Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2012 00:23 - Днешните българи в Турция и дали след няколко години ще имат Османска империя?
Автор: rizar Категория: История   
Прочетен: 11881 Коментари: 16 Гласове:
10

Последна промяна: 16.10.2012 00:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Днешните българи в Турция

 

 

Тук няма да говорим за българите изселници мохамедани, но за останалите по една или друга причина българи в пределите на днешната турска държава.

Изходните точки, които ни индикират наличието на различни ядра на българската народност в земите на турците  се формират не само преди и през времето на византийското средновековие, но и  в самият му край по

време на нахлуването и окупирането на тези територии от османлиите . Така например, по запазени данни П.Р. Славейков ни съобщава, че множество жители на Търновград са прехвърлени в областта Витиния. през 1395г. Ние знаем само за Искандер, но не знаем, колко от войните му са българи приели исляма и влели се в редиците на неговата армия, разпръскваща славата на пророка в земите на Мала Азия. Отделно на това хилядите роби българи християни, които така и не приемат исляма. Не е случайно и преселението на голям брой българи през XVI в. от Европейските земи на османлиите в античната област Витиния, около градовете Бурса и Чанакале.

Освен Витиния  още през XII в. Мала Азия, като малка “византийска”отломка след разпадането на Селдужския султанат възниква цяла българска държавичка – Киликийската Българска държава. Съществуването на български владетелски родове и царе, даже известни кралици, като Катерина и споменаването на “българското “ племе са напълно доказани от П. Коледаров и Е. Венедикова. За съжаление днес внукът на достопочтимата госпожа , вместо да продължи великото дело на родителите си, се е заровил в изследването на разни апотропейни артефакти или казано с други думи амулетчета и кокалчета, когато благодатната тема за историята на българщината изисква няколко сериозни етно-графо-археологични[1] експедиции. Колкото –толкова. Навремето България раждаше титани, днес ни управляват джуджета от рода на онези за които казваха мани –мани.

Тези джуджета дори са и толкова глухи, че не реагираха на откровеното заявление на “новобранецът” в международните отношения Ахмет Давутоглу.  Този синковец на еничар и наследник на Авраама, удиви целокупниото балканско население с предложението за възстановяване на Османската империя. Тази чудновата за европейците идея, защото европейците искат обединена Европа, а не ново  раково образование на смахнати ислямисти беше предложена по време на едно посещение на въпросния екземпляр в Сараево , почти в центъра на Европа.  Защо пък българската държава да не поиска възстановяването на исконните български земи в Мала Азия, където са осеяни географските места с името на българите ???

Ще кажат някои аргументите на историческите факти са толкова имагинерни за сметка на 70-те милиона турци.

Тук няма да обясняваме, какво означава етнонима “турци”. В днешна Република Турция живеят обаче, твърде много хора, които въобще нямат нищо общо с турците.

Да видим защо нямат нищо общо ?

Малцинствата в Турция сега 25-30% от ,който 20% са кюрди. В Анкара през 1922г.  с триста зора Мустафа Кемал успя да кандиса селждуките да не се разделят от истанбулските османци, обещавайки да им даде столицата и управлението.

Това беше добър ход за 20-те години на 20-ти век, но заложи бомбата, която днес ще взриви съвременната Турция.

Докато имаше османлии кюрдите не шаваха, даваха им тлъсти постове, помагаха им и ги толерираха спрямо централномалоазийските селджуки, които нямаше къде да шават между чука –османлии и наковалнята- кюрди. След втората световна война, обаче кюрдите се активизираха, социалните , а и етнически идеи и тях не ги подминаха. И лека по-лека хората осъзнаха, че си нямат държава, която трябваше да имат по Севърския договор .

Севърския договор – една мимолетна салфетка в очите на Великите сили, които се изтриха мелодично с нея и я изхвърлиха веднага , щом отмина обаче трагичната партитуда, така , предпочетоха да не се напъват много-много и отрязаха квитанциите на гърци и кюрди, които можеха прекомерно да се засилят и да разстроят  техния концерт.

