Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2013 15:04 - За измисления топос “Скандза” в книгата “ Гетика” или защо интерполирания Йордан не може да служи като извор в историята
Автор: rizar Категория: История   
Прочетен: 14120 Коментари: 29 Гласове:
4

Последна промяна: 04.02.2013 16:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

За измисления топос “Скандза” в книгата “ Гетика” или защо интерполирания Йордан не може да служи като извор в историята

  Когато по определен исторически въпрос възникне дискусия , трябва сериозен подход към всички основни съставки на проблема. Тук не става въпрос само за източници, а за един и херменевтичен подход към самата стойност на изворите, сиреч в каква обстановка са създадени, каква е причината да бъдат написани, в какъв вид или под какъв и оригиналността на тяхното съдържание. Немските хегелианисти не са поставили този най-важен дори за немската методологическа школа при написването на труда на Йордан. Поне такова впечатление у мен оставят немските историографи разглеждайки историята на готите. Те си поставят една важна задача –   да разкрият историята  - “wie es eigentlich gewesen -   такава каквато е била . По същия начин куца и английската методология, според която – трябва да се възпроизведе един своеобразен  “background history”,  засега няма да навлизам и в проблематиката на френската научна позитивна мисъл, която иска да знае миналото в контекста на следващите събития. Какво се има на предвид – знаем , че Римската империя е паднала, следователно империята е била разрушена от действията на “германски”, хунски и сарматски племена, които имат собствен ход на историята, при който могат да бъдат възстановени отрязъците от време, които не са описани чрез един въображателен начин определящ дадени мигове.  Този метод на френската историография е заложен още от схоластическото минало, при което се налага един опростяващ силогичен метод даващ отговори на сложни проблеми.

Е
дин изследователски подход би следвало да определи как, защо, кога и по какви причини се появява историята на Йорданес или Йорнандес през VI в. Вторичен въпрос, но най-съществен за нас ще бъде въпроса дали термина “Готискандза”/ Gothiscandza   е стоял в оригиналните версии на книгата. Най-напред обаче бързо да приключим с лесния въпрос – какво е действителното име на автора на Гетика.  Йорнандес(Глигана) или Йордан, именуван на реката при която Йоан е кръстил Христос, за което и е бил наречен Кръстител (Ιωάννης ο βαπτιστής) ? Един бърз преглед на историографските коментари ни въвежда в проблема за произхода на Йордан, за когото е вън от съмнение, че е готски, но не и каква е била неговата професия. Между впрочем през този век латинското “професио” е означавало и конфесио – един  вероизповедно изложение. От тук въпроса нотариус, свещеник или монах е бил той е без значение. Повече от ясно е, че един нотариус, свещеник или монах няма да бъде кръстен на едно диво животно известно с “лошите” си навици и нарицателно в литературата, особенно християнската където свиня/глиган алегорически се използва за “бесовски начин на живот”. Когато зададох въпроса на “германистите” -  Йорнанд идва ли от ibro-глиган,и nanthes-храбър ? -   Те предпочетоха да кажат -  А Йордан - храбрият глиган - Йорнанд си е измислица на RIZAR. (това са думи на един ярък манипулатор от форум “Бойна слава”, който от известно време се покри и не се появява със старите си никове).

Не
, това не  е моя измислица ,а на турбо почитателя на немските готи Якоб Грим , която дори тези  “германисти” не са погледнали като библиографско пособие - Jakob Grimm,Uber Jornandes und die Geten в Kleine Schriften III,Berlin,1866,c.171-235 .А именно тук се прокарва идеята, че Йордан не е Йордан, а скандинавското име “Йорнандес”. Със същата последователност може да прокара тенденцията, че Ибро Лолов е скандинавец, подобно и на изрусения содомит Азис, който заради цвета на костата си, може също да бъде обявен за скандинавец. На този факт се очудва и самия Яков Грим, който пише следното – “ Никой от средновековните писатели не употребява име “Йорнандес”. Не става ясно, как Пойтингер и Ренан са си изсмукали от пръстите името  “Йорнандес”  вместо Йорданес”.  – оp. cit. p. 173-174 . Ерго, отпада аргумента за скандинавския произход на името на Йордан. Тази дефиниция се дължи на манипулативни езикографски и политико-криминални прийоми (като изгубване, умишлено унищожаване или фалшифициране на изворов материал).

 

Сега преминаваме на факта, защо историята на Готите на Касиодор е “изгубена”, а  De origine actibusque Getarum  на Йордан е оцеляла. Съвършено просто – този въпрос е отбелязан и от самия Йордан, който разказва, че  Castalius would like a short book about the subject, and Jordanes obliges with an excerpt based on memory, possibly supplemented with other material he had access to.

В своите разсъждения  авторката Димитрова депозира легендата , че Йордан е имал на разположение книгите на Касиодор за три дни.

Казано с други думи при жив автор, при толкова изобилна литература за готите, Йордан е накаран да напише набързо едно съчиненийце. Това е все едно тръгвайки на лов за китове, да не вземете китоловния траулер ,а въдицата на баба си, пардон дядо си.

Което означава само едно – римляните са се опитали да скрият нещо за готите. И това не е скандинавския или гетския им произход, а именно, че те  са най-големият проблем на Римската империя.  И то в двоен план – политически и религиозен. Вместо истинска история се проектира обаче глупавите измислици,  че са тръгнали с два кораба от някъде си.

Това са най-големите пропуски умишлени или забравени от западните историо-политикографски школи.

1.Подминава се въпроса на криминологията – Qui bono

2.Подминава се и факта с интерполацията на цялостната готска история, чийто римски замисъл е бил да се подмени история на един много добре ИЗВЕСТЕН И СТАР НАРОД(ПЛЕМЕ). Това е и търсеният от историците момент наречен un temps perdu (загубено време) , който историците на Запад до В.С.В. така и не са потърсили .

Как той е дошъл, откъде и кога, особено в това митологично време са много повъхностни и малоценни въпроси.

3. Нежеланието да се приеме факта, че ако готския народ е бил автохтонен поне от историческо , а още повече от времето на Римския възход ( II пр. Хр. - II сл. Хр.) то той е нямало как да се трансформира в един нов народ дошъл по никое време от някъде.

4.Вътрешна критика =  за времето, когато Йордан е творил земята, която ще бъде наречена Скандза(Скандинавия) е била неясна и географски неопределена.

 Да видим все пак какво представлява и географския проблем за Готискандза.

 

Преди няколко години П. Голийски ровейки се из арменските извори, разкри, че под Скандза освен “Скандинавия” е имало и друг географски феномен и това са териториите заключени между Днепър, Волга, Крим и Азовско море. Той коментира сведението от “Зографската българска история” земите между Волга и Черно море, където живеели по-рано българите се наричало “Велика Скандинавия”. Автора не се спира само върху тези текстове, но прави многостранни анализи на легендарните заселвания на “шведите” в настоящата си родина- П. Голийски “ Българите в Кавказ и Арменяи (II X век). с.265 сл. с посочената там литература.  На 267 с. Голийски казва следното  - “ като имаме предвид, че руническите надписи в Скандинавия се срещат успоредно на викингските походи, очевидно е, че древният, оригиналният, нехазаризираният  Один е дошъл от Прикавказието в Швеция много преди IX в. – например около началото на нашата ера” .  И още – “смесването на Скандинавия с другата Скандинавия северно от Кавказ и в Придонието не е късно явление и за това не могат да бъдат набеждавани единствено норманите, Паисий Хилендарски или Мавро Орбини. “

Тези разсъждения на Голийски се крепят върху новите тези на О. Прицак, който смята, че на базата на географските данни оставени от Снори Стурлусон , то Один е обитавал първо именно гореуказания географски район, който условно може да се нарече “Първа Скандинавия”.

