И НАЙ-ВЕЧЕ БЪЛГАРИ С БЪЛХАРИ - бъхливи ще да са били. Можеш етимологично да обясниш Бургас не през Пиргос, а през бур гъз - български гъз примерно или Търново през ТУРК Ново ...


" ... I believe it was Hans Guterbock (who was in Ankara with Landsberger when he wrote the above-alluded-to articles -- in Turkish, with only an extensive summary in German, which summary alone is what was translated by Ria Ellis into English --) who said that Landsberger invented the highly implausible "Proto-Euphratians," about whom there was nothing to be said, as an authochthonous substratum in Sumerian, to make Ataturk happy -- so that he could think there really were "Turks" in the land before anyone else."

- Сега става ли ти ясно, какви по националност учЕни са захранвали със "идеи"те си ... Турските претенции за местен произход, в угода на "татко Тюрк" и "пантуранизма" ?! Но с това не се приключва, високо благородната научна дейност на германските историци ? - Не !

- Йохан Густав Дройзен, "откри" ЕЛИНИЗМА И ГО СВЪРЗА с етносното ГЪРЦИ !
- преди него Иероним Волф(16 в.) - откри за света и науката "държавата Византия"(?);
- а други двама немски учени Август Бек и Карл Отфрид Мюллер, развиха концепцията гръчцката апойкия, като фактор за гърцизиране на местното население ... и че, само гръчкият полис, можело да е град !
- един друг, който го водят германец с прозвище Ротердамски ... обясни, на ученият свят как следва да се чете гръцки език
- личният секретар на император Фридрих III(назначен за такъв с помоща на финансова къща "Фугер"ови) ... "откри за света" Тацит с неговата "Германия" ! ... покрай него има прелюбопитен факт ? - (после този "секретар", като го назначават папа) пише писма(едното е запазено) на турският султан, да приемел християнството :) !

- А относно, прозвището на Гаутама Буда съм точен ! - "гаутама" означава "гаут"с/ки ! - досущ, както са се самонаричали, "германските" готи !
цитирай
83. germantiger - ;)
08.02.2013 09:11
Гет, за пореден път в грешка щом иде реч за германо-скандинавско ;) ЗАБЕЛЕЖИ - АЗ НЕ СИ ПОЗВОЛЯВАМ ДА ПИША ПОСТИНГИ ЗА БГИСТОРИЯ ИЛИ ДА ЗАЯВЯВАМ В ТАКИВА МОИ КРАЙНИ ПОЗИЦИИ, ЗАЩОТО ПРИЗНАВАМ, ЧЕ НЕ ПОЗНАВАМ В ДЕТАЙЛ ТАЗИ "МАТЕРИЯ", ДОКАТО ВИЕ СТЕ НАВСЯКЪДЕ, ВИНАГИ, ПРИ ВСИЧКИ ПОЛОЖЕНИЯ СИЮЙНИ, ПРЕКРАСНИ И КОМЕНТИРАТЕ ВСИЧКО В ДРУГИТЕ, НЕЩО ПОВЕЧЕ - ПОСЯГАТЕ И БЕЗ НИКАКВИ СПИРАЧКИ, БЕЗ ГРАМ СЪМНЕНИЕ СИ ПРИСВОЯВАТЕ НЕПОЗНАТОТО НА ДРУГИЯ.

Гаутите са различни от готите, защиото в бол саги СЪЩЕСТВУВАТ ПАРАЛЕЛНО И КОМЕНТИРАТ ЕДНИ - ДРУГИ, нещо повече - династиите им също съществуват паралелно. Разбира се, има хипотеза гаутите да са готи, но тази хипотеза драги е именно поради шведската връзка и топоними в Швеция, иначе казано няма общо с готите котио побългарявате и са ви във фактазията на материка.