Даааа, концерта продължи, но концерта в новата Турция не тръгна на добре. Нямаше вече, кой да помага на кюрдите и османлиите гледаха с едно око на анкаристите. Но дойде Хитлер, след това Желязната завеса и като, че ли позабравиха за вътрешните си проблеми. Те обаче, като вмирисан паламуд откриха 100 годишната рана и още преди времето на Втората иракска война залютяха болезнено.

Така държавата е обединена несъмнено от силните на деня , но разделена от трите свои съставни части, които заплашват да я разпарчатосат при първия сериозен повей. И ето дойде Иракската война, а след нея разрива с Израел, войната в Сирия и днес Турция влезе в голямата пробка на световната политика.

 Какво стана по това време с българското население?  
Според българския изследовател Иван Алтънков от началото на 20-ти век до 1925 г. от Мала Азия се изселват насилствено или доброволно около 350 000 българи.
В самата Турция по потвърдени данни днес има около половин милион криптобългари ( около 30 000  в Одрин и околноста, 12 000 в Истанбул и около 350 000 в Мала Азия), към тях ако сложим и изселниците на потурчените българи, си правете аритметиката. И до днес на изток от Босфора ги наричат гявури.  Според Ангорският договор между България и Турция подписан на 18 октомври 1925 г.  задължава последната да изплати обезщетения на българските бежанци от Източна Тракия и Мала Азия прогонени по време на Междусъюзническата война от 1913. Договорът и до днес не е изпълнен.

Обаче България съвестно си изпълнява всички международни спогодби. До скоро изпълнявахме спогодбите от Ньойския договор, сега имаме още близо десет години да изпълняваме Парижкия мирен договор, а колко време ще изпълняваме малтенските задължения , това може би ще зависи от наличието на юридически наследник, което при продължаващото предателство и геноцид на това население може и да не се изпълни.

Както и да е, е не е както и да е, но е много зле.

Да хвърлим все пак един светъл лъч в тъмната пещера на българската орисия.

Преди няколко месеца един български поп отишъл  на алъш-вериш в Истанбул , минавайки през Одрин , тамошните турци му се хвалели  (като чиляк от стар сой, дядо поп поназнайвал езиците на бившата империя – сиреч, български, турски и гръчки). Те не, че турците не знаели български език, но нейсе разговорът бил на езика на домакините.

-“Папаз ефенди , ти знаеш ли , колко фабрики, заводи, предприятия тука построихме ” – казали  засмяно те – знаеш ли колко сме напреднали и колко още ще строим и напредваме”.

Дядо поп, със свойственото му балканско достолепно взиране във философията на историята,от сой и род , преживял хиляди години , няколко империи, царства, соцкомуни, евромаймуни и всякаква сволоч,  въздъхнал пък рекъл –

“Ех, чоджум  ... и ние строихме 45 години, чукахме, лопахме , правихме и ние напредвахме в светлото бъдеще, ама като ви отнемат пазарите и вие ще ядете същата хурка  като нас “. Та на световните пазари на политиката Османска империя отдавна е умряла работа

Изпадналата вече в Гражданска война Турция, освен османска има и друга идея – път към Европа. 15 милиона полугладни истанбулци не можеш да ги залъгваш с Дунав-мост, пардон канал Босфор-2 и прочие неосъществими проекти.

Европа има проекти, но те не са свързани с алах акбар, а с приемане на европейските ценности, които минават волю-неволю и през отказване на фундаменталния ислям, а и във възможни конфесирания в християнство.

Някой ще рече полудял си Павле, но да не бърза да прави сметките без да поотвори и види кои са османлиите и кои са приелите исляма българи и гърци на Босфора. Комай голям процент от тях ще излезат потомци на потурчени балканци. Най-паче же българи родом.

Веднъж чейнчаджия –завинаги чейнчаджия – както казва един добър приятел. И тези отстъпници без идеи и празни стомаси ще станат не аятоласи, а християнски “куцовласи”.И докато романите и елинистите се осетят, то ще се съидинят меко босфорските романи с хората от  естествения хинтерланд на Черно Море- сиреч онези мелеси, които останат зад Калотина и не са се превърнали още в маймунарника на Европа. Тогава могат да събудят Симеона. Край Босфора той да заповяда.