Фактически тук имаме класическия прийом  историографска  "архаизация"  - Хилендарски се уповава на Мавро Орбини, той пък на Франц Иреник, Иреник (да не се бърка с Иречек) се уповава на Снори Стурлусон, а последния както споменава О. Прицак се уповава на някаква Троянска легенда.
Фантасмагориите на Стурлусон доказват, че норманите нямат никакво отношение към историята на готите. Освен това при нелитературното норманско общество от IX-X в. няма и никакъв помен за великото готско минало от IV-VI в. което ще бъде екстраполирано от шведи, хабсбурги и новите германци едва след XV в.

 Проблема за източниците – тук без помощта на някой известен калиграф и епиграф, едва ли ще можем да се справим, просто защото за неспециалист ще бъде много трудно да определи оригиналността на късните преписи – най-стария от VIII-IX в. , както се предполага е изгорен от Т. Момзен.

За преписите, които са указани може да се види от ЛИБИ I – 326

Въз основа на това може да се определи стоял ли е топоса “Скандза” в първоначалния текст или е късна интерполация.
За това обаче говори една друга сериозна експертиза анихилирана от политическото статукво на което не е удобно да се изнасят истинските стойности на фактите.       
През
XV-XVII в. както казах в Северна Европа са станали крупни събития и промени, довели и до забвението на една много важна история . Историята на тази експертиза разкрита за българската широка публика се намира в изданието “Готи сиреч гети” на Димитрова  с. 205-208 и аз нямам намерение да я преразказвам.  

Единствено ще предам конклузиото на епископ Пиасеций - полски епископ на град Пшемисъл  - “Гутите, които географа Птоломей поставя като германски народ в днешна (1622г.) Швеция, нямат абсолютно нищо общо с Готите или Гетите, известни също и като сармати”.

Въпреки това и до днес повечето историци ще наричат аланите – германци.

Срещал съм  тази бифоркация – някои известни римски управници, например –  като магистър Аспар, уж били АЛАНИ, а пък империята имала проблеми с “германците”,  дължащи се на Аспар.

Има и още подобни и в религиозен план – Аспар, не бил наистина ортодоксален, а използвал един стар готски термин “подобносъщен” по отношение на лицата на Отец и Син. За това и никой не го нарича арианин, освен историографите, които казват, че той бил ревностен ...арианин.

 

Останалите аргументи търсете при Чилингиров -  “ГОТИ И ГЕТИ В ИЗВЕСТИЯТА НА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ИЗВОРИ

http://www.ivanstamenov.com/files2010/gg3int.pdf





Гласувай:
4



1. germantiger - ...
04.02.2013 15:57
Неясен, разпилян, НЕКОНКРЕТЕН и без акценти е постинга ти - прости ми критиката!
За други четящи, твоя постинг вероятно ще е образцов.

Реално не видях категорично и аргументирано да лишаваш Скандза от историческа истинност, Прочетох витиевато и "йезуистко" (в твоя случай ортодокс/православно словоблудство;) отново прощавай лексиката ми!

ПАК МОИТЕ ПОСТИНГИ ЗА ГЕРМАНСКИТЕ ГОТИ, КОИТО НИКОЙ НЕ ОПРОВЕРГА - ВКЛ. СПАРОТОК, КАТО КОМЕНТАРИ В НЕГОВИЯ БЛОГ ОТ БЛИЗО ДВЕ ГОДИНИ, акато офоромени постинги в профила ми 4 месеца:

http://germantiger.blog.bg/politika/2012/09/17/kontra-sparotok-az-i-istinata-1.1000665

http://germantiger.blog.bg/politika/2012/09/17/kontra-sparotok-az-i-istinata-2.1000670

КОНКРЕТИКА, НЕ ЛАЛАДЖИЙСТВО и ясната разлика в извори между готи и българи, дори между българи и славяни - факт!
цитирай
2. shtaparov - Названието "Скандза" ...
05.02.2013 12:09
Названието "Скандза" не е измислено: "Анализът" го доказва! Защо не четете "Анализа"? Значението му е прозрачно за всеки,който мисли като древните,понеже Скандза= Скинта (Скита,без носовката),сиреч: Скития,като тук се визира п-в Крим,считан някога за остров. Това се доказва и от името Скандинавия,което значи Скандза Новая (Скита Новата,Нова Скития)! Поздрав!
цитирай
3. germantiger - ...
05.02.2013 12:16
Ресурса с който работи Магнус Снедал в книгата си от 2010г. Gothic Language е:

Codex Argenteus (този за вас не е истинен, А ДРУГИТЕ ВЪОБЩЕ ЧУВАЛИ ЛИ СТЕ ГИ ;)
Codices Ambrosiani има 4 части
Codex Carolinus
Codex Gissensis
Codex Vindobonensis

Чел ли си това изследване, за да видиш в него граматика, инфлексии, синтаксис - лингвист ли си и ако не си обърни се към Чилингиров и сие да го оспори...

След това горещо ви препоръчвам K. Zeuss - Die Deutschen und die Nachbarstamme, "нещо" което нито ще прочетете, нито ще разберете с неговите 807 страници! Позвиолявате си да крадете история и да коментирате това с което не сте запознати в детайл!

Аз не си позволявам да оспорвам и коментирам, който и да е тракийски владетел, не защото не знам, а защото не знам в детайл! Вие обаче пишете за това, което не знаете фундаментално! Нещо повече - посягате на него.
цитирай
4. shtaparov - До germantiger:
05.02.2013 12:20
Между Българи и "славяни" (нека ги наричаме за удобство така,въпреки че истинските им самоназвания са Склави,Сакалави,Сакалиби,Склавини,Скловени и пр.) няма никаква разлика- това е все едно да различаваш шопи и добруджанци от Българи! Очевидци като Йоан Зонара и Дим.Хоматиан са го казали в прав текст: "Славяни сиреч Българи"!!! А от изворите са познати само двама исторически засвидетелствани царе на "славяните"- Алмуш (Велмъж) от Волжка България и Ковлад (Коврат,Конрад) от Стара Велика България! Така че тука спор не може да има! Старите очевидци са единодушни още в едно: "Готите са от рода на Гетите: те се наричаха по-рано Гети и вярваха в Залмоксис"!!! Откъде знае Йорданес в кой именно бог са най-много вярвали Гетите,ако не е техен потомък? И защо на християнизираните Готи (сменили името си от Гети при приемане на арианското християнство за своя религия) ще им е толкова присърце древният и отдавна забравен гетски Залмоксис,и защо ще го цитират в хрониките си,ако не са масово вярвали в него и не са го запазили в спомените и фолклора си??!!
цитирай
5. germantiger - Като стана дума за добруджанци Щапаров - ето чистите българи
05.02.2013 12:31
Историята на село Жегларци, общ. Тервел, обл. Добрич:

Според краеведа Георги Топалов през турското робство селото се е казвало Омур факъ. Омур е лично име, а “факъ” – тълкувател на Корана. Роденият в Жегларци Жеко Попов предлага друга хипотеза за името на селото. Според него то първоначално е звучало Емир вакъф, а впоследствие е трансформирано в “Омур факъх”. Вакъф е имот, доходите от който се използват за благотворителност, а емир е титла в мюсюлманските страни.