Тацитус съществува от векове, "виж" Паисий с неговите грешки и Раковски с някои откровени глупости са рожби на 18-и и 19-и векове. Тази история е същита с конци - българската в късни времена, германската е записвана от хора като Цезар отпреди новата ера - просто факти!
цитирай
84. get - @ 83. "Гаутите са различни от готите, защиото в бол саги ...
08.02.2013 14:31
СЪЩЕСТВУВАТ ПАРАЛЕЛНО И КОМЕНТИРАТ ЕДНИ - ДРУГИ, нещо повече - династиите им също съществуват паралелно. Разбира се, има хипотеза гаутите да са готи, но тази хипотеза драги е именно поради шведската връзка и топоними в Швеция, иначе казано няма общо с готите котио побългарявате и са ви във фактазията на материка."
- Йордан-Гетика - пише за "Бериг", който извел готите от Скандза !
Johannes Magnus в своята история за Swedes и Goths, за първи път публикува песента известна, по късно, като "Ballad of Eric", като дава да се подразбере,е това е крал Бериг(митичният водач на готите от ШВЕЦИЯ)

- Относно, как стоят нещата с владетелските династии и как става понемчването на покатоличените преди това "славянски" князе ? - моля списък !
1. DUKES of SILESIA (PIAST)
WLADISLAW II 1138-1159.

2. DUKES of AUSCHWITZ [OŚWIĘCIM] (PIAST)
WLADISLAW 1315-1324, HANUŠ I 1324-1372, HANUŠ II 1372-1376, HANUŠ III 1376-1405, PREMISLAW 1405-1406.
KASIMIR 1406-1434, HANUŠ IV 1434-1496.
3. DUKES of BEUTHEN [BYTOM] and KOSEL [KOŻEL] (PIAST)
KASIMIR 1281-1312, WLADISLAW 1312-1351, BOLKO II 1351-1354.

4. DUKES of BRESLAU [WROCŁAW] and LOWER SILESIA (PIAST)
BOLESLAW 1163-1201.
HEINRICH I 1231-1238.
HEINRICH Ii 1238-1241, HEINRICH III 1248-1266, HEINRICH IV 1270-1290.
BOLESLAW II 1241-1278.

5. DUKES of GLOGAU [GLOGÓW] (PIAST)
KONRAD I 1241-1273.
HEINRICH I 1274-1309, PRIMKO II 1309-1331.

6. DUKES of JAUER [JAWÓR] and SCHWEIDNITZ [ŠWIDNICA] (PIAST)
BOLKO I 1278-1301, HEINRICH I 1301-1346.
BERNHARD 1301-1326, BOLKO II 1326-1368, HEINRICH II 1326-1345.

7. DUKES of LIEGNITZ [LEGNICA] (PIAST)
DUKES of LIEGNITZ [LEGNICA] 1278-1409.
HEINRICH V 1278-1296, HEINRICH VI 1296-1335.
BOLESLAW III -1352, WENZEL I 1352-1364, RUPRECHT I 1364-1409

8. DUKES of LÜBEN and BRIEG [BRZEG] (PIAST)
9. DUKES of MÜNSTERBERG = BOLKO II -1341, NIKOLAUS 1341-1358, BOLKO III 1358-1410, JOHANN 1410-1428
10. DUKES of MÜNSTERBERG (PŘEMYSLID) по Foundation for Medieval Genealogy

- No comment !

П.П.
- Съжалявам, графичната програма не поддържа буквите с типично "славянско" изписване в лични и имена на градове и области ?
- Второ - в предходният си коментар, ти писах за "откритията"-иновации" направени от "германски" учени, които все още тегнат в научната методология и пречат за правилното разкриване на автентичната българска история ... от вида:
- Севтополис, град ли е ?
- А откритият покрай Провадия и Юнаците, пазарджишко(хиляда години по-стари, укрепени населени места) КАКВО СТАВА С ТЯХ - Защото по това време, елините още не са изобретили "полиса" ? - нямат айпокии на тези територии ... и т.н. ?!

от Гет - гаутски-гото-гутански
цитирай
85. germantiger - ...
08.02.2013 20:44
Гет, тук понемчване не съзирам въобще!

Тези симпатяги си стоят в историята, тяхните династични линии са предтсавени в изследване което ти нямаш предполагам, но аз разполагам с такова пред което твоето инфо е комично скромно.

253 ТАБЛИЦИ на евродинастиите със стотици дворяни или аристократи и славянските се знаят, както и германските - нито е прикрито това, нито е фалшифицирано, а при наличие на нагла държава като Полша дори днес пропагандирано. Ако ЛИЧНО НА ТЕБ ГЕТ са ти неизвестни династичните брайкове между поляци и германци това не е мой проблем, а пречка в твоето познание и развитие.