Ако аналогията със Симеон мизийски не ви хареса, пробвайте с някой Юстиниан или Македонян.

Сега разбрахте ли коя умряла акумулаторна клетка ще възкресим и заквасим с милионите български наследници на тази част от Евразия.



[1] Така ги е нарекал сам П. Коледаров, който за съжаление не успява повече да се върне на темата за българите в Мала Азия.





Гласувай:
10



1. анонимен - Ястреб
16.10.2012 06:27
Чоджуум, похлопай на вратата на някой доктор, специалист по хлопащи дъски на главите, дорде не е станало много късно!
Бръщолевиш от тема на тема с някакви фантасмагорични теории, на коит дори македонците се кокорят!

Понякога се чудя къде му е главата и къде му е гъза на българина, но по-често се чудя, дали изобщо има глава!
цитирай
2. rizar - На такива глупаци като тебе
16.10.2012 10:33
въобще не е нужно да се обеснява, че през 88-ма никой не вярваше, че СССР ще се разпадне, а през 90-те си мислеха, че след 2-хилядната година всички ще пътуват на Марс. Но реалностите и възможностите са съвсем други. Така и тюркския глинен колос няма да издържи на уингс оф чейнджс.
цитирай
3. анонимен - na turcia sadbata i e da bade razcepena na nyakolko darjavi
16.10.2012 15:56
i te turcite si go znayat 6toto sa sbir6tain ot nad 58 etnosa.istinskite turci sa ne pove4e ot 8 miliona i moje bi tova 6te im ostane ot mnogo blyanove-edna malka darjavi4ka v anadola pri pyasacite.
цитирай
4. zaw12929 - Бедна ви е фантазията, скопена от ...
16.10.2012 16:48
Бедна ви е фантазията, скопена от онова време - соца
То поне даваше възможност на хората да бъдат грамотни, да пишат на правилен български език.
Това, което ни се случва е в изпълнение на една програма на новите ни приятели, господари- казах, бедни умове сме, да разберем, защо бяхме почти 9 милиона, а сега сме 6 и по малко ще ставаме
Можеш ли да мислиш? Защо в България има 1400 джамии- По една джамия на всеки 250 мъже, мюсюлмани... ( жените не влизат в молитвения дом...
Докато глупаците се занимават с комунизма- скоро ще се молят доброзорлям в джамия, за да разберат какво е турско робство, наложено ни от америка
Същата Америка е изпратила хора да регистрират 1310 религиозни секти и те унищожават православната ни християнска вяра.
нЕ МОГА ДА ВИ ПОХВАЛЯ. мОГА РА ВИ ПОПИТАМ ЗАЩО СМЕ НА ПЪРВО МЯСТО ПО БРОЙ НА ДЖАМИИ НА 5.5 МИЛ НАСЕЛЕНИЕ 1400 И СРАВНИ:
ЛИТВА 3.5 МИЛИОНА 4 ДЖАМИИ ВСИЧКО В СТРАНАТА
ГЪРЦИЯ 14 МЛН. 258 ДЖАМИИ
ИТАЛИЯ 35 250
ЧЕХИЯ 10 2
БЕЛГИЯ 11 328
СЛОВАКИЯ 5.5 4
РУМЪНИЯ 22 77
А В ТУРЦИЯ НА 1 ДЖАМИЯ СЕ ПАДАТ 100 000 ЧОВЕКА, ТАМ ДЖАМИИТЕ НЕ СА ОЗВУЧЕНИ, - НЕ ОТИВАТ 5 ПЪТИ НА ДЕН ДА СЕ МОЛЯТ
КАК СА ПОСТРОЕНИ 1000 ДЖАМИИ У НАС - С ВЪНШНИ ПАРИ ...
цитирай
5. zaw12929 - На такива глупаци като тебе трябват МНОГО ОБЯСНЕНИЯ....
16.10.2012 16:56
rizar написа:
въобще не е нужно да се обеснява, че през 88-ма никой не вярваше, че СССР ще се разпадне, а през 90-те си мислеха, че след 2-хилядната година всички ще пътуват на Марс. Но реалностите и възможностите са съвсем други. Така и тюркския глинен колос няма да издържи на уингс оф чейнджс.