През 16 в. селото е нападнато и разорено. След това започва колонизирането му от турците. В периода 1580-1590 г. е построена джамия от мюсюлманския духовник Дервиш бей, разказва Жеко Попов. Според него в процеса на колонизирането на селището са били настанявани араби, мюсюлмани от Азърбейджан и номади-юруци. Вероятно през 17-18 в. имоти в района са получили и еничари. За тяхното присъствие свидетелстват характерните надгробни паметници /колони с чалма на върха/ в двора на джамията, изгоряла при пожар през 1993 г.

Интересна е легендата, свързана със старата чешма. Местен бей имал красива дъщеря. Искал да я омъжи за турски офицер от Силистра. Момичето обичало беден момък от селото и от мъка по него се поболяло и умряло. В нейна памет беят издигнал чешма. Върху нея е изписано “Всичко започва от водата”.

След Освобождението голяма част от турците се изселват и на тяхно място пристигат българи. Помнят се имената на някои от първите заселници: Гочо Каишев, Ради Димов, Еньо и Господин Желязкови, Христо Чобанов, Паун Иванов.

В края на 19 в. тук пристигат молдовци и липовани /около 25 души/. В началото на 20 в. българите вече наброяват 975.
По време на румънската окупация селото е гранично. Тук са настанени румънски жандармерийски постове и колонисти – цинцари от македонските планини. Българите са били подложени на жесток икономически натиск. Румънските власти изисквали те да плащат данъците си за 10 години напред.

След Крайовската спогодба куцовласите са заменени от 70 българи от Северна Добруджа – основно от тулчанското село Караман кьой.

През 1941 г. местното население предлага селото да се преименува Каблешково. Това предложение не е прието и през 1942 г. населеното място получава името Жегларци. Новото наименование е свързано с дряновата гора, която се издига на запад и на север и предпазва селото от студените ветрове. От нея хората добивали жегли /дрянови пръчки, които се поставят във волския ярем/. Именно на тези селскостопански приспособления дължи името си тервелското село.

АРАБИ, АЗЕРИ, ТУРЦИ, ЦИГАНИ, ВЛАСИ, МОЛДОВЦИ И БЪЛГАРИ

Под друг постинг вече няколко дни очаквам да обясниш имената на чудесните български владетели ЧАКА, УМОР, ТОКТУ - ако желаеш ще сигнализирам къде ;)
цитирай
6. shtaparov - Ресурса с който работи Магнус Сн...
05.02.2013 12:31
germantiger написа:
Ресурса с който работи Магнус Снедал в книгата си от 2010г. Gothic Language е:
Codex Argenteus (този за вас не е истинен, А ДРУГИТЕ ВЪОБЩЕ ЧУВАЛИ ЛИ СТЕ ГИ ;)Codices Ambrosiani има 4 части
Codex Carolinus
Codex Gissensis
Codex Vindobonensis
Чел ли си това изследване, за да видиш в него граматика, инфлексии, синтаксис - лингвист ли си и ако не си обърни се към Чилингиров и сие да го оспори...
След това горещо ви препоръчвам K. Zeuss - Die Deutschen und die Nachbarstamme, "нещо" което нито ще прочетете, нито ще разберете с неговите 807 страници! Позвиолявате си да крадете история и да коментирате това с което не сте запознати в детайл!
Аз не си позволявам да оспорвам и коментирам, който и да е тракийски владетел, не защото не знам, а защото не знам в детайл! Вие обаче пишете за това, което не знаете фундаментално! Нещо повече - посягате на него.

От всичките изброени по-горе кодекси няма нито един,който да е писан преди 14 век- познах ли? А ти чел ли си "Дуклянския летопис",който,макар да е препис от стар оригинал,отразява изключително точно част от историята на Остроготите (Кутрохората= Малките Готи, наричани в изворите съвсем не случайно "Хипоготи"!!!)? Този летопис е по-стар от "Кодекс аргентеус" и наистина е свързан с Готите,за разлика от споменатия "Кодекс"! Понеже в него става дума за събития,които не са преработени или преразказани от автора,а са предадени точно както са си били! Случайно ли и днес в същите земи,които визира "Летописът",има област "Зета" (Гета)? Явно не случайно!
цитирай
7. shtaparov - До germantiger:
05.02.2013 13:06
За Жегларци съм дал своето мнение там,където е необходимо- в предишното ти описание на историята (ако си обърнал внимание). Затова да не се повтаряме,ами право на въпроса:

1. Никога не е имало Български владетел с името "Чака"- това бе мотивирано доказано от проф. Пл.Павлов в специално изследване. Не съществува древен исторически извор,в който да се твърди че той е бил цар! Чака е бил Български военачалник по времето на Тодор Светослав,но е убит заради връзките си с Ногай,за да бъде запазен мира между татарите и България. И все пак Чака не е монголец: майка му е византийка (сиреч- римлянка с неустановен истински етнос),а баща му несъмнено е Волжки Българин- затова Чака е дошъл на помощ на събратята си! И сега "бомбата"- истинското му име не е "Чака"- той никога не е споменат така от "византийците",които чрез сложни буквени съчетания са изписвали не само звуци като Ч,но също така Ш,Ж,ДЖ,Щ и пр. В арабоезични извори пише,че името му е Джека,сиреч- Джоко или Жеко!!! Това доказва категорично,че той е натурален потомък на Волжки Българи- независимо дали е бил цар или не! А Волжките Българи,наричани някога Сакалиби (Сакалави= Склави) са предимно руси и синеоки,както може да се види добре и сега!
2. Токту- името е записвано също и като Токт. За него е валидно същото: гърците не са можели да изписват и изговарят звуци като Ш,Ж,ДЖ,Щ и пр.,но нашите "историци" го четат буквално и въображението не им говори нито на йота,че името е Българско и означава Тошу (Тошо,Тоше) или Точу (Точо- виж фам. Точеви)!!! Така че- честито,и друг път не се "заяждай" с "Анализа",понеже аз съм приятел и на германците,и на руснаците,които умишлено бяха вкарани във война едни срещу други,за да бъде угодено на външни и за двата братски народа чужди и враждебни сили!
3. Умор- за това име и за още нещо свързано с него подготвям специална статия,която така ще удари от земята лъжливите фантасмагории на тюркофилите,че ще ги остави на инвалидни колички до живот!
цитирай
8. germantiger - ...
05.02.2013 13:31
През 13 век в Крим е имало ГОТИ, които са говорили на ТЕВТОНСКИ език.
Ето един откъс от пътеписа на брат ВИЛХЕЛМ ДЕ РУБРУК от ордена на миноритите, в 1253 г., за източните страни:
"От Херсон до устието на Танаис има и вдадени над морето възвишения, има и четиридесет крепости между Керсон и Солдая, почти всяка от които имала свой език. Между тях имаше много готи, чиито език е тевтонският.* На север, отвъд тази планинска страна, има прекрасна гора в равнина, изпълнена с извори и ручейчета. Зад тази гора се намира извънредно голяма равнина, простираща се на пет дни път на север, чак до края на тази провинция. Равнината се стеснява, тъй като има море от изток и от запад, така че там има един голям вал - от едното море до другото. В тази равнина обикновено са пребивавали кумани, преди да дойдат татарите."
* "inter quos erant multi Goti quorum ydioma est Teutonicum."
За готите Рубурк изрично упоменава, че говорят на тевтонски, сиреч на немски. А този език трябва да му е бил добре познат, тъй като е бил твърде близък до неговия матерен език.