Виж за куманската линия на Асен, Петър и Калоян която става "българска" е друг въпрос - там разбира се, веднага те стават несъмнени българи по аналогия, че огромна част от аристокрацията във Влашко е българска (което е истина), но не е сигурна все пак за тримата братя. А пропо Кирил и Методий също е спорно доколко са българи... АЗ ПРОДЪЛЖАВАМ ДА ПИТАМ КАКВО Е БЪЛГАРСКОТО НА ЧАКА, УМОР, ТОКТУ - тия са българска история и предполагам ти и Щапаров сте я изяснили (вие сте наясно със световната и божествената история, че с българската ли - не се съмнявам), та затова пак питам, а "питанието ми" предхождаше твоите пУдсказки.

За пореден път виждам, че не си наясно с гаути и готи и така не погледна твоето издание за династиите и изследванията по въпроса. По-късно ще ти ги драсна тук, защото види се сам не ти се получава.

От Трак Чака-Токту-Умор българо-татарски;)
цитирай
86. get - - Виждам, при тяб се явява доста сериозен проблем "етносността" ?
08.02.2013 22:16
- Второ, доколко според теб е доказано, и дори да е така "куманската"-половецко-баджанакско-пацанакско-печенежска връзка ? - нали знаеш кои ги наричат, а и те между себе си се самонаричат "пацанаки" ?!

- С теб един ми е проблема, ултра-национализма избиващ в етносна нетърпимост, но и с хаотичното разхождане в различни епохи и етносни релации ... както ти отърва ?!

- Факт е Светослав(оня който казва на Цимисхий, че са натрапници а не троянци-европейци) е убит от баджанаците-печенези !
- Но е примерно факт, че през късно средновековие германците приемат, че са етносно близки с хуните ... сагата в които се говори за Атил-Етцел ? - това прави ли ги турки(?) ... или зад това се крие нещо друго ! - това което ти обяснявам, за съзнателно патриотарското историческо объркване, в по-късните трактовки, относно "готите" като символ, за ГЕРМАНСТВО, но по линия на масагети(!)
- Съзнателното объркване, не без участието на великите сили между нетюркското "Туран" с по-късното "тюрки" и от там "пан туранизъм".
- Няма да е пресилено и без връзка, ако кажа че, така наречените "младотурци" и техните "германски" помощници, плюс германци-теоритици учени, обслужиха "пан тюркската" идея и това, че те са в Мала азия и Източно средиземноморие още времето на Шумер.
- От това се родиха книги, като "Аз и Я", в която се говори едно към, че Тенгри е равнозначно, на шумерското за бог, "Дин-гир".
- Писах ти, и то съкратен списък на творците(германски произход) които създават парадигмата за Съвременната цивилизация, основа на която е Елинизма=гърци !
- Те създадоха измислената концепция за Византия и византийска "държава" - като този абурд създава неразрешими проблеми пред нашата история ?! - поради това остана без отговор въпросът ми: Кога и от Кого е създадена "Първата "българска столица" Плиска ?!
- Смяташ, че ме уязвяваш ... с не достатъчно доказаното "Чака-Токту-Умор българо-татарски;)" а че, в улуса на Тимочин-Чингиз е имало акредитирана папски легати - не споменаваш ?! - Защо ?

П.П.
- Тук ти давам само малка част от династичните линии в "германска" Силезия ? - сайта е английски, но мога да ти цитирам и от други ... но от това няма да ни стане повече ясно, какво е ставало в тази контактна зона между тевтонските "германи" и руските "славяни" - даже след прочитането, за мен объркването е по-голямо от преди това ?!
- Относно, кой от наследниците от даден дом-династия е повече, германец, поляк или рууснак ... те да си се разбират - мен това не ме касае ?!
- За мен и теорията нещата са съвсем други ... откакто се опитват да ги представят немска, руска или полска историографии ?!
- Само не ползвай твърдяното в последното ми изречение - за да ме обвинянавш в "тракизъм" отново :) - далеч ще си от истината и няма да познаеш ! :(
цитирай
87. germantiger - ...
09.02.2013 13:13
"Виждам", че отново не си чел и урболешки се "лъзгаш' - последните дни типично за теб.