Бедна ви е фантазията, скопена от онова време - соца
То поне даваше възможност на хората да бъдат грамотни, да пишат на правилен български език.
Това, което ни се случва е в изпълнение на една програма на новите ни приятели, господари- казах, бедни умове сме, да разберем, защо бяхме почти 9 милиона, а сега сме 6 и по малко ще ставаме
Можеш ли да мислиш? Защо в България има 1400 джамии- По една джамия на всеки 250 мъже, мюсюлмани... ( жените не влизат в молитвения дом...
Докато глупаците се занимават с комунизма- скоро ще се молят доброзорлям в джамия, за да разберат какво е турско робство, наложено ни от америка
Същата Америка е изпратила хора да регистрират 1310 религиозни секти и те унищожават православната ни християнска вяра.
нЕ МОГА ДА ВИ ПОХВАЛЯ. мОГА РА ВИ ПОПИТАМ ЗАЩО СМЕ НА ПЪРВО МЯСТО ПО БРОЙ НА ДЖАМИИ НА 5.5 МИЛ НАСЕЛЕНИЕ 1400 И СРАВНИ:
ЛИТВА 3.5 МИЛИОНА 4 ДЖАМИИ ВСИЧКО В СТРАНАТА
ГЪРЦИЯ 14 МЛН. 258 ДЖАМИИ
ИТАЛИЯ 35 250
ЧЕХИЯ 10 2
БЕЛГИЯ 11 328
СЛОВАКИЯ 5.5 4
РУМЪНИЯ 22 77
А В ТУРЦИЯ НА 1 ДЖАМИЯ СЕ ПАДАТ 100 000 ЧОВЕКА, ТАМ ДЖАМИИТЕ НЕ СА ОЗВУЧЕНИ, - НЕ ОТИВАТ 5 ПЪТИ НА ДЕН ДА СЕ МОЛЯТ
КАК СА ПОСТРОЕНИ 1000 ДЖАМИИ У НАС - С ВЪНШНИ ПАРИ ... ПОСЛЕДНИТЕ 10-15 ГОДИНИ И ПРОДЪЛЖАВА
цитирай
6. анонимен - "демокрация"
16.10.2012 19:44
За 23 години "демокрация" с мълчаливото съгласие на продажни държавници в България бяха построени толкова много джамии,колкото дори и през 5 вековното османско робство не бяха построени.