А НАЙ-ХУБАВО Е ЗНАЕЛ ТОЗИ СЪВРЕМЕННИК

1.ГОТИ И БЪЛГАРИ СА РАЗЛИЧНИ НАРОДИ

Магнус Ф. Енодий - V век:

"Сблъскали се два народа, които никога не са се плашили от смъртта. Чудили се един на друг, че се намират равни на себе си и че в човешкия род Гот се осмелява да противостои на Българин и Българин на Гот. Най-сетне готите победили Това е народът(на българите),който преди тебе имаше всичко,което е пожелавал; народ,в който този е придобивал титли,който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,в който бойното поле прославя рода,понеже у тях се смята без колебание за по-благороден оня,чието оръжие е било окървавено в сражение;те са народ,комуто преди битката с тебе(крал Теодорих) не се е случвало да срещне противник,който да му устои,и народ,който дълго време е извършвал войните само с набези.Тях не са поставяли в затруднение,както трябва да се очаква,нито планинските масиви,нито изпречилите се реки,нито липсата на храна,понеже смятат,че е достатъчно удоволствие да пият кобилешко мляко.Кой би устоял срещу противника,който се носи и храни от своето бързо животно? По-рано вярваха,че светът е открит за тях,сега смятат,че за тях е затворена само тази част от земята,която ти пазиш. "

И ПАК

Касиодор в своята Готска хроника (ок. 519 г.) под 504 г. е записал: „В това консулство, след като благодарение на доблестта на крал Теодорих бяха победени българите, Италия отново овладя Сирмиум”.

И ОЩЕ

През 480 г. византийският император Зенон (474-491) се обръща към българите за помощ срещу готите. Враждата между остготските вождове Теодорих Амалецът и Теодорих, синът на Триарий, приключва в 479 г. В опит да изпълнят молбата на император Зенон българите са отблъснати от Теодорих, сина на Триарий. През 482г. е споменат български владетел Бузан. През 488 г. Теодорих тръгва за Италия по римския крайдунавски път. Гепидите, подкрепени от български отряди, се опитват да спрат и отклонят остготите в сблъсък при р. Улка. Загива вождът на българите Бузан (П. Дякон).

ДВА РАЗЛИЧНИ НАРОДА - "ГРАНИЦАТА" ЯСНО Е ПОСТАВЕНА

КЪДЕ ВИ ОТИДОХА БЕГЕГОТИТЕ?!

ИМАЛО ОЩЕ

По повод на готите ако си чел хубаво Йорданес трябва да си прочел ето това:

След смъртта на Острогост, Книва, разделил войската на две части и изпратил една част да опустошава Мизия, понеже знаел, че тя пoради нехаиството на императорите била лишена от защитници, а сам той се установил с 7000 воиници при Еусция
/Йорданес/

Тракия почувствала жестокоста на готите. Тук именно при полите на планината Хемус те предприели нападение към близкия до морето град Анхиало и скоро се приближили до него.
/Йорданес/

Едва ли местен народ би опустошавал собствената си земя?!

Този въпрос ти го пиша, защото ти наблягаш и не само ти на поредни "освобождения" и завръщане на народ при народа в "своите" земи при "родсвеници", често ползвате този аргумент немалко потребители, но В СЛУЧАЯ той е дискредитиран.

2. СЛАВЯНИ И БЪЛГАРИ – ПАК РАЗЛИЧНИ НАРОДИ

За смесването...Георги Пизидийски в помета си „Аварската война”:

„Бушуващата буря на неприятелите ни връхлетя като неизмерима вълна, изригвайки пясък от варвари. Защото лошият вятър от Тракия ни докара насила сред лято буря...Наистина войната не беше проста и единствена, но беше преплетена и беше се разпростряла сред различни и смесени племена. Защото славянин се беше споразумял с хун, скит с българин и пак мидиец със скит, те имаха различни езици и земи, бяха разделени и дълго време се намираха в близки отношения...” (славянин-склавин? или).

ОТНОВО РАЗЛИКАТА МЕЖДУ БЪЛГАРИН И СЛАВЯНИН - ФАКТ!

И ПАК И ОЩЕ
ОТ ПОТРЕБИТЕЛ http://iuliuscaesar.blog.bg/

Във връзка със заселвнето на бългрите предвождани от Кубер в днешна Македония в извора се споменава за един от неговите първенци следното:

Споменатият предводител Кубер узнал за това. Не можейки да скрие коварството, което лежало в сърцето му, за своя гибел и по свое усмотрение той направил съвещание заедно със съветниците си и тайно взел следното решение. Един от неговите първенци, който бил изтъкнат и лукав във всичко, знаел нашия език, както и езика на римляните, на славяните и на българите и , накратко казано, бил изкусен във всяко отношение и изпълнен с дяволска хитрос.

Ето и старогръцкия оригинал на част от цитирания пасаж:

και τεν καθ ημας εποτομενον γλωσσαν και τεν Ρωμαιον, Σκλαβων και Βουλγαρων...

Цитираният пасаж е много показателен в някои отношения:

В извора ясно се говори за славянски и български език. Както знаем езикът е най-силният етноопределящ фактор. От това сведение става ясно, че славяни и българи говорят на различни езици и оттук, че са два различни народ.

3. БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ТРАКИ

Патриарх Никифор и Теофан Изповедник говорят за българите на Балканите като за „новопоявил се народ”, което изключва отъждествяването им както с ираноезичните и добре познати на ромеите сармати и скити, така и с траките, които, разбира се, са източноримски поданици.

НОВ НАРОД, ДОБРЕ СИ ЗНАЯТ НАРОДИТЕ В ИРИ, ТОЗИ НЕ ГО ПРИПОЗНАВАТ!
цитирай
9. germantiger - ...
05.02.2013 13:40
Щапаров драги ;) кои са източниците, законите, лексикалните правила за да създадеш твоя "Ангелов анализ" - КОНКРЕТНО питам ;) ?!

Чака е татарин, явно не ти е известно, ако не греша управлявал е 40 дни...

За Жегларци къде си коментирал, за арабите, турците, азерите, циганите, власите, молдовците?
цитирай
10. rizar - Германски тигре
05.02.2013 16:27
колкото нагличаните, франсетата и чичосамовците дават за експертиза немското злато, точно толкова струват и експертизите на всички неща обявени за готски и стародавни.
цитирай
11. germantiger - ...
05.02.2013 18:38
10. rizar - Германски тигре
16:27
колкото нагличаните, франсетата и чичосамовците дават за експертиза немското злато, точно толкова струват и експертизите на всички неща обявени за готски и стародавни.

...

