Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2015 19:34 - Генезиса на т.нар. Герман(ц)и
Автор: rizar Категория: История   
Прочетен: 3500 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Сега да се върнем до ГЕНЕЗИСА НА самите германци.

 

Ирано-европейското ( ако някой иска да си го тълкува индо-европейско или индо-германско , напълно манипулативни и отдавна отхвълрени наименования) на населението познато от изворите, като келти, скити , сармати , масагети и т.н.

 

Изтънчената латинска публика очарована от завоевателните походи на Цезар иска да научи какви хора все пак той е подчинил за республиката превърната после в империя.

На земите западно от Рейн до Одер/Висла живее келтско население, което обаче за да бъде различено от келтите на Верцингеторикс (лат. Vercingetorix) , транслитерирано и като Версенжеторикс ,  получава латинското име - "германи" . Тези германи са различавани от сарматите, единствено по начина си на живот, тъй като много автори признават , че по генетивни или расови белези, те не могат да бъдат отличени от последните. В тази блатиста, гъстозалесена, но и слабонаселена част на Европа, живеят племена, които навлечени с кожите си и обути с нещо, като старите наши опинци , смърдят от километри и затова са наречени от римляните (цивилизованите келти) - германи .

 

Това име не означава нищо друго освен ирано-европейското име за топлина, горещина.

Същата дума имат и келтите на Балканите (беси, серди, гети и т.н.) погрешно дефинирани от траколожката наука , като траки.

Южните балканци, елините имат същата дума, но вече модифицирана на старогръцки , като  term .

Ирано-европейската дума е * g(h)erm  - Топъл, горещ

Същестува дори такъв обряд Герман (Джерман) -Горещница.

 

И тук достигаме и до ядрото на въпроса - днес съществува един град в България, който се нарича Сапарева баня и буквално отговаря на своето старо наименование -  този град се е наричал -

Прокопий Кесарийски, „За войните“, ІІІ, 11, 21: Германия, която лежи между Тракия и Илирия (Γερμανία, ἣ Θρᾳκῶν τε καὶ Ἰλλυριῶν μεταξὺ κεῖται); „За строежите“, ІV, 1, 31: крепостните стени на Гермае и Пауталия (Γερμαῆς τε καὶ Παυταλείας τὰ τείχη); Константин VII Багренородни, „За темите“, 56, 6: Германос (Γερμανός).

 

Значи ЕКЗОНИМА германи , в крайна сметка не означава , просто - горещите, топлите,  а  "сапарените" или просто "СПАРЕНИТЕ".

 

За да докажем, обаче, че това наше твърдение е вярно, ще прибегнем и до методологията на Натан, който по свой път е достигнал до съкровеното име на тези ираноевропейци.

http://marknatan.blog.bg/history/2010/11/12/etimologiia-na-nazvanieto-lukanka-i-podkrepa-na-etimologiiat.633479

Когато имп. Каракала ,Луциус Септимиус Бесианус(211-217)-(

Lucius Septimius Basianus) ,побеждава "германците" и в тази чест му е присъдена титлата "Германикус" той си прави шегата,като казва ,че могат да го нарекат и Луканикос,(Лукания-район в южна Италия) ,което означава и наденичка,колбаса ""луканка". От тази любопитна подродбност ,отново разказана в История Августа ,разбираме и етимологията на гръцкия "суджук" луканикус ,любим и приготвя и от власите в България ,на влашки луканка.Намираме потвърждение и за обидния,презрителен характер на названието "германци",което е прякор и ,което мисля показва,че без съмнение съм прав означава презрителното спарените,запарените,което напълно се потвърждава и от казаното от Каракала..

 

 

Следователно, името значението на името "ГЕРМАНИ" е засечено по един ономастичен , по един хидрографски и по един селищен метод и напълно отговаря на значението си.

 

Германи -спарените, запарените, луканчовците.





Гласувай:
4



1. germantiger - Позьдрави ;)
11.05.2015 22:01
А аз си мислех, че германи било от древногерманското - гер-копие и Ман-родоначалника на всички "колене" германски племена, а то било спарени :)

Българите със сигурност са германи, убедил съм се от опита ми, че много от тях смърдят (дори днес) !
цитирай
2. marknatan - Aле-мания швестер, добре че ...
13.05.2015 15:04
Aле-мания


швестер, добре че турчета и полячета ритат топката за Алемания- але всички и мания, швестерите манияци
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rizar
Категория: История
Прочетен: 1074573
Постинги: 163
Коментари: 1630
Гласове: 913
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031