Ако беше чел Нибелунгенлиид или Песен за Нибелунгите, щеше ясно да видиш, че германците (в случая бургундите) не се имат ЕТНОСТНО близки (както си написал) с Атила/Етцел/Атли!

ТОЙ Е ХАРАКТЕРИЗИРАН КАТО СТРАХЛИВЕЦ, ПОЧТИ БЕЗВОЛЕВ НАБЛЮДАТЕЛ, КОГАТО БУРГУНДИТЕ КОЛЯТ ХУНИТЕ МУ В НЕГОВИЯ ДВОР, АТИЛА СЕ ПРЕВРЪЩА В СЛАБОХАРАКТЕРНА ОПЛАКВАЧКА И ТО НЕВЕДНЪЖ (което исторически въобще не е вярно, но в епоса е "факт")

"Виж", дали хуните както пише летописеца или част от хуните са българи - под това съждение има може би истинност. Хунаския съюз както добре знаем всички е общност на много племена неетностно и етностно свързани.

Не мисля да те уязвявам с татарите владяли България, този факт че такива са владяли тук е сам по себе си достатъчно язвителен, но не това ми е стремежа! Хареса ми ТИПИЧНИЯ ЗА ТЕБ, МЕТОДИЧНО ПОЛЗВАН ПОЧИН да се "подписва и зовеш" оригинално под коментари (явно може би ти искайки да уязвиш мен) и реших скромно да ти връщам жестовете ;)

Като стана дума за династиите в Шлезиен /Силезия, дали си изследвал въпроса за мисковете между българи и визнатийци (някои абсолютни гърци) и дори еврейски съпруги в българския двор - интересна тема, не мислиш ли?!

P.S.
За няколко дни рекоментари показах, че българите всъщност са смесени с какви ли не и то вероятно в по-голяма степен от западните народи в Средновековието и със сигурност по-малко от германите. Това не бива да тев дразни Гете, защото ти си се заявил не като расист (поне към чуждите народи), макар за българския някой път да звучищ като шовинист :)
цитирай
88. get - - Хаха ! - намерил кой да ме упреква в шовинизъм ?!
09.02.2013 15:31
87. germantiger написа:
За няколко дни рекоментари показах, че българите всъщност са смесени с какви ли не и то вероятно в по-голяма степен от западните народи в Средновековието и със сигурност по-малко от германите. Това не бива да тев дразни Гете, защото ти си се заявил не като расист (поне към чуждите народи), макар за българския някой път да звучищ като шовинист :)

- До сега колко пъти те призовавам да не насочваш разговора в расово-националистична посока ?!
- Пак ПОТРЕТЯМ опитваш се от културно явление ГОТИЦИЗМА - Да направиш исторически "факт" :) ! - всъщност ти повтаряш теориите на германската историческа школа, ако трябва да бъда коректен ?!
- На какво "стъпват" историците от тази сХола(?).
а/ на съшити с бели конци "исторически" документи, като Тацит, открит от личният секретар на "германският" импператор Фридрих Трети и Йордан, но по преразказа на Йоанус Магнус :)
б/ богатото устно творчество ... май не е от толкова стародавни времена, а не по-рано от дванадесети век ... та и по-точното е 16-ти (!);
в/ при проверка на терен(от археологически проучвания) цялото това устно и писменно "творчество" не се потвърждава ? - Защо така ?!
- Още по-странното е че, наглед отричащите си германска и руска исторически концепции изпадат в единогласие, когато стигне до осветляване на "готският въпрос".
- Още по-странно става, при интерполацията на материални факти, установени от археолози ... руснаците педпочитат, първите образци на на градове да са норманско-викингски, отколкото каквито и да било други ... ? - така че, може и да си ми симпатичен, но по този въпрос не понасям нито германските, нито руските исторически теории(припяващи си в хор) ! - така че, бой до последнo :)) - докато "морето не пусне масло" :( ... Ние може и да сме се затрити вече, като народ ... но част от причините за това(в лицето на руска и германска историческа пропаганди) ... Следва да се назоват по недвусмислен начин !

от Гет евпатор тира-гетски
цитирай
89. demograph - Тигре, това за децата на змията ми пасна екстра -макетата и те са деца на змията
13.02.2013 22:11
germantiger написа:
Хитлер има сини очи и на младини е слабоват, типа му е алписйии в микс с нордически, което е типично за германоговорящите в централна Европа.