Атакуваш скудоумно личността (в случая националността), а не аргументите - безпомощност (твоя).
цитирай
12. get - - Мда-ам ? - все още не съм разбрал, кога готите наченаха митичният си поход от Скандза ?
06.02.2013 01:40
- Да поствам ли отново ! - Саркофага от Лудовизи, представляващ интерес поради изобразената битк(а/и) между "готи" и римляни ? - Отново припомням ДАТИРОВКАТА 250-265 години ?!!
- Много често обичат да се позовават на Тацит, Корнелий и книгата му "За произхода на германците и местоположението на Германия" ... не знам доколко е писана от Тацит, но със сигурност е "намерена"(за света) от Енеа Силвио Пиколомини, личен секретар на император Фридрих III (1424 - 1493) в последствие папа.
- Но тук отново ме прихваща полицейската мнителност ... и зад гърба на Императора Фридрих III - ми се привижда една одиозна фигура ? Тази на Якоб Фугер-Fugger за незнаещите немски означава "богаташ"а.
- За същият казват, че е издигал и свалял крале ... давал е парите на немските князе при избора им за император на Свещенната римска империя. Друго специфично при него е че, носи изтъкана от злато шапка - на този портрет е изобразен именно с нея - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c0/Albrecht_D%C3%BCrer_080.jpg
- Наред с монополното положение на финансовата му къща, е получил концесия за добива от медните и сребърни и изобщо продукцията от мините на централна Европа.
- Също така е поддържал добри търговски връзки и с Португалия, от времето на Енрике "мореплавателя" и откриването на Новият свят.
- В съдружие е и с венецианските и търговците от Антверпен, като с тях ... всъщност можете сами да си го прочетете ?!

- Но приказката ми бе за Тацит ? - той отново е "открит" за света при следващата двусмислена и деликатна като момент ситуация за Германия ... идването на НСДАП на власт и обявяването на Третият германски райх ... предполагам знаете кой е Втория (?) - но за това, повече можете да прочетете в блога на "leonleonovpom" !

- Твърде двусмислена е ситуацията относно туй чудо Скандзата, Тацит, Готен ... и наложената ни поради политически пристрастия теории за същите ??
цитирай
13. shtaparov - До germantiger:
06.02.2013 01:56
Не ми се пише толко,колкото въпроси задаваш- не че не знам отговорите,но има по-кратки начини за обяснение в тази високотехнологична епоха! "Готите" в Крим-13 век са като американците в Америка-21 век,които говорят английски,но носят името на континента,в който само преди 530 години не е живял нито един европеец! И византийците са римляни,но да си чул да говорят латински? А Енодий е пишел поезия и често е метафоризирал използваните понятия,макар повечето описани факти да са верни по същество. Но защо не цитираш Дуклянския поп? Чуй и него: "Готите,които са и славяни,и Българи,много се заобичаха с Българите,понеже говореха техния език и вярваха в техните езически богове"!!! Ето защо тези "два" народа (неточен превод: истинския е ПЛЕМЕНА) имат еднакви воински и нравствени качества: еднаквият им произход е вменил в тях еднакво силен инат за борба!
А Рим по същия начин е привлякъл на своя страна Визиготите (Масагетите)- ползвал ги е,за да разбие с тяхна помощ Хуните и Остроготите,които пък били привлечени за съюзници от Атила! Отново "два" народа,биещи се един срещу друг! И някои древни очевидци казват: "Готите отначало също бяха Хуни"! А Хуните са Скитско племе и по-точно: Царски Скити (Царското племе на Българите),така че всичко си идва на место!

По т.2: Г.Писидийски говори за смесването на различни племена,а не на различни народи. Това е и днес в Сф (перифразирам): "Смесиха се шоп с добруджанец,македонец с тракиец,помак с торлак,ахрянин с мияк"! И какво се получи накрая от тая "смесица"? Чисти Българи,както и преди смесицата!

Изворът в iuliuscaesar.blog.bg е писан от ромей (римлянин),който е отделил своя език под термина "нашия език",и отделно от него е споменал за езика на римляните! А оригиналът е писан на гръцки,ще рече- на официалния език на ромеите по онова време! Това не те ли смущава и не те ли кара да се съмняваш във верността на превода? А ромей от 7 в. толкоз добре ли ще е познавал Българите и "славяните",че да знае дали езиците им си приличат или не?
цитирай
14. shtaparov - --"-- (продължение):
06.02.2013 02:09
Тъкмо тая вечер по "Виасат хистъри" излъчиха поредното предаване за II-та световна война,в което около 21-21,30 ч. казаха буквално: "Всъщност днешните германци не са потомци на онези германи,за които говори Тацит,а са потомци на множество различни народи и са се появили векове след германите"! Ето мнението на световната научна общественост за германците- и нито дума за Готите! Още ли й вярваш Тигре,или вярата ти е избирателна като онази,която вменяваш на нас?
цитирай
15. rizar - Штапаров ,
06.02.2013 12:25
германския тигър, който е много интелегибилен и готин човек, защото е и "гот', просто се връзва на грешните предпоставени понятийни дефинции, като "народност" (ethnicity) и нацио (натио) , които по времето на Касиодор и Енодий не са имали този смисъл в който се опитват да им вложат.
Българите са били федеративно понятие, а готите, които са били и федерати, не са имали възможност да получат промоциите на обществените служби "ол инклузив", затова и има разграничение между тях. Затова и по-късно се обединяват и след 7 век. няма готи на Балканите , а само Българи.
цитирай
16. germantiger - ;)
06.02.2013 22:20
Всъщност дуклялнския клисар е написал - "Готите, които не са славяни и не са българи, много се заобичаха с българите... " ;)

Българите днес са микс от българи, славяни, траки, кумани, печенеги, татари, турци, гърци, юруци, черкези, цигани и още десетли по-малки етногрупи.

На Балканите пишеш нямало готи... след 5 века любов с манафите от Босфора и българи няма.

Пизидийски извора не е при цезаря, а лично съм го набирал аз от моя книга за българска военна история - пропуснал си драги.

Много държа да ми драснеш защо Енодий е преведен неправилно от светилата в науката, а ти го превеждаш правилно в оригинал, нали?!

Пак сериозно те питам, защото бягаш от отговор:

КОИ СА ТИ ИЗТОЧНИЦИТЕ

КОИ СА ПРАВИЛАТА НА АНГЕЛОВИЯ АНАЛИЗ, НЕ ФАНТАЗИРАНИ ОТ ТЕБ, А ЛИНГВИСТИЧНО МОТИВИРАНИ

ЧЕТЕШ ЛИ КЛАСИЧЕСКИ ЕЗИЦИ

РАБОТИЛ ЛИ СИ С ИЗВОРИ В ОРИГИНАЛ

Несъмненое ти и Гета сте интелигентни хора и винаги ще ви боли, че не можете да имате световната слава и величие, но не бива това да ви комплексира - вредно е!

Рицарю, ще прощаваш, че не се връзвам на православните килимявки, нито на ничии митри, но виж на веас за готите "хептен" никой не ви се връзва ;)
цитирай
17. germantiger - ВДРУГИДЕН, ЗАЩОТО УТРЕ ЩЕ СЕ ТОПЛЯ СЪС СЪНАРОДНИЧКАТА ;)...
06.02.2013 22:57
... ТА ВДРУГИДЕН или утре в ранния следобед при време СЕ АНГАЖИРАМ ДА ВИ ПОСТНА КАКЪВ ДЯЛ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е ТУРСКО И КОГА...

Това пак казвам - не трябва да ви комплексира - ще цитирам и източника и той е от... червено време, когато турчака го мразеха и "немож" ги заподозря в лИбов към него, и други "неща" ще ви набера до ден-два - примерно НАСЕЛЕНИЕТО НА ВАРНА ДО КРАЯ НА 19-И ВЕК НАД 90% ТУРСКО, ГРЪЦКО И ЕВРЕЙСКО и само няколко процента българско - "абе" истини
цитирай
18. germantiger - ...
07.02.2013 14:00
ЕТО КАКЪВ ТУРСКИ ЧЕРПАК Е ВЛИЗАЛ ВЪВ ФУРНАТА НА БАБА ТИ... вероятно:

Източник или "ресурс" Български военен Атлас - писан по червено време - време в което срещъ турчака османлия имаше заслужена омраза!