цитирай
7. samojiva - Най- тъмното е преди зазоряване!
16.10.2012 21:48
Хубавото на цялата тая работа според мен,/ а трябва да има и такова нали, за да сме и малко от малко оптимисти, както се казва/, че земята се върти и времето лети! Не се смейте господа! Новото време така ще прекрои света, че то ще е едното чудо, ако и нашата мила Българийка все още ще я има"някъде" на картата на света! Според някой известни пророци тя винаги ще оцелява, защото оцеляването е заложено в гените на българина!
цитирай
8. анонимен - от трибал
17.10.2012 09:42
бих ти препоръчал да прибавиш към българските отломки в турция и наследниците на караманите. има двама сериозни български учени които прилагат арабски пътеписи за идентичността на тази група с българите. за съжаление през 1924 година гърците успяват да ги преселят в беломорието но като гърци, не като българи, но за съжаление за това са виновни нашите тъпи политици.
цитирай
9. анонимен - до коментар № 1
17.10.2012 13:59
Тази изкрейзила ГАРГА, известна от другите форуми, се е изцвъкала и тук с поредната си глупост.
цитирай
10. rizar - Ирак също се нареди в антитурската коалиция
17.10.2012 14:06
http://news.am/rus/news/124362.html
цитирай
11. анонимен - До автора
17.10.2012 14:18
Aвтора бая се е зорил. Дядо поп отишъл на алъш-вериш в Истанбул. Откъде ги измисляте тия глупости бе хора. Какво търси Дядо ви поп в мюсюлманска държава.Нали там всичко става насила -да не земат да го потурчат. Византийците са били толкова свестни и бели,та чак са подпалили Света София и са я превърнали в конюшня. 500год. Османците са съхранявали Българската държава,и са я опазили от Гърците и от Сърбите които и до ден днешен се ядосват на турците само за това. В бълг.история по време на комунизма няма нищо вярно.Даже на Руските братя които са спасили България, им се заплащаше цели 45 год. Дядо поп е прав - 45 год.бачкане и накрая нищо.СССР братята са доволни. 6 мил.гладни българи да духат супата в задния двор на Европата. Първо трябва да си очистите глупавата история и да видите истината.Днес Америка е най силна от всички и ще се чува само нейния глас.Дали сме доволни или не - никой не може да възрази за съжаление. Силния е могъщт...Това е...
цитирай
12. анонимен - до анонимен 12
17.10.2012 19:21
Много ми стана мило от "братската турска обич", с която 500 години са съхранявали Българската държава. Колко ли зор са видели османците за да ни опазят от нашите врагове. Това данък за немюсулмани, отнемане на мъжки рожби и т.н. и т.н. са явно някакви измишльотини от българската история. Върхът беше в напъните да се дават съвети за изчистване на историята. Сякаш никой не знае и не е чувал за решението на турските историци, които са решили да си пренапишат историята. Не става само с четене на "Наръчник на турския агитатор". Бисерът, разбира се, е оставен за най-накрая - намесата на Америка и дълбокият извод "ще се чува само нейния глас". Затова ли съвременните османци се подлагат на Америка ? И с територия, и с политика ? Дали стават силни и могъщи докато 51 години чакат на килимчето пред вратата на ЕС ?
цитирай
13. анонимен - Крайно време е да се дислоцират е...
17.10.2012 19:57
Крайно време е да се дислоцират елитни руски части в невралгичните точки у нас.
цитирай
14. rizar - До 10-ти
17.10.2012 20:12
благодаря за подкрепата. Този е някакъв изкрейзял гръцки шпионин.
Ние не желаем злото на Гърция, но да не се месят във вътрешните дела на България и да си оправят собствените бакии , които възлизатб на 1ТРИЛИОН евро , КОЙТО ДЪЛЖАТ на ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ.
цитирай
15. анонимен - анадола
17.10.2012 23:43
не ми се чете за тия изроди нищичко , една нация от дебили амеби която ще я помнят само като тъмно петно в историята на човечеството
цитирай
16. анонимен - анадола
17.10.2012 23:43
не ми се чете за тия изроди нищичко , една нация от дебили амеби която ще я помнят само като тъмно петно в историята на човечеството
цитирай
17. atil - След Ататюрк имат турска нация и ...
20.10.2012 10:22
След Ататюрк имат турска нация и никакво значение няма от какви части е съставена тя!
Въпроса е какво стана с нашата нация?! На Балканите?!И какво ще става!
Османска империя няма да има, защото тя си е останала в историята, също както Византийската или Римската. Както Гърция не е Византия, така и Турция не е Османска империя, нито пък Италия - Римска(както беше си помислил Мусолини).
Турция обаче се развива и ще се развива като регионална суперсила подобно на още 5-6 държави в света. Не са преритали и няма да умрат от мъка ако не г приемат в ЕС. Може дори да спечелят от това. Както се видя до сега България се скапа още повече заради това членство , вместо да напредва и да се развива.
Вместо да се занимава с Турция и Русия, България трябва спешно да се занимае малко и със себе си! Иначе все повече и повече, никой няма да я взема на сериозно и народа и ще я напусне!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rizar
Категория: История
Прочетен: 1079501
Постинги: 163
Коментари: 1630
Гласове: 913
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930