Гьоринг на младини е бих казал хубавец, ако не и красавец. тънките устни и бляскавия поглед са му типично нордически.

Химллер има от типове на германо-скандите в микс с типове и широко лице типично за славянските типове, вероятно е миксиран според антропологията.

За Гьобблес съм съгласен, макар децата да му са чудесен пример за нордически типове.

...

Прекланям се пред Стамболов, но "татарчее', казано шеговито и нешеговито.
Ичиргобоуила Мостич въобще няма да го коментирам...
Кан или хан Токту, Умор ще се въздържа, А ЧАКА АКО ЖЕЛАЕШ АНАЛИЗИРАЙ ГО ТИ...

Франките имат една сага/предание/сказание за троянското си потекло - ТАКОВА ПОТЕКЛО СА СИ ПРИПИСВАЛИ СЪЩО ШВЕДИТЕ, НО И ТУРЦИТЕ, та българите като троянци - турци ли са?!

А пропо споре изворите хуните са деца на вещици и сафири, А ЗНАЕШ ЛИ, ЧЕ СКИТИТЕ СА ДЕЦА НА ЗМИЯ - СЪВСЕМ СЕРИОЗНО - СПОРЕД ТЯХНО ПРЕДАНИЕ СА ДЕЦА НА МЪЖЕ И ЗМИИ - няма майтап?!?!?! Такъв извор има действително!

Та доколо и в какво са истинни историческите извори е друга бира (макар да не пия).

И на фестивала на кукерите в Разлог едни древни македонки влачеха една огромна змия по целия площад....та уплашиха децата. Може да си ги видял на картинката.
Поздрав на всички.
цитирай
90. demograph - Няма нищо обидно немците да са траки...
13.02.2013 22:23
Не разбирам и до днес, Тигъра защо ръмжи. Защото го казват българи ли? Нали писах, че така твърдят и нордици. Ако броим сегашните граждани на България и Германия трябва да си признаем, че са смесица с турци и цигани. В генетичната паница на Немската народност обаче има 85% балкански гени. Защо така бе Тигре?
Сещам се - защото германците са дошли от север на Балканите и после са се върнали. Е ..това вече никой не го вярва. Но аз и ти можем да си го вярваме.
Отново ведри привети
цитирай
91. get - - Относно "змията" ?
14.02.2013 14:39
demograph написа:
germantiger написа:

А пропо споре изворите хуните са деца на вещици и сафири, А ЗНАЕШ ЛИ, ЧЕ СКИТИТЕ СА ДЕЦА НА ЗМИЯ - СЪВСЕМ СЕРИОЗНО - СПОРЕД ТЯХНО ПРЕДАНИЕ СА ДЕЦА НА МЪЖЕ И ЗМИИ - няма майтап?!?!?! Такъв извор има действително!

И на фестивала на кукерите в Разлог едни древни македонки влачеха една огромна змия по целия площад....та уплашиха децата. Може да си ги видял на картинката.
Поздрав на всички.


1. В скитският мит за Херакъл ... се твърди че той създал скитският народ, като спал "Прамайка" им - жена с тяло на змия !
2. При мита за гаутите, от които е "Беовулфа" ... майката на "Грендел" е жена с тяло на змия, която обитава или вода или пещера до вода ?! - досущ едно към едно се повтаря, като съдържание и сюжет ... митът за Херакъл и мит за БьофВула :) !
- Определено "скитският" изправарва с близо хиляда години ... гауто-готско-гетският Мит ?!
- Тигре, сега да не се изпокараме, какъв по националност е мита за "Жената змия" - немски или гото-немски :)) - ти вече си казвал, че не съм чел "сагата", ако нещо бъркам отдай го на "непознаването" ми на устният песенен цикъл на скандинавско-германските народи ... Които имали това качество, както и при гото-гуто-гето ... гаут"ите(последните от Индия) да възпяват, СЛАВЯТ паметта на богове и героите си ?! - та и от там прозвището им "химноносци"(га(я)та-пеяти) ... но иначе са ги наричали, шака, сака, скутаи, скудза, скита ... и т.н.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rizar
Категория: История
Прочетен: 1074477
Постинги: 163
Коментари: 1630
Гласове: 913
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031