- ОБЛАСТТИТЕ ОТ ДОЛНОТО ТЕЧЕНИЕ НА ДУНАВ, ВАРНЕНСКИЯ КРАЙ, ДОБРУДЖАНСКИЯ, БУРГАСКИЯ ДО АХТОПОЛ ПО КРАЙБРЕЖИЕТО - 75% ТУРСКО НАСЕЛЕНИЕ

- ОБЛАСТИТЕ НА ТЪРНОВО И ЦЯЛА, ДА ЦЯЛА СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ - 25% ТУРСКО НАСЕЛЕНИЕ

- ОБЛАСТИТЕ НА ПЛОВДИВСКО И РОДОПИТЕ, ЗАЕДНО С БЕЛОМОРСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ - НАД 30% ТУРСКО НАСЕЛЕНИЕ

- ОБЛАСТТА НА ЧИРПАН, ХАСКОВО, СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК........ 90% ТУРСКО НЯМА ГРЕШКА

Това е къмм средата на 16-и век - факт!

Друг факт - Варна в края на 19-и век, вече сме се освободили по-голямата част население, всъщност огромната е от гърци, турци и цигани и проценти малко българи. В СЛУЧАЯ СА ПРЕДСТАВЕНИ ДОМАКИНСТВАТА КАТО ЗА ВСЯКА ОБЛАСТ ТЕ СА РАЗЛИЧЕН "МАЩАБ" ДОМАКИНСТВА В ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ. Областите в западна България ги пропуснах но тази статистика обхваща и тях - там също има небългари, но до или под 10% според областта.

...

При желание може да проследим цялата българска история и да я сравним с германската

Първо къде сте ходили по света (значи сте се смесвали)
Второ колко са ви владяли и македонци и римляни (пак сте се миксирали, нещо повече - победени сте били)
После византийци почти 2 века - отново победени и владяни
После турци почти 5 века - помохамеданчвани, предаващи своята религия помаци, трагично клани (пиша го без ирония) с отнемани деца и жени

А през ранното средновековие кога иде реч за готи и всякакив - знаете що народ е минал, ръшнал и мачкал земите на дн. България - може би десетки племена...

В този ред на мисли германските земи никога не са превземани от римляни освен западните им по рейнски области и то за периоди от време, докато Тракия е била векове леш. И Германия никога не е била под чуждо робство итн итн итн

...

При желание мога да сравня СКАНДИНАВСКИЯ ПОЛУОСТРОВ С ВСИЧКИ КАНДИДАТБЪЛГАРИ ПО СВЕТА - КОЛКО "ВИЕ" СТЕ МЕСЕНИ И КОЛКО ЧИСТО И ДО ДНЕС ПОВЕЧЕ ОТ ВСЯКА ДРУГХА ЧАСТ НА ЕВРОПА Е ВСЕ ОЩЕ СКАНДИНАВИЕТО (независимо от пробива на емигранти там и абсурдната им социална система всъщност системи). Може да коментираме кой "извор" народен и демографски, етнически е по-чист ако щете и къде са ви траките днес във Фригия - в Анатолия ги намерете - чисти и сияйни, а аз ще покажа истинската сияйност в Исландия и Швеция и Норвегия - моля ;)

Някой да не ревне сега какъв съм антибугарин:
- българско инфо и клипове съм показал и показвам на бол небългари познати и мои роднини по света
- давал съм конкретни идеи на бгнационалисти и малко от тях бяха възприети, че даже и плод дадоха
- научил съм една небългарка на доста сносен бгезик, макар и смешен като произношение
- рядко, но съм спорил и с германци и австрийци в полза на някои български неща

Когато плюете и грабите германо-скандинавско винаги ще реагирам, за мен няма проблем, няма умора и го правя от дете - това дори ми е "кауза" и смисъл, аз живея и за това - ако не ви отговоря то е или защото не съм ви обърнал внимание или защото съм болен, или ангажиран горещо с мома или дама. Във всеки друг случай ще ви отговоря с бол познание, премного страст и винаги с добросъвестност над вашата!

Когато наглеете с мен - ще го правя и аз, когато сте човеци - човек съм и аз.
цитирай
19. aristotelis - кутригури...хуни....Утигур....готите....Прабългари...тюркски....оногури...Славяни...?
08.02.2013 15:59
кои са тези неграмотни и варвари племена?
Учениците от испания благодарят на гърция
GRACIAS GRECIA - Video Febr 2013
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=huzfSsSwT5Y#!
цитирай
20. get - @ 11. aristotelis - кои са тези неграмотни и варвари племена??????????????
10.02.2013 13:35
- Не само е удивително а и унизително е че, блогърът(притендиращ за интелект и ученост ?) не съзнава елементарни неща относно собствената си история ?!

- Но какво да се прави (?) когато фанариотската пропаганда се повтаря дословно(безкритично) - това се отразява съответно и на "грамата"(ГРАМОТНОстта) на този който я е получил в Лицеус(а), което е понятие(за негово сведение) от един корен с българското проСВЕТа :(( !

- Хайде, сега за "домашно", да прочетеш, разбереш и обясниш произход и значение на думата "Lyceum"( което било Latin-ска заемка от the Ancient Greek) "Lykeion" :)) ?!
цитирай
21. voulgaros - ЛИЗАЧО ГЕТ. . . . . . . . . . . ТОВА Е ЗА ...
11.02.2013 11:03
ЛИЗАЧО ГЕТ...........ТОВА Е ЗА ТЕБ.



циклотомиа-кос,киклос=цикъл,циклон-ос-иа,циклос+опс-циклопос-иа,краниметриа-змос-кес,хетерос-а-и,хомос-хомонимос-омоним,хомо+хетеро,хетера-ос-и,сима-семантика-ос,полисемиа-ка-змос,пара+онома-паронимос-а-ика,левент-ис=юноша-млад мъж,метохос-метохи-иа-ес,анатокизмос-цизмос=ъм,оидима-едема,дропсиа-хидропсиа-кос,диапедао-диапедезис+диапедан-левкоди
апедеза,талиа-ес-талос,малариа,дизентериа-кос,пеллагра-ика-ос,хлорофилл-иа-ес,гавра-и-ес,ендокринологиа-кос-змос,ексо+,хлор-ос-хлорикос-а=чен-чни-чност,фарос,фенерос-иа-ес-фенерик-ос,полинезиа-кос-полинесос,немезис-ка,миоглобин,хемоглобин,хемофилиа-кос,парадизос-парадозиа=парадаиз,меродиа,пестис+каедо-лат.=пестицид-и-ос-ес,микотоксин-ес-токсидос-иа-ес,токсикос-токсид=чен-чни-чност,БООС+П/ФОРОС-БОСФОРОС=ПОРОС,палагонит-е-ос-ис-ика,геномос-ги+номос-гномос-иа-ес=гном,пигмеос-пигми-пигмиес-ка-пигме-пигмеи-ес,оикоменос-оикумене,екуменизм-ос-ика,халиби-ес-халди=желязо,фантасиа-зма-ос-ика=въображение,мимезис-а-мимос,мимика,мимикриа,амвона-амвонос,палмитин-а-ос,коензим-ос-нос,ензимонос-ензимиа-кос,акетилос-н=ацетил-ов-ен,праксис-ка,фонограф-ос,елегиа-кос-змос=чност-чен-чни,етиократиа-змос-кос,епителиа-епител-ос,хиста-хистос-киста,хистологиа,ефимерика-ефимерос=ен-ност-ичен,саламандер-риа-рос-ес,кутиа-кутис-кес=кутии,молибдос-молибденит-молибденон=ум,трибоелектрика-ос,трибологиа-змос,епитропи-ос-ика,тиреоидизмос-а-ика,хипертиреоидизм-ос-ес,енцефалографиа-кос-зма,епистаксис,антисептикос-а-антисепсис,каптагон,психопатогенос-икос=ност-ичност-ата,психотроника-ос=ни-нен-ност,хетера-хетере-ос,прохерезис-а-кос,катакомбос-а-иа-ес,атараксиа-с,психотика-ос=чен-чни-чност,псионика-ос,парабола-ика-изма-измос,парантиа-с,шунгит-зеолит-а-ес-клиноптилолит,емпатиа-ос-ка,киклотронос-циклотрон-иа,идилиа-кос-кес-змос=чен-чност,електрокардиограмма,космонавтос-наутика,драма,драматика-змос,мелодиа-кес,мелодрама-тургиа,скафандер-ос,периегеза-та-ис,кератокомос,кератопатиа,колагенос-иа-икос,лидокаин,офталмологиа-ос,катарактис-ка,пластика-цизмос-пластикос-змос=чен-чност-чна+и,кератопластика,еснафиа-ос-ес,пурпур-ос-он,хермелин,мантиа-с-кос,хиромантиа-ес-кос-змос,пирос-пироманиа-кос-пироманос,маниа-маниакалиа-маниакос,мелонгена-е-он-ос,мелас-меланос-н-меланин,халибдос-халибден-ион-ис,хомофобиа-ос,хетерофобиа-ос,хетерофилиа-кос,хомофилиа-кос-змос,фантазма псевдологиа-зм,плутократиа-ос-змос,махена-махина=машина,миханиа,миханикос-стос=машинист,лихнис-лигнис-лигнитос-лигнитика
лихнос=ен-ни-ност=светъл-светли,ламбда-ламбдаизмос-ика,пигмалиа-он,ергасиа-ергатив-е-ос-иа,херос-хероикос-ХЕРОИН,хиподемиа-кос-демос,лебедос-иа,фраза-ика-ес,перифраза=ирам-иране,фразеологиа-зми-змос,тромб-оза,систола,диастола,исхемиа-кос=чен-чна-чност,меритократиа-ос-змос,халос-и-иа-ес=халосни-халосен,генерос-генерикос=чен-чни-чност,сфрагос-сфрагиа,сфрагистика-ос,идиоктис-идиоктиа-идиома-идиокиа,склероза-ис,атеросклероза,лигида-ос-нос-лигиден=ни-ност,механика,механикос,механизмос,електротерапиа-евтика-зма,биоенергиа-кон,ерго-ергон,ергономиа-кос-змос=чен-чност,акроним-ос-ика-акрономиа,
цитирай
22. get - @ 21. voulgaros - Много-словието не е ученост - пример е, за на"ученост :) !
11.02.2013 19:52
- Не ми давай съвременни думички ... производни от, от псевдо гръЧки(!) - говори ми защо старите ви "гръцки" аз ги разбирам а вие не можете да си ги преведете ?!
От това всичко, което си ми наредил ... обясни ми тези, които действително имат аналог в древността:
а/ БООС+П/ФОРОС-БОСФОРОС=ПОРОС(на което турската калка ИстанБул е дословен превод)
б/ Аполон Pajavo
в/ Деспойна "ЛикоЗура"
г/ Зеус Лик(а/e)он
д/ LykoPhron
e/ Hellios
д/ Plato(n)
е/ Коринтос
ж/ волинтос
з/ Да(е)далос-Ариадна-АуроДита(втората част е родита, досущ както са назовавали Родос-Родити)
и/ АркаДия; АркТурос
й/ потамос
к/ пирос
л/ перипл(а)ус (преминало в по-късно "перипъл")
м/ "Lyceum"-"Lykeion"
н/ Ойко-менус; и близката немя дума ди"олкос
о/ а-пойкия
п/ Посей-дон(ос)
р/ цял квартал в древна Атина с име Пеларгик, а от там Пелас("черньо" ли означава ?)
с/ дойката(е)(на ДивоНисио) с три имена Неса/Ниса и Мистис/Мили(т/ц)а ... за която "финикийците" живеещи в град Скитополис, казват че е погребана там (?)
- Какъв е този бог, който хем Аполон, но още и с прозвище Карнеус(честван през зимните дни от атиняни)
- Кое е по-старото име на богинята ? - "Хера" или "Кора"
- Деметра, каква е "гръцка" или "фригийска" - ако е първото, защо Демостен, Платон и др. говорят че е заета от Фригия, където тя е известна още й с имена - Ки(Си)бела, още и Кубаба ... а по на юг с името Хубар ... ?
- А защо казват, че фригийският е по-стар, ако не и най-стар(според Псаметих египетски) - предполагам знаеш значението и митът за фригийската дума означававаща пресен-топъл хляб "б(п)екос".
- А да си чел, че гръцката дума за жена "гинайка" иде от фригийската "кинайка" ... но която на изток от тях(на персийски) звучи, като "(ж)Зена" ... а от там, собствено име на гръчки за жена "Зина-Зенобиа-Зое" ... последното превеждащо се в смисъл "живо(т)" ... това е казано от раз, от един много по-голям списък на езикови паралели, приети по презумпция за "гръцки" ... но намиращи обяснение на български ... което е невероятно, защото според вас сме пришълци ?!
цитирай
23. voulgaros - Много смешно ги пишеш. . второ много ...
11.02.2013 20:29
Много смешно ги пишеш..второ много смешно ги изговаряш....НЕЗНАЕШ НИТО КАК СЕ ПИШЕ , НИТО КАК СЕ ЧЕТЕ.

ТОЛКОВА СИ БЕЗПОМОЩЕН, СЕРАФИМОВ ЛИЗАЧО.
цитирай
24. rizar - Името на Арес например не е гръцко също
11.02.2013 22:00
aru ; arusn - слънце , огнен цвят

alov ; elo - индоевропейски основи за "горя"

Kandaon o deos Trakikos o Aris - Крилатия диск на тракийския бог Арес

гърчави вулгарос и аристотелис манафчета такива скрийте се някъде
цитирай
25. get - Много смешно ги пишеш. . второ много ...
11.02.2013 22:36
voulgaros написа:
Много смешно ги пишеш..второ много смешно ги изговаряш....НЕЗНАЕШ НИТО КАК СЕ ПИШЕ , НИТО КАК СЕ ЧЕТЕ.

ТОЛКОВА СИ БЕЗПОМОЩЕН, СЕРАФИМОВ ЛИЗАЧО.


- Хаха - баба ти, която те плашеше с "аркутата-мечка" ли те учи на гръЧки :)) ? - Пък и кой да ти каже, след толковаа много езикови и граматични реформи на гръчкият "език" ?!
- Каракачанче, не разбираш ли, че сте жертва на езиковите и граматични басни създадени от Александрийската схола, където най-големи елинисти, са СЕМИТИ по произход ?!
- Знаеш ли, че по времето на латинското владичество над Магна граеция ... Солун са го наричали "Вторият Ерушалаим"(?) - знаеш ли по каква причина :)) !
- Ай прочети книгата от "гръчкото" освобождение започнало с войната на адмирал Ушаков и Кадир, които освобождават о.Корфу(18 в.) ... откъдето е родом "гръцкият" възрожденец Елефтерис Вулгарис. В тази книга половината топоними ... ги разбирам и аз НЕгърка, остров Видо, село Горица - Хахаха ?! - все на Цист гръЧки :) !

- Ще ми отговаряш ли по същество на въпросите ... или да продължавам да те мачкам объркана главо ?! - говореща на един от поредните реформирани ... езици, които ги знаем за гръцки ?
- Между другото - явно не знаеш, че първата граМОта на гръцки език се пише, от Дионис Тракиец(170–90 пр.н.е.), който после александрийските елинисти-евреи го прогонват ! :((
цитирай
26. voulgaros - oooO- НЕЗНАМ ГЕТ. . . В ГРЪЦКИЯ НЯМА ...
12.02.2013 10:33
oooO- НЕЗНАМ ГЕТ...В ГРЪЦКИЯ НЯМА НИТО ЕДНА ДУМА ОТ СЛАВЯНСКИТЕ ЕЗИЦИ..А
ПЪК ДОРИ ВАШИЯТ ВУЛГАРСКИ ЕЗИК Е БИЛ ТЮРКСКИ ЕЗИК = ТОЕСТ НА ПРАВУЛГАРИТЕ.. И БЛАГОДАРЕНИЕ НА КИРИЛЛОС И МЕТОДИС СТЕ ПРЕМИНАЛИ НА ИНДО-ЕВРОПЕИСКИТЕ ЕЗИЦИ===НА ВИД СЛАВЯНСКИ...БЛАГОДАРЕНИЕ НА МАИКА ВИЗАНТИА И БРАТЯТА ОТ ТЕСАЛОНИКИ


ВЪВ ВАШИЯ ЕЗИК ИМА ХИЛЯДИ ГРЪЦКИ ДУМИ....А НЕ ОБРАТНОТО...В НАШИАТ ГРЪЦКИ ЕЗИК НЯМА НИТО ЕДНА ''''ВУЛГАРСКА ДУМА'''' ----КАКВОТО И ДА ЗНАЧИ ''ВУЛГАРСКА''.??

Я МИ ДЕФИНИРАЙ ''ВУЛГАРИН И ВУЛГАРСКО''
ИСКАМ ТОЧНА ДЕФИНИЦИЯ КАКВО ОЗНАЧАВА ''ВУЛГАРОС''---ТУИ СЛАВЯНИН ЛИ Е ..ТЮРК ЛИ Е...ЦИГАНИН ЛИ Е..КРАДЛИВ ПРОСТАК ЛИ Е ??
ЩО Е.., ГЕТСКИ СЛАВЯНИНО ????
цитирай
27. get - - Не знаеш ли ?
12.02.2013 14:34
voulgaros написа:
oooO- НЕЗНАМ ГЕТ...В ГРЪЦКИЯ НЯМА НИТО ЕДНА ДУМА ОТ СЛАВЯНСКИТЕ ЕЗИЦИ..А
ПЪК ДОРИ ВАШИЯТ ВУЛГАРСКИ ЕЗИК Е БИЛ ТЮРКСКИ ЕЗИК = ТОЕСТ НА ПРАВУЛГАРИТЕ.. И БЛАГОДАРЕНИЕ НА КИРИЛЛОС И МЕТОДИС СТЕ ПРЕМИНАЛИ НА ИНДО-ЕВРОПЕИСКИТЕ ЕЗИЦИ===НА ВИД СЛАВЯНСКИ...БЛАГОДАРЕНИЕ НА МАИКА ВИЗАНТИА И БРАТЯТА ОТ ТЕСАЛОНИКИ


ВЪВ ВАШИЯ ЕЗИК ИМА ХИЛЯДИ ГРЪЦКИ ДУМИ....А НЕ ОБРАТНОТО...В НАШИАТ ГРЪЦКИ ЕЗИК НЯМА НИТО ЕДНА ''''ВУЛГАРСКА ДУМА'''' ----КАКВОТО И ДА ЗНАЧИ ''ВУЛГАРСКА''.??

Я МИ ДЕФИНИРАЙ ''ВУЛГАРИН И ВУЛГАРСКО''
ИСКАМ ТОЧНА ДЕФИНИЦИЯ КАКВО ОЗНАЧАВА ''ВУЛГАРОС''---ТУИ СЛАВЯНИН ЛИ Е ..ТЮРК ЛИ Е...ЦИГАНИН ЛИ Е..КРАДЛИВ ПРОСТАК ЛИ Е ??
ЩО Е.., ГЕТСКИ СЛАВЯНИНО ????


- Ами питай баба си, как се казва "стомна" на гръцки ... а жито ?
- Иди прочети Платон, който обяснява от къде с какъв произход и какъв е смисъла на грачката дума за "река" ?
- Отговори ми, защо на Аристотел училището, се нарича Lykeion - какъв е смисъла на тази дума ?
- Обясни ми, смисъла на названието на цяла географска област в Гърция, "Беотия-Виотия" ?

- Това за начало ! :(
цитирай
28. demograph - Полезно!...
13.02.2013 22:42
шведите описват Първа Скандинавия точно в този район, но не я назовават така, а Аси/Ази или нещо подобно. Ще се ровя с удоволствие.
цитирай
29. demograph - Фоменко казва, че Елада е създадена от фалшификатори като Поджо Брачолини и Петрарка-плутарх
13.02.2013 22:45
get написа:
voulgaros написа:
Много смешно ги пишеш..второ много смешно ги изговаряш....НЕЗНАЕШ НИТО КАК СЕ ПИШЕ , НИТО КАК СЕ ЧЕТЕ.

ТОЛКОВА СИ БЕЗПОМОЩЕН, СЕРАФИМОВ ЛИЗАЧО.


- Хаха - баба ти, която те плашеше с "аркутата-мечка" ли те учи на гръЧки :)) ? - Пък и кой да ти каже, след толковаа много езикови и граматични реформи на гръчкият "език" ?!
- Каракачанче, не разбираш ли, че сте жертва на езиковите и граматични басни създадени от Александрийската схола, където най-големи елинисти, са СЕМИТИ по произход ?!
- Знаеш ли, че по времето на латинското владичество над Магна граеция ... Солун са го наричали "Вторият Ерушалаим"(?) - знаеш ли по каква причина :)) !
- Ай прочети книгата от "гръчкото" освобождение започнало с войната на адмирал Ушаков и Кадир, които освобождават о.Корфу(18 в.) ... откъдето е родом "гръцкият" възрожденец Елефтерис Вулгарис. В тази книга половината топоними ... ги разбирам и аз НЕгърка, остров Видо, село Горица - Хахаха ?! - все на Цист гръЧки :) !

- Ще ми отговаряш ли по същество на въпросите ... или да продължавам да те мачкам объркана главо ?! - говореща на един от поредните реформирани ... езици, които ги знаем за гръцки ?
- Между другото - явно не знаеш, че първата граМОта на гръцки език се пише, от Дионис Тракиец(170–90 пр.н.е.), който после александрийските елинисти-евреи го прогонват ! :((

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rizar
Категория: История
Прочетен: 1074502
Постинги: 163
Коментари: 1630
Гласове: 913
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031